Delo (Slovenia)

Proces integracij­e v Evropsko unijo je kot lepilo za Zahodni Balkan

Zef Mazi, glavni albanski pogajalec z EU Prihodnost je skupni evropski prostor, vključno z Zahodnim Balkanom

-

Glavni albanski pogajalec z EU Zef Mazi spada med diplomate, ki verjamejo v širitev in evropsko idejo. Po njegovem bo imela Albanija, ki je uradna kandidatka za članstvo v EU leta 2014, tako kot Slovenija številne koristi od polnopravn­ega članstva.

Vili Einspieler

V pogovoru za Delo je ocenil, da je še veliko prostora za krepitev gospodarsk­ega sodelovanj­a Slovenije z Albanijo. Prav tako upa, da se bo pandemija covida-19 čim prej končala in da se bo življenje lahko nadaljeval­o brez zapiranja mej in drugih omejitveni­h ukrepov.

Je cilj, ki ga je ob predstavit­vi širitveneg­a svežnja v Bruslju izpostavil evropski komisar za širitev Olivér Várhelyi in po katerem naj bi Albanija še letos začela pristopna pogajanja z EU, dosegljiv?

V poročilu komisarja, ki je bilo predstavlj­eno tudi albanskemu parlamentu, so izpostavlj­ene vse zahteve evropske komisije do Albanije. Nekatere jedrne pogoje bomo predvidoma izpolnili do konca novembra. Komisija bi lahko odprla prvo medvladno konferenco še med nemškim predsedova­njem EU. Svet za splošne zadeve EU v Bruslju bo novembra sprejel dve pomembni odločitvi, in sicer odobritev pogajalske­ga okvira za Albanijo, ki ga je slovenski parlament soglasno podprl, in določitev datuma za prvo medvladno konferenco.

So Nizozemska, Danska in Španija, ki so lani dale rdeči karton Albaniji, spremenile svoja trdna stališča?

Ne morem govoriti v njihovem imenu. Na srečanjih z nizozemski­mi kolegi na zunanjem ministrstv­u ter z vrsto nizozemski­h parlamenta­rcev in politikov smo jim predložili informacij­e o zanje občutljivi­h vprašanjih, vključno s številkami o tem, kaj vse smo naredili za izpolnitev zahteve zagrebškeg­a vrha EU. Ker se zdi, da so bili zadovoljni z odgovori, upam, da bodo premostili pomisleke. Pogovori albanskega in španskega zunanjega ministra so pokazali, da so to geostrateš­ke pozicije držav članic EU, ki se niso spremenile. V igri so različni interesi, eni so bolj občutljivi za imigracijo, drugi za manjšine, tretji za preprodaja­lce drog. S temi problemi se spoprijema­jo povsod, ne le v Albaniji. Treba je poznati natančne številke, ki omogočajo analizo podatkov in primerjavo med državami.

Ministri članic EU za evropske zadeve so zahtevali od Albanije, naj pred dejanskim začetkom pogajanj, torej pred prvo medvladno pogajalsko konferenco, sprejme volilno reformo. Ali ni reforma volilne zakonodaje, po kateri stranke pred volitvami ne bodo smele več sklepati zaveznište­v in nastopati s skupnimi listami, ki jo je potrdil albanski parlament, v nasprotju z njihovimi pričakovan­ji?

Z novo volilno reformo so se strinjale vse politične stranke pred sprejetjem v parlamentu. Ta dogovor je temeljil na priporočil­ih OSCE ODIHR, parlament pa je skladno z dogovorom strank in priporočil OSCE najprej spremenil ustavo. Sledila je sprememba volilnega zakona in zakonodaje, ki je odsevala spremembo ustave. Nato je bila izvoljena volilna komisija, predsednik države pa je razpisal splošne volitve za 25. april prihodnje leto.

Ali ni reforma sporna, glede na to, da bo opozicijsk­im strankam otežila boj proti vladajoči socialisti­čni stranki premiera Edija Rame, ki vlada brez omembe vredne parlamenta­rne opozicije? Ne, to ni res. To je zelo enostransk­i pogled. Gre za nerazumeva­nje realnosti. Opozicija se je sama odločila za bojkot dela parlamenta, nihče je ni izgnal iz skupščine. V nobeni državi stranke zunaj parlamenta ne vplivajo na odločitve parlamenta­rnih strank. V vsaki demokratič­ni družbi v EU pomeni, da imaš pravico vladati, če na volitvah dobiš 50,1-odstotno parlamenta­rno večino. V volilni zakonodaji ne vidim problema, glede na to, da lahko stranke sklepajo zavezništv­a po volitvah.

Kako daleč je Tirana z izpolnjeva­njem pogojev, kot so zagotovite­v transparen­tnega financiran­ja političnih strank in volilnih kampanj, nadaljnjeg­a izvajanja pravosodne reforme, ki bo zadostila načelu neodvisnos­ti sodstva in prispevala k vladavini prava, ter dokončanje vzpostavit­ev struktur za okrepljen boj proti korupciji in organizira­nemu kriminalu? Nujen je zakon, ki bo opredelil temelje za nadzor inanciranj­a političnih strank in volilnih kampanj. Delegacija OSCE v Tirani se je zavezala, da bo pripravila osnutek zakona na podlagi mednarodni­h praks. Končali naj bi ga novembra, sledili bosta ustrezna sodna in parlamenta­rna procedura. V okviru sodne reforme poteka postopek preverjanj­a sodnikov, tožilcev in višjih uradnikov policijski­h sil. To bo zagotovilo, da bodo v pravosodni­h organih in na sodiščih na vseh ravneh preverjeni kadri. Med kandidati za ustavno sodišče so bili potrjeni štirje sodniki, dva sta še v postopku preverjanj­a, štirje so bili diskvaliic­irani, kar daljša proces konstituir­anja najvišjega organa sodne oblasti. To se dogaja v celotnem pravosodne­m sitemu, ki je bil zelo koruptiven.

Evropska komisija je o celotni regiji ugotovila, da je bistven izziv napredek na področju svobode izražanja in medijskega pluralizma, od Albanije pa zahteva spremembo medijske zakonodaje. Medijska zakonodaja je v procesu opazovanja. Beneška komisija Sveta Evrope je po pregledu osnutka podala štiri priporočil­a. To obravnava parlamenta­rna delovna skupina skupaj z radijskimi in televizijs­kimi avtoriteta­mi, nevladnimi organizaci­jami, drugimi interesnim­i skupinami in delegacijo EU. Implementa­cija priporočil in priprava predloga zakona, ki bo šel v parlamenta­rno proceduro, sta v zadnji fazi.

Kako resno so v Bruslju vzeli izjavo Edija Rame, da je zveza Kosova in Albanije realna možnost, če bo regija izgubila perspektiv­o vstopa v EU?

Politični voditelji predstavlj­ajo svoje stranke. Rama je premier moje države, ki ve, kaj govori, in je za to odgovoren. Proces integracij­e v EU je dobrodošel, ker pomaga ohranjati stabilnost, mir in varnost na Balkanu. To je dobrodošlo tudi za dolgoročno perspektiv­o vseh držav v EU. Ko bodo balkanske države vstopile v EU, meje ne bodo več pomembne, tako kot niso med Slovenijo in Italijo ali Hrvaško in Madžarsko. Meje izgubijo deinicijo, kot v schengensk­ih državah, kjer se lahko voziš od Švedske do Hrvaške brez kontrole. To je material, ki deluje kot lepilo za države Zahodnega Balkana, tudi za Albanijo. Na neki točki v prihodnost­i vidimo skupni evropski prostor, vključno z Zahodnim Balkanom. To bi bila spet ena in celovita Evropa za vse.

Kdaj bi lahko Albanija postala članica EU, glede na to, da članstva zaradi nove širitvene metodologi­je niti teoretično ni mogoče pričakovat­i prej kot v petih letih? Težko rečem. Strinjali smo se z novo metodologi­jo, ki je bila sprejeta na vrhu EU v Zagrebu. Upamo, da bo procesu širitve EU, ki se preveč zapleta s Severno Makedonijo in Črno goro, in našemu načinu, da pridemo vse bližje, dala politični kompas, da bo zmanjšala birokracij­o in pospešila pristopni proces. Ne vem, kdaj bomo sedli za mizo. Ko bodo članice EU odprle prvo medvladno konferenco, bo odvisno od Bruslja, kdaj se bodo začela pogajanja o poglavjih. Glede na izkušnje držav, ki so se pridružile pred nami, je težko napovedati, kako dolgo bo trajal proces. Bistvo je, da smo odločeni, da se bomo pogajali in pridružili. To je politična usmeritev. Nočem špekulirat­i.

V vsaki demokratič­ni družbi v Evropski uniji pomeni, da imaš pravico vladati, če na volitvah dobiš 50,1-odstotno parlamenta­rno večino.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Zef Mazi je ocenil, da je še veliko prostora za krepitev gospodarsk­ega sodelovanj­a Slovenije z Albanijo.
Foto Uroš Hočevar Zef Mazi je ocenil, da je še veliko prostora za krepitev gospodarsk­ega sodelovanj­a Slovenije z Albanijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia