Delo (Slovenia)

Bergant že napovedal mesarsko klanje za vrh

Alpsko smučanje Spodobni, ne pa še vrhunski predstavi Mete Hrovat (6.) in Žana Kranjca (7.) na premieri sezone v Avstriji

- Siniša Uroševič, poročevale­c

Sölden – Vselej je težko ocenjevati razmerje moči in realno vrednost posameznik­a na oktobrski premieri svetovnega pokala v alpskem smučanju, toda vrh odra za najboljše je v veleslalom­u ponudil spremembo v primerjavi s prejšnjo sezono. Smučanje slovenskih adutov, Mete Hrovat za 6. mesto in nato dan pozneje Žana Kranjca za mesto nižje, je bilo spodobno, ne še na najvišji ravni.

Povsem logično je, da se pred predstavo, ki sledi dolgim tekmovalni­m počitnicam, krog kandidatov za zmago suče med junaki prejšnje sezone. Razen če se seveda – kot Marcel Hirscher pred dobrim letom – kdo od njih umakne od vrhunskega športa. Toda pogled na stopničke je razkrival nove obraze. Tam ni bilo niti vodilnega veleslalom­ista prejšnje zime Henrika Kristoffer­sna (5.), niti njegovega velikega tekmeca Alexisa Pinturault­a (4.), niti našega Žana Kranjca. Pa je slednjemu med omenjenimi prav imenitno kazalo – po 1. progi je bil drugi s pičlimi šestimi stotinkami zaostanka, na koncu se je moral zadovoljit­i s 7. mestom. Kot drugi je ob koncu zaploskal mlademu norveškemu asu: 20-letni Lucas Braathen je nekajkrat v prejšnji sezoni opozoril nase, toda v svetovnem pokalu se do včerajšnje predstave ni zavihtel med tri. Včeraj pa kar na najvišjo stopničko!

Skrivnost zadnjih dni

Na tej pa je naš Kranjec že bil, jasno, da se je po odličnem uvodnem nastopu spet spogledova­l z njo, toda v drugo ni bil več tako prepričlji­v, zdrsnil je na 7. mesto. Glede na težave v zadnjih dneh pri treningu, tudi z ugibanjem o učinkovito­sti opreme, gre tej uvrstitvi pripisati spodobno oceno, toda obenem popotnica prejšnje zime razkriva, da je 27-letnik iz Bukovice pri Vodicah sposoben doseči več. »Zdaj vam to lahko povem, v prejšnjih dneh pa sem raje obdržal zase, da pri tej sklepni vadbi, ko smo ga primerjali z drugimi, Žan ni bil na želeni ravni. Res je tudi, da nikdar ni bil prvak treninga, bolje je deloval na tekmi. In tako je tudi tokrat imenitno odgovoril na uganke zadnjih dni z lepim prvim nastopom,« je poudaril trener Klemen Bergant ter ob tem dodal mnenje o pomembnost­i dveh manjših napak v uvodnem delu drugega nastopa in zato v nadaljevan­ju izostanku tiste brezhibne samozavest­i. V zdaj še bolj zgoščeni konkurenci moškega veleslalom­a je očitno na takšni tekmi vrh dosegljiv le s popolnim inalnim nastopom. »Za šport je dobro, da je več kandidatov za vrh, očitno bo mesarsko klanje na slehernem veleslalom­u za zmago,« je bil slikovit omenjeni trener.

In Žan Kranjec? »Drži, v prejšnjih letih sem prišel na to prvo tekmo v boljšem stanju kot zdaj, res pa je, da se ne morem ozirati zgolj na to, saj je vsaka tekma zgodba zase. Na koncu sem dosegel solidno uvrstitev, želim pa si med pripravami za nadaljevan­je sezone dvigniti raven,« ne skriva naš vodilni veleslalom­ist. Njegov reprezenta­nčni sotekmoval­ec Štefan Hadalin z 38. mestom v prvem nastopu ni uresničil poglavitne­ga cilja v tej sezoni o uvrščanju v inalno predstavo trideseter­ice, naslednjo veleslalom­sko priložnost bo imel v začetku decembra v Val d'Iseru.

Tudi ženska vrsta ima svoje načrte, Tina Robnik in Ana Bucik se želita vidneje približati vrhu, pri Meti Hrovat, naši vodilni reprezenta­ntki tehničnih disciplin, je bilo na tej premieri obratno kot v Kranjčevem primeru: na prvi progi ni blestela, v drugo je bila precej bolj prepričlji­va. »Res, to moje smučanje na drugi progi naj bo kažipot za sezono,« je prikimala našemu namigu, potem ko nam je v Söldnu dejala, da rezultatsk­ih ciljev ne bo javno razkrivala, toda ob spominu tako na njen imeniten zadnji kranjskogo­rski veleslalom kot tudi to drugo sobotno dejanje na ledeniku Retenbach je na dlani – njeni cilji so najvišji!

• Premiera smučarske sezone Norvežanu Braathnu in Italijanki Bassino.

• Kranjec pokvaril odlično izhodišče, Hrovatova boljša na drugi progi.

• Trener Bergant je po tekmi razkril Kranjčeve težave zadnjih dni.

 ?? Foto Leonhard Föger/Reuters ?? Žan Kranjec je bil odličen na prvi progi, premiero sezone pa je končal na 7. mestu.
Foto Leonhard Föger/Reuters Žan Kranjec je bil odličen na prvi progi, premiero sezone pa je končal na 7. mestu.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia