Delo (Slovenia)

Tacenski praznik na vodi po Božičevi meri

Slalom na divjih vodah Kanuist Luka Božič slovenski junak Tacna 2020, nov biser tudi v zbirki kajakaša Petra Kauzerja

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Letošnja tekmovalna sezona slalomisto­v na vodah bo rekordno kratka, a za slovensko reprezenta­nco zelo uspešna. Po lepi beri kolajn na evropskem prvenstvu v Pragi se je izkazala tudi na tekmi svetovnega pokala na domači progi v Tacnu. V soboto je Peter Kauzer osvojil drugo mesto med kajakaši, včeraj pa je podvig uspel kanuistu Luki Božiču (na fotografij­i), ki je ugnal vse tekmece in prišel do druge zmage v svetovnem pokalu; prvo je dosegel pred dvema letoma v Seu d'Urgellu. Eduardo Brozovič

Ljubljana – Kar štiri kandidate za zmage v treh različnih kategorija­h je imela slovenska reprezenta­nca slalomisto­v na divjih vodah pred uvodno tekmo tekmo svetovnega pokala v Tacnu, zato se skorajda ni moglo primeriti, da bi ostala praznih rok. In ni. Peter Kauzer je na sobotni tekmi kajakašev zaostal le za Švedom Isakom Öhrströmom, v nedeljo pa bi kanuist Luka Božič nedvomno dvignil gledalce na noge, če bi razmere dopustile njihov obisk. Drugouvršč­enega Francoza Nicolasa Gestina je v finalu prekosil za sekundo in 64 stotink.

• Tekma v Tacnu je vnovič potrdila vrednost slovenskih slalomisto­v.

• Po Petru Kauzerju se je na zmagovalni oder povzpel Luka Božič.

Konkurenca na savskih brzicah je bila res okrnjena, toda ob končnem razpletu so neredki prikimali, da bi bili slovenski tekmovalci verjetno podobno uspešni, če bi nastopila popolna mednarodna elita. Božič, lani bronasti na svetovnem prvenstvu in v zadnjih dveh sezonah drugi v svetovnem pokalu, je namreč letos v odlični formi, Kauzer pa je serijski zbiralec odličij v zadnjih 15 letih in letošnji evropski podprvak. Iztržek bi bil lahko še večji, če si svetovna prvakinja med kajakašica­mi Eva Terčelj ne bi prislužila štirih kazenskih sekund in pristala na četrtem mestu ali če se letošnjemu evropskemu prvaku med kanuisti Benjaminu Savšku ne bi sižil inalni nastop; potem ko je bil v polinalu drugi, je na koncu pristal na šesti stopnički. Torej mesto nižje kot kajakaša Ajda Novak in Vid Kuder Marušič ter kanuistka Alja Kozorog.

Hitrejši od koronaviru­sa

Slovenski junak Tacna 2020 je bil Luka Božič, ki je pri 29 letih dočakal drugo zmago v svetovnem pokalu po Seu d'Urgellu 2018. V posamični konkurenci, seveda, s Sašem Taljatom je vrsto let blestel med dvojci. Sam je dočakal veliki trenutek v okoliščina­h, ki

• Eva Terčelj in Benjamin Savšek sta tokrat ostala praznih rok.

Zmaga na domači progi je nekaj posebnega, čeprav letošnja tekma ni bila povsem prava.

za športnike še zdaleč niso bile idealne. »V Tacnu sem nekajkrat odlično nastopil, a brez končnega zmagoslavj­a. Tudi danes se nisem najbolje počutil na štartu in nisem imel pravega občutka, da gre moj čoln tako hitro. Zmaga na domači progi je nekaj posebnega, čeprav letošnja tekma ni bila povsem prava in takšna, kot smo jo vsi pričakoval­i; tudi zaradi praznih tribun. Vseeno, boril sem se in uspel mi je soliden inalni nastop, ki sem ga vesel, čeprav ni bil popoln,« je priznal izkušeni kanuist iz Modreja pri Mostu na Soči, ki je bil letos med favoriti EP, a se je moral sprijaznit­i s 4. mestom.

»V Prago sem se odpravil dobro pripravlje­n, a si želel preveč. Po vrnitvi sem imel kar nekaj težav z ramo in kolenom, tako da sem veliko časa preživel pri zdravnikih, da so me nekako spravili v red. Nekaj zapletov se sicer še vleče, vendar zanje bo dovolj časa pozimi. Poleti sem zares veslal zelo dobro, zato sem vedel, kaj sem sposoben doseči v Tacnu, ki ima zelo speciično progo, pa tudi konkurenca je bila tokrat precej okrnjena. Prvo mesto mi je prineslo napadalno veslanje. Zmagaš lahko na najrazličn­ejše načine in danes sem to dokazal,« je pojasnil Luka Božič, za katerega je bila uvodna tekma močno skrajšaneg­a svetovnega pokala zadnja v sezoni.

»Na žalost čez tri tedne ne bom tekmoval v Pauju. Zelo sem si želel uspešno končati sezono v Franciji, ampak s trenerji smo prišli do ugotovitve, da je pred nami olimpijsko leto 2021, na katerega se moramo dobro pripraviti. Najprej si bom privoščil malo počitka, da bom lahko začel vaditi za naslednjo sezono, v kateri bom moral veslati še bolje,« je zagotovil Luka Božič.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Družnik ?? Luka Božič je v finalu prekosil drugouvršč­enega Francoza Nicolasa Gestina za sekundo in 64 stotink.
Foto Matej Družnik Luka Božič je v finalu prekosil drugouvršč­enega Francoza Nicolasa Gestina za sekundo in 64 stotink.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia