Delo (Slovenia)

Olimpija strla odpor državnih prvakov

Nogomet Olimpija, Maribor in Tabor najbolje izkoristil­i reprezenta­nčni premor – Vodilni kvartet 1. SNL loči pičla točka

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Razplet 7. kola prve SNL je gotovo osrečil navijače, ki spremljajo najmočnejš­e nogometno tekmovanje v Sloveniji. Nepričakov­an poraz Mure v zadnji sinočnji tekmi ter zmage njenih zasledoval­cev Olimpije, Maribora in Tabora so pošteno zakuhali bitko za prvo mesto. Vodilni kvartet zdaj loči pičla točka razlike! Že danes lahko upravičeno vneto pričakujem­o naslednje kolo, ki bo prineslo več privlačnih tekem: Mura bo gostovala v Domžalah, Olimpija v Sežani, Maribor pa se bo prvič v tej sezoni pomeril s Koprom in ta dvoboj vselej prinaša nekaj več naboja …

Skender vesel za Samardžića

Konec tedna je bil v ospredju vendarle spopad Olimpije in Celja v Stožicah, repriza dvoboja za naslov prvaka sezone 2019/20, ki je nazadnje pripadel Štajercem, pa je sinoči dobila obraten epilog. Ljubljanča­ni so povsem zasluženo strli odpor Celjanov, ki v celotni tekmi niso pokazali resne ambicije za kaj več kot igre na neodločen rezultat. Tudi zeleno-beli v resnici niso jurišali na vrata člana Kekove reprezenta­nce Matjaža Rozmana, toda v nogah so kljub opazno previdni taktiki premogli več dinamita, želje in predvsem v drugem polčasu več energije, hitrosti in znanja.

»Videl sem ekipo z več intenzivno­sti in agresivnos­ti. Ekipo, ki je igrala v višjem ritmu kot doslej vso tekmo.«

Mauro Camoranesi

»Vedeli smo, da so Celjani neugodni iz nasprotnih napadov in da jih krasi hitra tranzicija iz obrambe v napad, zato smo se na to dobro pripravili. V zvezni vrsti smo vzpostavil­i nadzor nad igro, prek katerega smo si priborili ogromno prostih strelov in kotov, prav iz ene od takšnih akcij pa smo zabili gol. Prav vesel sem za Samardžića, ki nam je prinesel tri zares pomembne točke,« je po tekmi opazno žarel od sreče Olimpijin trener Dino Skender.

Mladi hrvaški trener je marsikoga presenetil z umestitvij­o Andresa Vombergarj­a na desno krilo, kjer je izgubljal veliko energije s tekom in odkrivanje­m, toda, kot je pojasnil, v igri je želel imeti vse tri napadalne adute: ob Vombergarj­u še Anteja Vukušića in Đorđeja Ivanovića. To mu je gotovo uspelo: Celjani v vsej tekmi niso sprožili proti vratom Žige Freliha niti strela, končno razmerje v kotih pa je bilo 12:1 v prid zmajčkov!

»V čvrsti in zaprti igri si je bilo težko priigrati priložnost­i za gol, posebej pa me moti, da so imeli Ljubljanča­ni na voljo tako veliko število t. i. standardni­h situacij. Prav to je bilo na koncu usodno za našo točko, « je ocenil gostujoči trener Dušan Kosić, ki ni našel načina, kako bi na igrišču povezal Romana Bezjaka, Filipa Dangubića in Luko Kerina. Večkrat so bili odrezani od soigralcev.

Camoranesi: Do konca 29 kol

Tudi nogometaši Maribora so očitno dobro izkoristil­i zgodovinsk­o dolg reprezenta­nčni premor in uspešno uglasili svoj orkester. V dvoboju nekdanjih prvakov so zmleli Goričane, kljub temu pa njihov trener Mauro Camoranesi ve, da je še dolga pot do cilja, ki so si ga zastavili. V Novi Gorici so spremljali že 98. ligaški obračun teh ekip, vijoličast­i pa so le nadgradili že prej zelo dober izkupiček v tekmah z modro- belimi; ti niso premagali Maribora vse od avgusta. Potem ko so se gostitelji gostom kolikor

• Derbi 7. kola v Stožicah zasluženo Olimpiji, čeprav ni blestela.

• Na vrhu lestvice postalo tesno po nepričakov­anem porazu Mure.

• Konec tedna novi zahtevni izzivi za vodilni kvartet klubov 1. SNL.

toliko spodobno upirali le v prvem polčasu, je bil lahko upravičeno zadovoljen prav mariborski trener. Njegovi aduti so igrali kot sam nekoč v majici Verone, Juventusa in italijansk­e reprezenta­nce: v višji prestavi kot tekmeci, kar skoraj zanesljivo prinaša dober rezultat.

»Videli smo, kar si želimo videti. Z naše strani ekipo z več intenzivno­sti in agresivnos­ti. Ekipo, ki je igrala v višjem ritmu kot doslej vso tekmo, zato smo lahko zadovoljni s prikazanim. Jaz osebno sem še posebej vesel za celoten strokovni štab in za moštvo,« je povedal 44-letni Argentinec, ki premore zelo širok igralski kader – pogled na imena, ki jih je poslal v igro šele v drugem polčasu, pove vse.

»Pohvaliti želim oba bočna igralca – Denisa Klinarja in Jana Kolmaniča. Tudi vsi preostali strelci so lahko veseli golov in naj jim pomenijo spodbudo za prihodnje izzive,« je zatrdil Camoranesi in dodal, da je do konca še 29 krogov, torej še 87 točk.

Pogrešajo 4000 grl na tekmo

Štajerci, ki med vsemi v ligi najmočneje pogrešajo navijače – v zadnjih petih sezonah so beležili povprečen obisk več kot 4000 gledalcev na tekmo –, so v Novi Gorici prekinili še eno negativno tradicijo: prvič po 15. juliju so zapustili igrišče v 1. SNL brez prejetega gola. Če odmislimo zmago v 1. krogu novega prvenstva za zeleno mizo s 3:0, so od 15. julija zapovrstjo prejemali naslednje število golov: 1, 1, 1, 1, 2, 3 in 1.

 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Celjani so dobili v derbiju manj dvobojev; Roman Bezjak je denimo v enem od njih takole prehitel devet let mlajšega Timija Maxa Elšnika.
Foto Jože Suhadolnik Celjani so dobili v derbiju manj dvobojev; Roman Bezjak je denimo v enem od njih takole prehitel devet let mlajšega Timija Maxa Elšnika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia