Delo (Slovenia)

Mišice iz Bruslja

-

Jean-Claude Van Damme, igralec, ki se je vtisnil v kolektivni spomin kot junak akcijskih ilmov iz osemdeseti­h in devetdeset­ih let prejšnjega stoletja, je dopolnil šestdeset let. Belgijec je bil prvak v karateju in kikboksu, zato je v svetu ilma hitro dobil vzdevek Mišice iz Bruslja.

Zvezdnik se je kot Jean-Claude Camille François Van Varenberg rodil 18. oktobra 1960 belgijskim staršem v Bruslju. Pot v slavo sta mu po poročanju STA tlakovala učenje baleta in dviganje uteži. V sedemdeset­ih letih minulega stoletja je bil prvak v karateju in kikboksu, desetletje pozneje pa še eden od glavnih zvezdnikov priljublje­nih akcijskih ilmov, v katerih so glavni junaki obvladali borilne veščine.

Videti ga je mogoče v ilmih Krvavi šport (1988), Kickbokser (1989), Levjesrčni (1990), Maščevanje dvojčkov (1991), Univerzaln­i vojak (1992), Težak cilj (1993) in Varuh časa (1994). Uspehi v teh ilmih so ga popeljali med milijonarj­e in v družbo akcijskih junakov tistega časa, kot so Sylvester Stallone, Arnold Schwarzene­gger in Steven Seagal. Pozneje se je večina njegovih projektov namesto na ilmskih platnih znašla na devedejih. Leta 2008 je posnel delno avtobiogra­fski ilm – kriminalno komično dramo JCVD, v kateri se je zazrl v svoje življenje. Leta 2010 je zavrnil vlogo v ilmu Plačanci, v katerem je Sylvester Stallone zbral velika imena akcijskih ilmov, med njimi Arnolda Schwarzene­ggerja, Brucea Willisa, Dolpha Lundgrena, Jet Lija in Mickeyja Rourka. Van Damme se projektu ni hotel pridružiti, ker se mu je njegova vloga zdela brez vsebine.

Igralec je imel precej burno življenje; bil je petkrat poročen, ljubezensk­o razmerje je menda imel celo s pevko Kylie Minogue. Nekateri menijo, da bi lahko bil uspešnejši, če ne bi imel težav z drogami, ki jih sam upravičuje z diagnostic­irano bipolarno motnjo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia