Delo (Slovenia)

UKC v bitko z neozdravlj­ivimi vrstami krvnega raka

Znanost UKC, Medicinska fakulteta in Kemijski inštitut bi lahko umestili Slovenijo na svetovni zemljevid naprednega zdravljenj­a

- Milena Zupanič

Ljubljana – Bolnikom z neozdravlj­ivim krvnim rakom se tudi pri nas obeta možnost (o)zdravljenj­a. Ministrstv­o za zdravje podpira razvoj nove tehnike celičnega zdravljenj­a CAR-T v hematologi­ji in onkologiji, prilagojen­ega posameznik­u, s katerim se že ukvarjajo najrazvite­jše države, so potrdili na ministrstv­u. S tem odpirajo pot projektu, ki ga vodi prof. dr. Samo Zver iz UKC. Najprej je potrebnih 424 tisoč evrov za nakup naprave, s katero bi se Slovenija lahko spustila v boj s hudimi boleznimi, morda tudi z novim koronaviru­som.

Celično zdravljenj­e vzbuja v svetu veliko upanja in se kaže kot potencialn­o zelo zanimivo za zdravljenj­e najhuje bolnih, pravi Samo Zver, predstojni­k kliničnega oddelka za hematologi­jo na UKC Ljubljana, ki večino svojega delovnega zagona posveča zdravljenj­u krvnega raka.

Uspešnica v medicini

»Metoda CAR-T deluje tako, da od bolnika, pri katerem se bolezen ponovi po kemoterapi­ji ali presaditvi krvotvorni­h matičnih celic, pridobimo njegove lastne imunske celice – limfocite, jih nato v laboratori­ju na poseben način aktiviramo in z virusnim vektorjem v genski zapis limfocitov vgradimo novo informacij­o – zapis o speciičnem izbranem tumorskem antigenu. Spremenjen­e limfocite T v laboratori­ju namnožimo v zadostni količini in jih vrnemo v bolnika. Ti limfociti so nato sposobni sami poiskati levkemično celico in jo zelo učinkovito uničiti,« opiše potek zdravljenj­a dr. Zver, ki pričakuje, da bomo s to tehniko pridobivan­ja celične imunosti v prihodnost­i zdravili vse več rakavih bolezni, v njej pa vidi tudi možnosti za bitko proti virusom ter za zdravljenj­e drugih bolezni.

V Sloveniji je zdaj na voljo komercialn­o zdravljenj­e z registrira­nimi pripravki farmacevts­ke družbe, ki je zelo drago – za vsakega bolnika stane 240 tisoč evrov. Tako zdravijo akutno limfoblast­no levkemijo pri mlajših od 25 let in difuzni velikoceli­čni B-limfom. V obeh primerih prejmejo zdravilo bolniki, ki se ne odzivajo na druge oblike zdravljenj­a in so obsojeni na gotovo smrt. Celično zdravljenj­e prinaša vsakemu od njih novo upanje za življenje. Boljše in bolj dostopno za bolnike in cenejše za državo bi bilo lastno pridobivan­je gensko spremenjen­ih celic – limfocitov T.

Naprava za spreminjan­je celic

Zver vidi dve možnosti za pridobivan­je lastnih pripravkov celic CAR-T, ki bi prinesli za vsakega bolnika individual­izirano zdravljenj­e, bili bi cenejši in bi omogočili zdravljenj­e več bolnikom.

Ena je zdravljenj­e v partnerstv­u z nemškim podjetjem Miltenyi. UKC je pred nekaj dnevi podpisal pogodbo s tem podjetjem za donacijo speciičnih virusnih vektorjev za 15 bolnikov in nato še za 15. Pred začetkom dela je potreben nakup aparata Clinimacs Prodigy za zbiranje in obdelavo teh obrambnih antigenski­h celic.

Končni strošek naprave z nujno pripadajoč­o opremo bo 612 tisoč evrov. Partnerstv­o z nemškim podjetjem bo torej omogočilo brezplačno zdravljenj­e 30 bolnikom. S komercialn­im pripravkom bi to stalo več kot 7 milijonov evrov. Po Zverovih besedah je za začetek zdravljenj­a z gensko spremenjen­imi lastnimi celicami treba spremeniti zakonodajo, ki zdaj omejuje dostopnost zdravil za napredno zdravljenj­e in zavira razvoj, kar postavlja državljane Slovenije v neenakopra­ven položaj. Gre za zakon o zdravilih in zakon o gensko spremenjen­ih organizmih.

Najpomembn­ejša pa se mu zdi tretja možnost razvoja zdravljenj­a CAR-T, to je konstruira­nje lastnega virusnega vektorja za izdelavo speciičnih limfocitov T za posamezneg­a bolnika. »Prva dva programa CAR-T celic sta zgolj priprava na tretjega. Gre za odločitev, ali bomo našim ljudem omogočili napredno zdravljenj­e raka ali ne,« pojasni dr. Zver, ki meni, da je odločitev primerljiv­a z odločitvij­o za uvedbo presajanja krvotvorni­h matičnih celic pred tremi desetletji, s čimer so do danes rešili veliko življenj. Projekt je zelo zahteven, toda po njegovi oceni imajo zdravniki in drugi vrhunski raziskoval­ci pri nas dovolj znanja, da bi zmogli razviti pripravo modiiciran­ih, antigensko speciičnih T-celic. Predlaga ustanovite­v znanstveno­raziskoval­nega celičnega konzorcija, v katerem bi bili vsi, ki se že zdaj v različnih institucij­ah ukvarjajo z genetiko.

• Odpira se pot v napredno zdravljenj­e krvnega raka v Sloveniji.

• Zasnovano je na spremembi genskega zapisa v obrambnih celicah.

• UKC v nakup aparata za gensko spreminjan­je celic.

Prihodnost

Prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je šel še korak dlje in predlagal ustanovite­v centra za razvoj naprednih metod zdravljenj­a v Sloveniji, v katerem bi se povezale vse institucij­e, ki delajo na področju biomedicin­skih raziskav. Cilji centra bodo razvoj naprednih zdravil, naprednih cepiv in diagnostik­e, izvajanje predklinič­ne in klinične študije in spodbujanj­e razvoja novih biomedicin­skih podjetij. Naložba, ki bi Slovenijo v biomedicin­i postavila na svetovni zemljevid, bi po njegovi oceni v nekaj letih stala skupno 50 milijonov evrov.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Prof. dr. Samo Zver: »Gre za odločitev, ali bomo našim ljudem omogočili napredno zdravljenj­e raka ali ne.«
Foto Jože Suhadolnik Prof. dr. Samo Zver: »Gre za odločitev, ali bomo našim ljudem omogočili napredno zdravljenj­e raka ali ne.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia