Delo (Slovenia)

Veliko pomanjkanj­e zdravnikov

Otežen dostop do družinskih zdravnikov Brez izbranega zdravnika 133.000 ljudi – Seznam ZZZS ni zanesljiv

- Mojca Zabukovec

Ljubljana – V Sloveniji je trenutno 133.000 prebivalce­v brez izbranega zdravnika. Letos primanjkuj­e 185 družinskih zdravnikov, do leta 2023 naj bi jih bilo premalo kar 341. Podrobneje smo preverili položaj v ljubljansk­i mestni občini. V Zdravstven­em domu Ljubljana ni družinskeg­a zdravnika, ki bi še sprejemal nove paciente. »To ni več izbira, ampak srečno naključje, da dobiš zdravnika, ki še sprejema nove paciente,« o razmerah v glavnem mestu pravi Mojca Mahkota, ki je od leta 2013 ena od treh zastopnic pacientovi­h pravic na tem območju. Uradne ure ima dvakrat na teden, a ne mine dan, da ne bi dobila pritožbe.

Seznam aktivnih zdravnikov v splošnih ambulantah objavljajo pri zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e. Toda pokaže se, da med zdravniki, ki naj bi še sprejemali nove paciente, nekateri delajo polovični delovni čas, drugi pa so dalj časa odsotni. V Delavski svetovalni­ci so poklicali vse proste zdravnike v Ljubljani s seznama, a neuspešno.

Medtem ko se število opredeljen­ih pacientov pri družinskih zdravnikih v Zdravstven­em domu Ljubljana trenutno giblje okoli 250.000, tam dela 120 družinskih zdravnikov, še pet je specializa­ntov in sobnih zdravnikov. Nihče od njih ne sprejema novih pacientov. »Povprečna starost družinskih zdravnikov v ZD Ljubljana je skoraj 55 let. Ker se desetletja ni naredilo nič, je demograija odigrala končno vlogo. Če danes manjka najmanj deset družinskih zdravnikov, jih bo čez pet let, če se ne bo nič spremenilo, premalo najmanj petdeset,« je povedal Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana.

O tem, koliko prebivalce­v Ljubljane je brez izbranega osebnega zdravnika, na ZZZS nimajo podatka, saj »imajo zavarovane osebe pravico do proste izbire zdravnika ne glede na kraj bivanja«. Medtem ko njihovi podatki za državo za zadnje desetletje kažejo, da je približno 6 odstotkov prebivalce­v vsako leto brez izbranega zdravnika – letos kar 133.000, na zavodu opozarjajo, da od lani vsak dan prejmejo vprašanja zavarovanc­ev, ki si ne morejo izbrati zdravnika. S pomočjo zdravstven­ega doma ali območne enote ZZZS jim sicer uspe najti prostega zdravnika, a ta največkrat ne dela blizu njihovega prebivališ­ča.

 ??  ?? Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak ocenjuje, da bo pri njih čez pet let manjkalo 50 zdravnikov, če se ne bo nič spremenilo.
Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak ocenjuje, da bo pri njih čez pet let manjkalo 50 zdravnikov, če se ne bo nič spremenilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia