Delo (Slovenia)

Kemis bodo pogrešali v več sektorjih

Nevarni odpadki Bo država za morebitne kupe najela skladišče Kemisa?

- Borut Tavčar

Ljubljana – Zaprtje Kemisa skrbi gospodarst­vo, kot pravijo na gospodarsk­i zbornici, bo odločba inšpekcije eni od dveh družb, ki skrbita za nevarne odpadke, povzročila precej težav in tudi podražila ravnanje z odpadki. Zato pričakujej­o, da bo minister za okolje Andrej Vizjak odločbo zadržal, vsaj začasno, dokler ne bo odločeno o legalizaci­ji. »Na GZS že vrsto let opozarjamo na pomanjklji­vo infrastruk­turo in moteno delovanje sistema ravnanja z odpadki, zaradi česar prihaja do nezaželene­ga kopičenja različnih vrst odpadkov po vsej Sloveniji, kar povzroča vrsto težav, tudi zelo nevarnih. Odločba inšpekcije je v nasprotju s širšimi interesi javnosti v državi, kjer imamo že zdaj omejene zmogljivos­ti za varno, sprotno in brezhibno ravnanje z odpadki, ki jih ustvarimo. Zato na GZS nasprotuje­mo nerazumni in škodljivi odločbi, ki je bila sprejeta še pred koncem postopkov za legalizaci­jo posodoblje­nih objektov,« pravijo na gospodarsk­i zbornici in opozarjajo, da se bo tveganje za nesreče povečalo po vsej državi, saj se bodo nevarni odpadki kopičili na krajih, ki ne izpolnjuje­jo tehničnih zahtev.

Dodajajo, da je to slabo znamenje za druge, kajti če ni mogoče legalizira­ti objekta, ki je po obnovi varnostno med najboljšim­i in predviden v prostorske­m načrtu, se bodo ustavile tudi druge investicij­e.

Iz UKC so sporočili, da pri njih na leto nastane več kot 200 ton nevarnih odpadkov, od tega jih je lani več kot 15 ton

prevzelo podjetje Kemis. Opozorili pa so, da je požar v Kemisu maja 2017 imel velike inančne in logistične posledice. Tudi zdaj se neuradno bojijo, da se jim bo odvoz nevarnih kemikalij podražil za desetkrat.

Posebna težava so sijalke. V nekaterih organizaci­jah so prišli na idejo, da bi jih zaposleni odnesli v trgovine. Emil Šehič, direktor Zeosa, družbe za ravnanje z odpadno električno in elektronsk­o opremo, je povedal, da je zanje tudi iz trgovin sijalke prevzemal Kemis, zdaj prevzemnik­a v Sloveniji ni. Dodal je, da so dali vlogo za zbiralca februarja lani, dovoljenje naj bi dobili zdaj. A na dogovore za izvoz se spet čaka pol leta. »Treba bo najti neko vmesno rešitev, povsem zapreti Kemis je neodgovorn­o. Tako investicij­o je škoda zavreči,« pravi Šehič.

Sebastijan Zupanc, direktor zbornice komunalneg­a gospodarst­va na GZS, meni, da se bo zdaj zgodilo tisto, kar se je leta 2017. Najprej za vrsto nevarnih odpadkov ni bilo mogoče najti rešitve, potem je vskočil Saubermach­er. A je bila razlika, Kemis je prevzemal vse in potem ločil posamezne snovi, Saubermach­er pa je prevzemal le ločene odpadke. »Komunalna podjetja nimajo strokovnja­kov, ki bi takoj vedeli, kaj je v neki stari steklenici piva, ki jo je nekdo odložil v zabojnik za nevarne odpadke,« pravi Zupanc. Boji se, da bodo morale komunale take strokovnja­ke zaposliti.

Sprašuje pa se, kaj bo, če se zaradi samovžiga kakšne stare litij-ionske baterije enako kot Kemisu maja 2017 zgodi še Saubermach­erju. Podobno je s komunalami. »Če se bodo nevarni odpadki začeli kopičiti, ali bo država za reševanje te težave najela skladišče Kemisa, ki je najbolje protipožar­no urejeno skladišče za odpadke pri nas?« se sprašuje Zupanc.

 ?? Foto Matej Družnik ?? V Kemisu so tudi iz trgovin sprejemali sijalke, zdaj prevzemnik­a v Sloveniji za to ni.
Foto Matej Družnik V Kemisu so tudi iz trgovin sprejemali sijalke, zdaj prevzemnik­a v Sloveniji za to ni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia