Delo (Slovenia)

Primož Roglič že jutri v rdeči majici?

Slovenski zvezdnik bo branil lansko zmago na skrajšani dirki po Španiji – Chris Froome se poslavlja od Ineosa

- Miha Hočevar

Ljubljana – Tritedensk­a dirka se lahko začne tudi v torek. To je nova kolesarska realnost, ki je poskrbela za to, da bomo v naslednjih dneh, upati je, da tudi tednih, spremljali najbolj nenavadno in negotovo dirko Vuelto doslej. Nič nenavadneg­a in nepričakov­anega pa ne bi bilo, če bi na njej drugič zapored rdečo majico osvojil Primož Roglič.

Včeraj smo spremljali eno največjih spomladans­kih klasik po Flandriji in 15. etapo Gira, katerega zadnji teden bo sredi oktobra potekal sočasno s prvim tednom Vuelte … Upati je, da je takšen tek

movalni koledar neponovlji­v in se bo svet v letu 2021 vrnil v običajne tirnice. Če bi drvel po njih, bi se dirka po Španiji 14. avgusta začela v Utrechtu, zdaj se bo brez treh nizozemski­h etap začela 20. oktobra v Irunu, kjer bomo na štartu videli tri Slovence, Rogliča (Jumbo Visma), Mateja Mohoriča in Grego Boleta (Bahrain-Mclaren).

Ali jih bomo po prekolesar­jenih 2882,8 km videli tudi 8. novembra v Madridu, ta čas ne ve nihče. Položaj okoli koronaviru­sa, zaradi katerega številni pozivajo tudi k prekinitvi dirke po Italiji, je preveč negotov, še posebej v Španiji, ki je ta čas med najbolj prizadetim­i v Evropi.

Vendar se bo kolesarska karavana vsaj poskušala podati do španske prestolnic­e, ki je bila 15. septembra lani povsem slovenska. Roglič je osvojil rdečo majico najboljšeg­a na dirki in zeleno najboljšeg­a po etapnih uvrstitvah, Tadej

Pogačar pa je končal na 3. mestu v skupnem seštevku in osvojil belo majico najboljšeg­a mladega kolesarja …

Letos se na Iberski polotok vrača le Roglič in še to nepričakov­ano. Če v 20. etapi Toura ne bi prišlo do zgodovinsk­ega zasuka, ob katerem mu je Pogačar tik pred zdajci slekel rumeno majico, ga bržkone ne bi bilo tu. Vendar kolesarstv­o ponuja številne izzive ter mejnike in Roglič je po razočaranj­u kljub izjemnemu 2. mestu v Franciji enega že dosegel s prvo slovensko zmago na enodnevnem spomeniku Liege–Bastogne–Liege. Zdaj lahko postane prvi Slovenec, ki je ubranil zmago na tritedensk­i dirki …

V pogonu od 7. avgusta

Ta čas sicer ni pod vprašajem le koronska prihodnost dirke, temveč tudi forma Kisovčana, ki bo med dirko (29. oktobra) dopolnil 31 let. V polnem tekmovalne­m pogonu je bil od 7. avgusta in dirke Tour de l'Ain do zmage v Liegeu pred dvema tednoma, vmes je bil kajpak Tour de France, na katerem se je do zadnjega dne boril za rumeno majico, in SP, na katerem je zasedel 6. mesto.

Si je dovolj opomogel, da bo spet kapetan Jumba Visme in s tem tudi prvi favorit za zmago, je glavno vprašanje pred štartom. »Med dirko bo jasno, kdo bo naš prvi mož. Na štartu imamo dva kapetana in favorita, eden je lanski zmagovalec. Zavedamo se, da nas bodo imeli tekmeci na očeh. Sestaviti moramo načrt, ki nam bo zagotovil vrhunske rezultate,« je športni direktor Grischa Niermann malodane ponovil besede izpred Toura, na štartu katerega si je Roglič kapetanski trak delil s Tomom Dumoulinom.

V Franciji je že 4. etapa, ki jo je dobil Roglič, pokazala, kdo je kdo v ekipi. V Španiji bomo odgovor morda dobili že prvi dan. Trasa je neizprosna že od začetka. Uvodna etapa se konča z vzponom 1. kategorije na Arrateju, že na njej se bodo najboljši najbrž udarili za rdečo majico. Tudi 2. in 3. etapa sta gorski, 6. je že kraljevska s ciljem na kultnem francoskem prelazu Tourmalet.

Pred Tourom je marsikdo o Rogličevi pripravlje­nosti podvomil zaradi padca na kriteriju Dauphine, tokrat zaradi obremenite­v v zadnjih dveh mesecih. Pri svetovni številki ena pa je jasno, da se nikoli na štart ne postavi, če čuti, da ni konkurenče­n.

Kaj pa tekmeci? Med njimi to pot ne bo Pogačarja, ki bi bil za rojaka največja grožnja, vse oči pa bodo uprte v Chrisa Frooma, štirikratn­ega zmagovalca Toura, ki se želi na Vuelti v najboljši možni luči posloviti od dresa Ineosa. Za stavnice sicer ni veliko dvomov, Roglič je izrazit favorit za to, da prvi po Robertu Herasu (med leti 2003 in 2005 je osvojil trojčka zmag) ubrani rdečo majico.

 ?? Foto Oscar Del Pozo/AFP ?? Lanski oder za zmagovalce na Vuelti, 1. Primož Roglič (v sredini), 2. Alejandro Valverde (v sredini) in 3. Tadej Pogačar.
Foto Oscar Del Pozo/AFP Lanski oder za zmagovalce na Vuelti, 1. Primož Roglič (v sredini), 2. Alejandro Valverde (v sredini) in 3. Tadej Pogačar.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia