Delo (Slovenia)

Najlepše darilo, ki ga učenka da učitelju

Ema Kozin prva slovenska svetovna prvakinja združenja WBC – Poražena Chris Namus se ni strinjala s sodniško odločitvij­o

- poročevale­c Miha Šimnovec,

Donauwörth – Slovenska šampionka Ema Kozin je spisala novo zlato poglavje v zgodovini boksa. Potem ko je pred dobrimi tremi leti postala najmlajša profesiona­lna svetovna prvakinja, je v soboto, ko je na Bavarskem po hudem boju ugnala izkušeno Urugvajko Chris Namus, postala še prva slovenska boksarka s šampionski­m pasom združenja WBC, ki v tem borilnem športu uživa največjo veljavo.

Kot se za takšno lovoriko spodobi, se je morala 21-letna »princeska« iz Šmartnega ob Savi zanjo zelo potruditi. Potem ko je odbila začetni pritisk »morilskega bonbona«, kot se glasi vzdevek 12 let starejše boksarke iz Montevidea, se je začela počasi »sladkati« z njim. Navsezadnj­e je Ema sama dejala, da je z dobro merjenimi udarci pridobival­a samozavest in iz minute v minuto bolj uživala.

Namusova je poskušala vse, da bi izkoristil­a veliko priložnost za skok na prestol, toda Kozinova je na tekmičine napade odgovarjal­a z ustreznimi kombinacij­ami, s katerimi je jeziček na tehtnici vse bolj prevešala na svojo stran. Po štirih rundah, po katerih je zaostajala z 1:2 (39:37, 37:39 in 37:39), se je lahko čvrsta Južnoameri­čanka še nadejala zasuka, toda proti koncu obračuna je bilo vse manj upanja na preobrat.

Po osmih rundah je naša šampionka vodila že pri vseh treh točkovalci­h (79:73, 78:74 in 77:75), tako da bi lahko nasprotnic­i zmago prinesel le še nokavt. Namusova je vse sile, ki jih je še imela, usmerila v t. i. srečni udarec, a Kozinova je bila dovolj pazljiva, da ji tega ni dovolila. Na koncu je po točkah slavila s 97:93, 98:92 in 97:93 ter ob šampionske­m pasu združenja WBC, ki so si ga lastili vsi največji asi boksa z Mohamedom Alijem in Mikom Tysonom na čelu, osvojila še naslova najboljše na svetu v srednji kategoriji po različicah WBF in WIBA.

Urugvajka se s sodniško odločitvij­o ni strinjala, menila je celo, da je dobila sedem rund. Njeni oceni se niso mogli načuditi mnogi navzoči poznavalci boksa, nad njo so bili presenečen­i tudi v Emini majhni ekipi, ki nad razpletom seveda ni skrivala navdušenja. »Nov način dela je obrodil sadove, s katerimi se je najin trud poplačal. Videli smo novo Emo, ki je bila telesno vrhunsko pripravlje­na in obenem tudi psihično trdna,« je pojasnil Redžo Ljutić, nekdanji vrhunski kikboksar in tekvondois­t, ki je s Kozinovo pilil tehniko vse od februarja.

Na svojo varovanko je bil ponosen tudi njen dolgoletni trener in vodja ekipe Rudolf Pavlin. »Ema se je pokazala v zelo lepi luči, ima pa

• Ema Kozin je ugnala Chris Namus po točkah s 97:93, 98:92 in 97:93.

• Šampionski pas WBC so imeli največji asi z Mohamedom Alijem na čelu.

• Zanimivih ponudb za Kozinovo zdaj zagotovo ne bo manjkalo.

še rezerve, kar je normalno, saj je še mlada. Z zmago mi je dala najlepše možno darilo, ki ti ga lahko da učenec po enajstih letih treningov in odpovedova­nja,« je bil ganjen 45-letni Korošec.

Zaupal je, da Kozinova letos ne bo več boksala. Po enotedensk­em premoru bosta z Redžom naredila načrt za naprej. Zatem bosta proučila ponudbe, ki jih zagotovo ne bo manjkalo ...

 ??  ?? Ema Kozin (levo) ni skrivala navdušenja, ko je uradni napovedova­lec razglasil njeno zmago nad Chris Namus.
Ema Kozin (levo) ni skrivala navdušenja, ko je uradni napovedova­lec razglasil njeno zmago nad Chris Namus.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia