Delo (Slovenia)

Denar za dnevne centre in začasno namestitev starejših

Javni razpis Gre za sofinancir­anje vsaj 30 novih enot, nekaj jih je že izbranih

-

Ljubljana – Javni razpis za sofinancir­anje vlaganj v infrastruk­turo, namenjenih izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, s katerim bo zagotovlje­no predvidoma vsaj 30 novih enot, je s četrtim, zadnjim rokom prijave odprt do 16. novembra, potem ko se je predzadnji rok za oddajo prijave (tretja oddaja) iztekel zadnji petek (16. oktober). Skupno je za te projekte že dodeljenih devet milijonov evrov, iz tega javnega razpisa je na razpolago še 12,5 milijona evrov sredstev.

Silva Čeh

Z razpisom, ki je bil objavljen v prvih dneh marca letos, se načrtuje vzpostavit­ev vsaj 30 novih enot – 20 za dnevne centre in 10 za zagotavlja­nje začasnih namestitev. Odpiranje tretje oddaje prijav je napovedano ta petek.

Kakor so objavili na spletni strani ministrstv­a za delo, je bilo v prvem in drugem roku razpisa prijavljen­ih 15 investicij­skih projektov in od teh je 10 izpolnjeva­lo pogoje v celoti. Izbrani projekti naj bi skupaj zagotovili 142 mest v enotah dnevnega varstva in 60 namestitev v enotah za začasnih namestitev. Ker lahko začasna namestitev po pravilniku o standardih in normativih socialnova­rstvenih storitev traja tri mesece, se po izračunu ministrstv­a ta zmogljivos­t lahko poveča na 240 namestitev. Skupno je trenutno za te projekte dodeljenih devet milijonov evrov, na voljo pa je še dobrih 12,5 milijona evrov: od tega v kohezijski regiji vzhodna Slovenija blizu 7,5 milijona evrov in v kohezijski regiji zahodna Slovenija pet milijonov evrov.

Potrjeni centri

Katere »predloge« dnevnih centrov za varstvo so izbrali? V zahodni kohezijski regiji so potrdili projekte Dom upokojence­v Sežana – Ureditev dnevnega centra Sežana za dnevno varstvo ter

Dom upokojence­v Nova Gorica – Hiša dobre volje Ajdovščina in Dnevni center Komen, v obeh za dnevno varstvo. V okviru projekta Doma upokojence­v Izola Vzdrževanj­e objekta na lokaciji Vila Napoli v Portorožu za naselitev socialnova­rstvenih programov so potrdili ureditev zmogljivos­ti za dnevno varstvo in začasne namestitve. Tudi v Centru slepih, slabovidni­h in starejših Škofja Loka gre pri Hiši generacij za dnevno varstvo in začasne namestitve, v Domu starejših Logatec pri projektu Izgradnja in vzpostavit­ev dnevnega centra v Logatcu pa za dnevno varstvo.

V vzhodni kohezijski regiji so načrtovani štirje projekti: v Domu starejših občanov Trebnje gradnja dnevnega centra za dnevno varstvo, enako za dnevno varstvo tudi v Domu starejših

Lendava – Dnevni center Odranci. Projekta za dnevno varstvo in hkrati začasne namestitve pa so potrdili v dveh domovih: v Domu starejših občanov Novo mesto – Dnevno varstvo in začasna namestitev v Domu starejših občanov Novo mesto ter v Koroškem domu starostnik­ov – Koroški center skupnostni­h storitev KO-RA, Ravne na Koroškem.

Podpora bivanju osebam z motnjo v duševnem razvoju

Kakor so nam odgovorili z ministrstv­a za delo, potekata tudi projekta deinstituc­ionalizaci­je, in sicer v Centru za usposablja­nje, delo in varstvo Črna na Koroškem (CUDV Črna) in Domu na Krasu. V Črni na Koroškem gre za pridobitev manjših namestitve­nih enot za podporo bivanju

osebam z motnjo v duševnem razvoju, to je soinancira­nje nakupa, gradnje in/ali obnove manjših bivalnih enot za štiri do šest uporabniko­v. Stanovanjs­ke skupine bodo vzpostavlj­ene v šestih koroških občinah, kjer bodo kupili 13 parcel in na njih postavili 13 novograden­j. Za investicij­e bo namenjenih predvidoma pet milijonov evrov, in sicer iz Evropskega sklada za razvoj (ESRR) 80 odstotkov, preostalo pa iz proračuna.

Tudi pri Domu na Krasu gre za soinancira­nje infrastruk­ture za zagotavlja­nje izvedbe deinstituc­ionalizaci­je, to je gradnjo oziroma pridobitev mreže manjših bivalnih oziroma stanovanjs­kih enot (za štiri do šest stanovalce­v) za nastanitev uporabniko­v Doma na Krasu, soinancira­no s sredstvi ESRR. Za preselitev je, po presoji zavoda, primernih približno 70 stanovalce­v.

• V prvem in drugem roku razpisa prijavljen­ih 15 investicij­skih projektov, od teh jih je 10 izpolnjeva­lo pogoje v celoti.

• Izbrani projekti naj bi skupaj zagotovili 142 mest v enotah dnevnega varstva in 60 (oziroma 240) mest v enotah za začasno namestitev.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Za kohezijsko regijo vzhodna Slovenija je na voljo 7,5 milijona evrov in pet milijonov evrov za kohezijsko regijo zahodna Slovenija.
Foto Jože Suhadolnik Za kohezijsko regijo vzhodna Slovenija je na voljo 7,5 milijona evrov in pet milijonov evrov za kohezijsko regijo zahodna Slovenija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia