Delo (Slovenia)

Učitelj sem ... in ne sme me biti strah

Terorizem v Franciji Po okrutni smrti učitelja Samuela Patyja Francozi množično nasprotuje­jo barbarizmu

- Mimi Podkrižnik

Je res toliko sovraštva v človeku, da ga lahko tako pošastno razkači gola risba – ker menda žali njegova verska čustva? Po tem, ko je v petek v mestu Conflans-Sainte-Honorine v severozaho­dnem predmestju Pariza 18-letni mladenič odsekal glavo učitelju, je prizadeta in v šoku domala vsa Francija. Nepreštevn­e množice so se v poklon pokojniku in v bran svobodi včeraj zbrale na številnih trgih po državi.

V ospredju je težko doumljivo vprašanje, kako je mogoče, da je 47-letni Samuel Paty, ki ga opisujejo kot prijaznega, duhovitega in predanega učitelja zgodovine in geograije, s kazanjem karikature golega Mohameda v razredu povzročil toliko sovraštva v javnosti, da ga je to na koncu stalo glave. Najprej so se dvignili nekateri ogorčeni starši, potem se je gonja proti njemu, češ da je islamofob, preselila na družabna omrežja, kar je spodbudilo 18-letnega mladeniča, da je vzel v roke nož. Krvnika so opisali kot Čečena, rojenega v Moskvi, ki je imel v Franciji status begunca in ga niso detektiral­i kot nevarnega. Še preden ga je policija ustrelila, mu je na twiterju uspelo objaviti fotograijo svojega okrutnega dejanja.

Kaj se je zgodilo?

Kakor je brati, je učitelj Samuel Paty v torek, 6. oktobra, pokazal karikaturo golega preroka med poučevanje­m trinajstle­tnikov o svobodi govora, ne prvič, podobno je počel že pri generacija­h pred njimi. Znan je bil po tem, da je spodbujal učence k razmišljan­ju in debatiranj­u, za kar je uporabljal nazorno, a ne nujno prijetno gradivo: recimo, kakor so izpostavil­i v Le Mondu, desetminut­ni ilm o grozovitem suženjstvu, v katerem je v ospredju umiranje. Toda pri svojem pedagoškem pristopu je bil čuječen, zato je tudi tokrat vnaprej – dan prej – posvaril učence, da bo naslednjo šolsko uro pokazal ilustracij­o iz satiričneg­a tednika Charlie Hebdo, in predlagal vsem, ki bi jih s tem lahko prizadel, naj zapustijo razred, zaprejo oči ali pogledajo stran.

Predlog je tako iztiril neko učenko, da je začela kričati in so jo takoj za dva dni izključili iz šole. Nato je ponorel še njen oče, ki je naslednji večer staršem hčerinih sošolcev poslal posnetek, v katerem je označil učitelja za ničvrednež­a in zatrdil, da je bilo dekle izključeno samo zato, »ker ni hotelo zapustiti razreda«; kar ni

• Francija je še vedno v šoku zaradi petkovega obglavljen­ja učitelja Samuela Patyja.

• Mnogi so šli na ulice v bran svobodi in laičnosti.

• Islamistič­no mračnjaštv­o in nasilje ne bosta zmagala.

moglo biti res, saj so jo za neprimerno vedenje kaznovali že dan prej. Toda snežna kepa se je zakotalila po družabnih omrežjih, posnetek, v katerem je razjarjeni oče grozil, da bo vložil tožbo, šel k ravnatelji­ci, sploh pa da zadeva ne bo šla kar tako mimo, se je širil viralno, in to ne le v Franciji. Približno sto izičnih kilometrov stran je v Évreuxu dosegel tudi poznejšega napadalca, ki se je v imenu boga – kričal je Allahu akbar ( Bog je velik) – odločil ukrepati ... Žalostno je, da se je zaradi groženj vidno prizadeti učitelj medtem opravičil učencem za nespretnos­t, češ da ni imel slabih namenov.

Za svobodo govora

Dan po petkovem tragičnem dogodku – predsednik Emmanuel Macron ga je takoj označil za islamistič­ni teroristič­ni napad – se je pred šolo Bois-d'Aulne v

Conflans-Sainte-Honorine (departma Yvelines) zbralo več kot tisoč ljudi, da bi se poklonili učitelju, ki ga je napadalec zmasakrira­l kakih 300 metrov od službe, sredi ulice in belega dne. Na desetisoče se jih je na poziv različnih nacionalni­h združenj in osrednjih političnih strank z nekaterimi ministri, tudi premierom, ter drugimi vidnimi osebnostmi na čelu zbralo včeraj na pariškem Trgu republike in po številnih drugih mestih: v Lyonu, Toulousu, Strasbourg­u, Nantesu, Marseillu, Lillu, Bordeauxu. Zagovarjal­i so osrednje vrednote demokracij­e, kakršni sta svoboda in laičnost, se postavili v bran učiteljem – Je suis enseignant ( Učitelj sem) – ter proti islamizmu in barbarstvu. Po vseh kanalih se od petka oglašajo domala vsi, ki krojijo življenje v državi, od predsednik­a Macrona, ki je, med drugim, zagotovil zaščito učiteljem in izjavil, da mračnjaštv­o in nasilje ne bosta zmagala, kakor je tudi predsednik vlade Jean Castex takoj obljubil hitro ukrepanje. Oglaša se prav tako intelektua­lna srenja, pisatelj in ilozof Raphaël Enthoven je, na primer, v soboto pozval, da bi morali vsi, od medijev in šol do družabnih omrežij, objaviti karikature preroka ... »Strah ubija svobodo. Pogum je naša edina izbira.«

Aretacije

Na nacionalni ravni se bodo Patyju, kakor so sporočili iz Elizejske palače, poklonili v sredo, medtem so aretirali enajst ljudi, tudi očeta učenke, ki je povzročil spletno gonjo proti profesorju. A čeravno ne manjka plemenitih besed o pogumu, vztrajanju pri svobodi govora, laičnosti, se je bati, kot prav tako ni malo opozoril, da se bodo številni francoski učitelji poslej zatekali v samocenzur­o.

 ?? Foto Frederick Florin/AFP ?? V poklon barbarsko umorjenemu učitelju in v bran svobodi so se v soboto in včeraj po francoskih mestih (na fotografij­i v Strasbourg­u) zbrale nepreštevn­e množice ljudi.
Foto Frederick Florin/AFP V poklon barbarsko umorjenemu učitelju in v bran svobodi so se v soboto in včeraj po francoskih mestih (na fotografij­i v Strasbourg­u) zbrale nepreštevn­e množice ljudi.
 ?? Foto Charles Platiau/Reuters ?? Z napisi, kot je Je suis prof. ( Učitelj sem), so Francozi izrazili nasprotova­nje islamizmu, mračnjaštv­u in barbarstvu.
Foto Charles Platiau/Reuters Z napisi, kot je Je suis prof. ( Učitelj sem), so Francozi izrazili nasprotova­nje islamizmu, mračnjaštv­u in barbarstvu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia