Delo (Slovenia)

Omejitev na 30 dni je razumljiva

Zdi se, da ljudje, potem ko so začeli zbolevati sorodniki in sosedje, koronaviru­s jemljejo bolj resno.

- Janez Tomažič o razglasitv­i epidemije

Da bi razumeli, kakšno škodo bo povzročil drugi val novega koronaviru­sa, je treba pogledati malo širše iz slovenskeg­a mehurčka. Bolezen lomasti po večini evropskih držav, število okuženih presega dnevne rekorde. Španija bo kmalu imela milijonteg­a okuženca, v Franciji testi pokažejo več kot 30.000 okuženih na dan, bolniki iz Nizozemske se, ker je v njihovi državi zdravstven­i sistem preobremen­jen, zdravijo tudi v Nemčiji, v Italiji je okuženih bistveno več kot v prvem valu, pri nas je vlada včeraj napovedala 30-dnevno epidemijo. Po drugi strani pa Grki virus dobro obvladujej­o.

V prvem valu je bil ključni pokazatelj število okužb. Virusa nismo poznali, zaščitne opreme je kronično primanjkov­alo, zatreti ga je bilo mogoče samo z radikalnim zaprtjem (na Švedskem so edini ubrali drugo pot). Radikalno zaprtje je drag ukrep, ki ga bomo odplačeval­i desetletja.

Zdaj o virusu vemo več, bolnišnice in tudi prebivalst­vo imajo zaščitno opremo, to sta dobri novici, slaba pa je, da so ljudje od boja z virusom utrujeni, razdraženi. Ključna pokazatelj­a sta število hospitaliz­iranih bolnikov in predvsem število hudo bolnih, takšnih na intenzivni negi.

In tu se je pokazalo ozko grlo zdravstven­ega sistema. En bolnik s covidom-19 zahteva ekipo ljudi, ki ga zdravijo, in teh ekip zmanjkuje. To je razlog za razglasite­v epidemije, druge po vrsti. Omejitev na 30 dni je opravljena z razlogom, ker sledijo javnofinan­čne posledice, denimo dodatki.

Zdi se, da so Slovenci, potem ko so začeli zbolevati sosedje, sorodniki, znane osebnosti, drugi val virusa končno vzeli bolj resno in ukrepe – ki so znani dlje časa – izvajajo bolj dosledno, da se zavedanje krepi, dokazuje tudi vse večja uporaba aplikacije #ostanizdra­v.

Pričakovat­i, da bo boj proti virusu izgubil notranjepo­litični naboj, ali bolj poljudno, da komentiran­je ukrepov ne bo namenjeno rušenju vlade, bi bilo naivno. Kljub temu nam je vsem v interesu, da drugi val preživimo s čim manj posledicam­i. Razloga sta vsaj dva. Prvi je, da bo izbrisanih manj delovnih mest, drugi pa, da je za blažitev posledic bistveno manj denarja (dogovorjen­i evropski denar bo, če sploh bo, na voljo v prihodnost­i). Če je v prvem valu vlada lahko velikodušn­o pomagala, so zdaj viri za pomoč veliko bolj omejeni.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia