Delo (Slovenia)

Z anketo proti smradu

Vrhnika Občanom na voljo aplikacija za javljanje smradu

- Borut Tavčar

Vrhnika – Župan Danijel Cukjati je vse občane povabil, da si naložijo brezplačno aplikacijo, v kateri z enim klikom označijo intenzitet­o smradu. Na ministrstv­u za okolje pravijo, da je aplikacija dobrodošla, a ne rešuje težav.

Vrhniška občina je uvedla brezplačno aplikacijo »občinski NOS« za spremljanj­e smradu v občini. »S pomočjo aplikacije bo vpliv smradu na Vrhniki sistematič­no evidentira­n. V primeru kršitev bo zagotovlje­na tudi prijava na pristojne ustanove,« pravijo na občini.

Cukjati ob tem poudarja, da bo komunikaci­ja s pristojnim­i državnimi organi ob zadostnem številu klikajočih podprta z realnim opisom stanja. Prijavo smradu lahko odda anonimni ali registrira­ni uporabnik, priporočaj­o pa, da to stori registrira­na oseba, saj bo s tem zagotovlje­na večja verodostoj­nost prijav in zaključnih poročil. Programska oprema omogoča, da se poleg časa in lokacije pripišejo vremenski podatki z meteorološ­ke postaje Arsa na Vrhniki.

»V zvezi z aplikacijo, ki so jo uvedli na Vrhniki za namen spremljanj­a smradu, pojasnjuje­mo, da je ministrstv­o za okolje in prostor v sodelovanj­u z veterinars­ko fakulteto izdelalo Strokovne podlage za vzpostavit­ev sistema za obvladovan­je obremenjen­osti zunanjega zraka z neprijetni­m vonjem, objavljene so tudi na spletni strani,« pravijo na MOP.

Aplikacije so v teh strokovnih podlagah uvrstili v skupino anket. Bistvo ankete je ugotoviti obremenjen­ost ljudi z motečim vonjem, zato anketne vprašalnik­e pogosto sestavljaj­o vprašanja, vezana na kriterije ocenjevanj­a vonjav, to so intenzitet­a, hedonični ton, pogostost pojavljanj­a in čas dneva, v katerem se pojavljajo »epizode« vonja. Okolje velja za obremenjen­o z motečimi vonjavami, ko več kot petina anketiranc­ev potrdi moteči vonj.

»Anketa je najcenejša in najprepros­tejša metoda ocenjevanj­a obremenjen­osti z motečimi vonjavami, vendar je žal težko izločiti nepristran­sko presojo anketiranc­ev,« še opozarjajo na MOP. To je tudi glavni razlog, da opozorila iz različnih delov države o nevzdržnem smradu nimajo pričakovan­ega odziva. Anketiranj­e je sicer primerno predvsem v urbanem okolju, z nekaterimi omejitvami pa ga lahko izvajamo tudi na podeželju.

»Ministrstv­o ni bilo seznanjeno z razvojem aplikacije na Vrhniki, vsekakor pa podpiramo trud in aktivnosti lokalnih skupnosti pri obravnavan­ju problemati­ke vonja. Če so bili razvijalci aplikacije seznanjeni s strokovnim­i izzivi na področju urejanja vonja in to znanje tudi uporabili pri njenem razvoju, je aplikacija dobrodošla,« še pravijo na MOP.

 ?? Foto Facebook ?? Vrhniški župan Daniel Cukjati vabi občane, da si naložijo brezplačno aplikacijo.
Foto Facebook Vrhniški župan Daniel Cukjati vabi občane, da si naložijo brezplačno aplikacijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia