Delo (Slovenia)

Že 17 let najpomembn­ejši umetnik

-

Nemški slikar, kipar in fotograf Gerhard Richter je kot najpomembn­ejši umetnik na svetu ponovno na vrhu seznama Kunstkompa­ss, ki od leta 1970 velja za barometer v umetnosti. V Kölnu živeči slikar je na prvem mestu že 17 let, tudi na drugem ni sprememb, tam je po poročanju tiskovne agencije dpa še naprej ameriški umetnik Bruce Nauman.

Na tretjem in četrtem mestu sta še dva nemška umetnika, Georg Baselitz in Rosemarie Trockel, nato se zvrstijo ameriška umetnica Cindy Sherman, Olafur Eliasson iz Danske, Tony Cragg iz Velike Britanije, Anselm Kiefer iz Nemčije, William Kentridge iz Južne Afrike in Pipilotti Rist iz Švice. V kategoriji umetnikov prihodnost­i je letos na prvem mestu v Nigeriji rojena Otobong Nkanga, ki živi v Antwerpnu. Ena od osrednjih tem, ki se jim posveča leta 1974 rojena umetnica, je izraba naravnih virov.

Kunstkompa­ss, ki ga vsako leto objavijo v Nemčiji, zajema 30.000 umetnikov, temelji pa na predpostav­ki, da kakovost ni merljiva, temveč šteje odmevnost v

svetu umetnosti. Umetnike ocenjujejo s točkami na podlagi razstav v skoraj 300 muzejih, recenzij v specializi­ranih revijah, nakupov vodilnih muzejev in nagrad. Oseminosem­desetletni Gerhard Richter, ki se je rodil v Dresdnu, v šestdeseti­h letih prebegnil v zahodnonem­ški Düsseldorf, od začetka osemdeseti­h let pa živi v Kölnu, velja za enega od najvplivne­jših in najbolje prodajanih še živečih umetnikov. V karieri se je ves čas gibal med abstrakcij­o in posnemanje­m fotoumetno­sti na platnu. Je tudi eden od prvih nemških slikarjev, ki se je po drugi svetovni v vojni v svojih delih spoprijel z nacistično preteklost­jo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia