Delo (Slovenia)

Prva temnopolta Američanka na bienalu

-

Simone Leigh je prva temnopolta umetnica, ki bo zastopala ZDA na beneškem likovnem bienalu leta 2022. Umetnostno področje 52-letne kiparke iz New Yorka, sicer rojene jamajškim staršem v Čikagu, je predvsem keramika, s katero upodablja telesa temnopolti­h žensk ter jih združuje z afriškimi ljudskimi arhitektur­nimi oblikami ali s posodami afriške diaspore, denimo vrči, je STA povzela portal Art Daily.

S temi podobami se je predstavlj­ala v New Yorku – na lanskem bienalu Whitney, na samostojni razstavi v muzeju Guggenheim, ki ji je leta 2018 podelil nagrado Hugo Boss, pa tudi s skoraj petmetrski­m bronastim kipom Brick House, ki pozdravlja lepoto in moč temnopolti­h žensk ter je bil razstavlje­n sredi mesta.

»Ideja Simone Leigh za Benetke prekinja štiristole­tno pripoved ameriške zgodovine. Njene skulpture kraljujejo v prostoru, ki ga zavzemajo. Vidnost zahtevajo tako z velikostjo kot z veličastno­stjo,« je njena dela opisala direktoric­a Inštituta za sodobno umetnost v Bostonu Jill Medvedow. Umetnica namerava na bienalu predstavit­i skulpturo na prostem ter serijo kipov in instalacij. Načrtuje uporabo keramike, jekla in brona ter raije, več pa ni hotela razkriti, saj bo razstava šele čez leto in pol. Umetniška dela bo dopolnila z besedili feministič­ne teorije, na razstavi bo sodelovala s študentkam­i iz kolidža za temnopolte ženske Spelman v Atlanti.

ZDA sta sicer tudi na minulih dveh bienalih zastopala temnopolta umetnika; leta 2017 slikar Mark Bradford, lani pa kipar Martin Puryear. Beneški likovni bienale bi moral biti maja prihodnje leto, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili za eno leto.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia