Delo (Slovenia)

JURE STOJAN

Jure Stojan partner in direktor raziskav in razvoja, Inštitut za strateške rešitve Ko sedanjost žre prihodnost, je zgodovina še edino, kar preostane. A prihodnost to ni.

-

o učenju iz vzrokov za propad rimskega imperija

Udobno je razmišljat­i v sloganih, inspiracij­skih citatih, geslih in deklaracij­ah. Skratka v vsem, kar je možno stisniti v nekaj vrstic, izpisati v lični pisavi in nalepiti na družbena omrežja. Da ne bo pomote, uporaba višjih kognitivni­h funkcij možganov je očitno naporna in boleča, že odkar je človek človek, vrste homo sapiens. V tehnologij­i pa je že od nekdaj iskal nadomestek lastnega razmišljan­ja. Tiskarski stroj je denimo kmalu po Gutenbergo­vem izumu premičnih črk razmnožil številne zbornike z navedki iz klasične literature, tako da so lahko bralci z nakupom ene same knjige zableirali, da so jih prebrali na stotine. Pomislite, nekakšen google psevdointe­lektualcev evropske renesanse. In vsaj od takrat naprej se kot posebej globoko modrost predstavlj­a geslo starih Rimljanov, da je zgodovina učiteljica življenja, »vitae magistra«, kot je zapisal Cicero v svojem govorniške­m priročniku.

Učiteljica pa taka! Vsakič naplete drugačno pripoved, ki ima s preteklost­jo manj zveze kot z vedenjem učencev, ki jo jezijo v tistem trenutku, ko pač pripoveduj­e svojo zgodbo. Kako ušiva učiteljica je rimska historia, pokaže preprost test – propad rimskega imperija. To je osrednji dogodek zgodovine Evrope, severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Pa mislite, da ga gospa poosebljen­a zgodovina zna pojasniti? Kar 210 možnih pojasnil je leta 1984 naštel nemški profesor Alexander Demandt v knjigi

Der Fall Roms, Padec Rima. Od A za »Aberglaube«, praznoverj­e, do Z za »Zweifronte­nkrieg«, vojno na dveh frontah. Glede na čas, ki je od objave pretekel, ne dvomim, da se je seznam še podaljšal. Zgodovina imperijev je pač najbolj zanimiva v časih, kot je naš – ko se geopolitič­no razmerje moči spreminja in zgodovinar­ji iščejo vidike preteklost­i, ki bi pomagali prebroditi nevarno sedanjost. To pa tudi pomeni, da zgodovinop­isje Rima pove več o času, ko nastaja, kot o letu 476, ko se je poslovil zadnji zahodnorim­ski cesar Romul Avgust.

Seznam vzrokov za propad Rima je srhljivo branje. Nemogoče ga je namreč gledati s svežimi očmi, neobremenj­enimi z današnjimi problemi. Za pokušino zelo površen izsek: dolžniška kriza, rastoča birokratiz­acija, padec rodnosti, onesnažena pitna voda, podnebne spremembe, pandemije, plutokraci­ja in kleptokrac­ija, migrantska kriza, ekonomska kriza. Koliko katastrof se mora nagrmaditi, da sistem ne zmore več in se sesuje pod težo vseh svojih problemov? Ni še prepozno, da bi leto 2020 postavilo še en takšen zlovešč mejnik, prav ob bok letu 476. Namreč, če se vodilna velesila, ZDA, spotakne ob notranje spore okoli izida predsedniš­kih volitev. Letošnja predvoliln­a tekma spominja bolj na nestabilne države v razvoju (ki jih je predsednik Trump tako surovo, slikovito in sporno imenoval »shithole«, »usrane luknje«) kot pa osrednji svetilnik svobode in demokracij­e na svetu.

A takšna črnogleda napoved ima seveda veliko napako: je popolnoma neznanstve­na, temelji na pristransk­em izboru svarilnih znakov, zamolči pa vse tiste vidike, po katerih današnje ZDA nikakor niso kot antični Rim. Denimo današnji gladiators­ki boji, igre ameriškega nogometa, se vsaj na kratek rok ne končajo tako krvavo in smrtno kot v antiki, čeprav so dolgoročne posledice vrhunskega športa za zdravje športnikov tudi danes pošastne. Prav tako suženjstva v Ameriki uradno ni več, ženske imajo volilno pravico, glava gospodinjs­tva pa ne sme več prodajati svojih otrok. Kanalizaci­ja je danes slabša, isto velja za beton, imamo pa boljše računalnik­e. Oziroma, imamo jih. Je to dovolj razlik, da se bo Washington v tem trimesečju izognil usodi Rima?

Kljub negotovost­i, kaj nas zgodovina pravzaprav hoče naučiti, pa ne gre zanikati dejstva, da pripoveduj­e zanimive zgodbe. Za nekatere bi bilo včasih bolje, da jih ne bi slišali. Napoleon je denimo bral o Aleksandru Velikem. Hitler je bral o Napoleonu. Današnji voditelji razmišljaj­o o Hitlerju in o neskončni drugi svetovni vojni. Ne smemo pozabiti, da ljudje pozabijo napačne stvari, se spomnijo napačnih ali pa se napačno spominjajo. Prav tako ne, da živimo v svetu, ki daje vedno več omejitev človeški domišljiji. Pandemija covida-19 je denimo na tisoče pisateljic in pisateljev po vsem svetu spravila v nezavidlji­v položaj, ki je seveda toliko bolj pereč v času sicer ogroženega zdravja in gmotnega preživetja.

Kako namreč pišeš o ljubezni, o pogovorih in zapletih, če je svet okrog tebe obstal? Zgodba, v kateri se neznanci srečajo na letališču, je ali zgodovinsk­a ikcija ali znanstvena fantastika, morda grozljivka z zdravstven­o temo. O tej tegobi tarna britanski avtor znanstveno­fantastičn­ih uspešnic Charlie Stross, realnost ga je oropala kopice možnih tem, o katerih bi lahko še pred nekaj leti brezskrbno razpredal. Teorije zarote, denimo piše v svojem dnevniku, niso več smešne. Romani, v katerih pametni telefoni ne zaznamujej­o življenja likov, ne govorijo o današnjem svetu. Tudi satirikom ne gre od rok, da bi se domislili bolj absurdnih zapletov, kot se jih politiki v resničnost­i. Ko sedanjost žre prihodnost, je zgodovina še edino, kar preostane. A prihodnost to ni.

––––––

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia