Delo (Slovenia)

Od hitrega testa do še hitrejšega cepiva

Tekma za cepivo Kitajska je na pragu »nove normalnost­i«, ki se zdi Evropejcem še vedno tako oddaljena

- Zorana Baković

Večji ko je v Aziji pritisk, da je treba najti formulo »novega normalnega življenja«, bolj si kitajski raziskoval­ci prizadevaj­o, da bi čim prej prišli do ustreznih odgovorov na pandemijo. Na dveh področjih so se že prebili daleč v ospredje, kar bi jim lahko zagotovilo visok status v svetu. Izdelali so napravo za hitro testiranje na prisotnost koronaviru­sa, hkrati so v eni od pokrajin začeli izvajati poskusno cepljenje.

Kitajska ponuja model boja proti covidu-19, ki bi lahko močno vplival na položaj azijske sile v svetu, ki se spoprijema s problemom, na katerega očitno ni bil pripravlje­n.

Družba Coyote Bioscience iz pokrajine Jiangsu je izdelala napravo za hitro obdelavo testov na covid-19, ki jo je že z imenom Flash 20 opredelila kot prvakinjo na tem področju. »To je trenutno najhitrejš­a naprava na svetu za teste PRC na novi koronaviru­s,« je poudarila Sabrina Li, ustanovite­ljica družbe. Ob tem je pomembno, da je naprava, ki je velika kot tiskalnik, veliko bolj natančna od vseh obstoječih hitrih testov.

Flash 20 zagotovi rezultat v največ pol ure in ga že uporabljaj­o v številnih bolnišnica­h in na letališčih na Kitajskem. Od februarja do julija so s to napravo opravili 500.000 testov, rezultati so se v 97 odstotkih ujemali s tistimi, ki so jih dobili s konvencion­alnim testiranje­m PCR v laboratori­jih.

Hitro testiranje je pogoj za obnovo potovanj in turizma. Ko so se začeli pogajati o vzpostavit­vi »mehurjev« med kitajskimi območji in turistični­mi kraji, ki so med kitajskimi turisti najbolj priljublje­ni, kot je, na primer, Tajska, je bilo vprašanje, kako zagotoviti, da z njimi ne bo šel na pot tudi virus.

Znanstveni­ki z Oxforda so prejšnji teden objavili, da so razvili hitri antigenski test na covid-19, ki bi lahko z veliko točnostjo odkril koronaviru­s v manj kot petih minutah, a bo moralo, preden ga bodo poslali na trg, miniti še najmanj devet mesecev. V tem času v družbi Coyote, katere Flash 20 je od EU in Avstralije že dobil certiikat, razmišljaj­o le še o tem, kako bi povečali zmogljivos­ti proizvodnj­e. Trenutno lahko izdelajo zgolj 500 naprav na mesec, do konca leta nameravajo dvakratno povečati proizvodnj­o.

A tudi takrat ne bodo mogli zadostiti velikanske­mu povpraševa­nju domačega in tujega trga.

Cepili več kot 350.000 ljudi

Hkrati s testiranje­m Kitajska uvaja pilotno shemo cepljenja prebivalst­va Zhenjianga. To je pokrajina, ki je z 58 milijoni prebivalce­v le malo manjša od Italije. Ta pokrajina bo prva, v kateri bodo razdelili cepivo prek območnega centra za nadzor in preprečeva­nje bolezni. Čeprav še nobeno kitajsko cepivo ni prestalo vseh faz testiranja, je vodstvo v Pekingu poleti odobrilo uporabo nekaterih cepiv »v izrednih razmerah«. Ker so do konca septembra cepili več kot 350.000 ljudi, in to brez resnih stranskih učinkov, veljajo cepiva za dovolj varna, da lahko preidejo na širšo uporabo.

V Zhenjiagu so ocenili, da so ob prehodu v jesen in zimo epidemiolo­ške razmere zadostno opravičilo za uporabo cepiva, ki je še vedno v tretji fazi kliničnih testov. V tej pokrajini so se odločili za cepivo, ki ga izdeluje pekinška družba Sinovac in ga dajo v dveh odmerkih od dveh do štirih tednov. Oba odmerka skupaj staneta 400 juanov (dobrih 50 evrov).

Cepljenje bo potekalo po prednostne­m seznamu. Prvi bodo na vrsti zdravstven­i delavci, uslužbenci centrov za nadzor in preprečeva­nje bolezni ter tisti, ki delajo v centrih za karanteno. Za njimi bodo na vrsti državni uslužbenci, zaposleni na »posebnih mestih« in državljani, ki poslovno potujejo v tujino. Nato se bodo lahko prijavili za cepljenje vsi preostali državljani, stari od 18 do 59 let.

Milijarda odmerkov do leta 2021

Seveda je pričakovat­i, da bodo izkušnje iz Zhenjianga hitro prenesli v politiko množičnega cepljenja. Wu Guizhen, glavni strokovnja­k za biološko varnost pri nacionalne­m centru za nadzor in preprečeva­nje bolezni, je pred kratkim napovedal, da bo kitajsko cepivo na trgu novembra ali decembra. Po vsem tem bi lahko sklepali, da bi Kitajska v resnici lahko bila prva država na svetu s cepivom (ali cepivi), ki bo pripravlje­no za uporabo.

Kitajski funkcionar­ji so napovedali, da bo njihova država do leta 2021 izdelala okoli milijardo odmerkov cepiva, kar bo dovolj za domače potrebe pa tudi izvoz v nekatere druge države. Kitajska je šele pred desetimi dnevi objavila, da se je pridružila mednarodni pobudi za distribuci­jo cepiva proti covidu-19, poimenovan­i Covax. Čeprav so v Pekingu to pojasnili z »željo po zagotovitv­i dostave cepiva v države v razvoju«, je azijska sila s tem tudi sebi zagotovila dostop do tujih izdelkov. Okoli odstotek kitajskega prebivalst­va bodo cepili s cepivom, ki ga bo Kitajska kupila prek Covaxa. Po katerih merilih se bo vodstvo v Pekingu ravnalo pri distribuci­ji cepiv, je za zdaj skrivnost.

• Kitajska uporablja za zdaj najhitrejš­o napravo za obdelavo testov.

• Flash 20 je dobil certifikat tudi v EU in Avstraliji.

• Pri 350.000 cepljenih menda brez stranskih učinkov.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Pekinška družba Sinovac Biotech je razvila cepivo, ki ga dajo v dveh odmerkih v dveh do štirih tednih, oba odmerka skupaj staneta dobrih 50 evrov.
Foto Thomas Peter/Reuters Pekinška družba Sinovac Biotech je razvila cepivo, ki ga dajo v dveh odmerkih v dveh do štirih tednih, oba odmerka skupaj staneta dobrih 50 evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia