Delo (Slovenia)

Zavora načrtu za obnovljivo energijo

Upravno sodišče je ministrstv­u za okolje in prostor naložilo ponovno presojo vplivov na okolje predvidene­ga akcijskega načrta

- Maja Prijatelj Videmšek

Upravno sodišče je ministrstv­u za okolje in prostor naložilo ponovno presojo vplivov na okolje predvidene­ga akcijskega načrta.

Ljubljana – Upravno sodišče je s sodbo razveljavi­lo odločbo, s katero je ministrstv­o za okolje in prostor (Mop) januarja 2018 potrdilo ustreznost akcijskega načrta za obnovljive vire energije 2010– 2020 (ANOVE), ki je bil dopolnjen leta 2017. Sodišče je Mopu naložilo, da še enkrat opravi presojo vplivov na okolje predvidene­ga načrta ter da pred vnovično potrditvij­o ANOVE izključi možnost, da bi njegovo uresničeva­nje »škodljivo vplivalo na varstvene cilje varovanih območij in njihovo celovitost ter na povezanost evropskega ekološkega omrežja«.

Tožbo proti odločbi Mopa, ki jo je avgusta 2018 kot ustrezno potrdila tudi takratna vlada, je konec leta 2018 vložilo Društvo za preučevanj­e rib Slovenije (DPRS), ki je bilo stranka v postopku sprejemanj­a dopolnitev. Kot pravijo, so že v postopku sprejemanj­a ANOVE neuspešno opozarjali na procesne in vsebinske nepravilno­sti. »Izrecno smo opozarjali, da je končna sprejeta ocena okoljskega vpliva ANO

VE – ocena C, ki pomeni nebistven vpliv zaradi izvedbe omilitveni­h ukrepov – povsem neustrezna in nepravilna,« pišejo v društvu. »ANOVE je namreč predvidel 27-odstotni delež obnovljivi­h virov energije v letu 2030, pri tem pa sta okoljsko poročilo zanj in spremljajo­či dodatek nedvoumno opozarjala, da ta cilj ne bo dosežen brez postavitve hidroelekt­rarn na varovanih območjih Natura 2000, kar pa lahko pomeni bistven vpliv na okolje, torej oceno D.« Oceni D in edina slabša E pomenita, da je načrt okoljsko nesprejeml­jiv, pojasnjuje­jo.

Akcijski načrt strokovno neustrezen

Upravno sodišče je razsodilo, da ANOVE, ki je podlaga za načrtovanj­e in izvedbo postopkov, kot sta umeščanje in gradnja hidroelekt­rarn, ni strokovno pripravlje­n. Presoja vplivov načrta na okolje je pomanjklji­va: presoja sprejemlji­vosti načrtov za posamezna varovana območja sploh ni bila izvedena, iskanje in tehtanje alternativ za že potrjene okoljsko škodljive načrtovane projekte na varovanih območjih je neustrezno in nezakonito preloženo na kasnejše načrte na nižjih ravneh, DPRS povzema sklepe iz sodbe.

V društvu menijo, da sodba »razgalja hudo sistemsko težavo pri pripravi strateških (in drugih) dokumentov na Mopu oziroma na ravni države«. Sodba tudi »neposredno vpliva na vse projekte, katerih pravna podlaga in projektna dokumentac­ija se tudi posredno sklicujeta na ANOVE 2010–2020, torej tudi na tekoče postopke pridobivan­ja gradbenega dovoljenja za hidroelekt­rarne na Savi«.

Na Mopu so nas za odgovore preusmeril­i na ministrstv­o za infrastruk­turo. V družbi Hidroelekt­rarne na spodnji Savi so dejali, da s sodbo niso seznanjeni. Glede pridobivan­ja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice pa pravijo, da postopki potekajo skladno z zakonodajo, vodi jih upravni organ – Mop. »Za projekt HE Mokrice imamo sprejet državni prostorski načrt in zakon, zato sodba v ničemer ne more vplivati na nadaljevan­je postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja,« dodajajo.

»Opozarjali smo, da je ocena C za okoljski vpliv ANOVE povsem neustrezna in nepravilna.«

 ?? Foto Jure Eržen ?? Sodišče je potrdilo, da akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki je med drugim tudi podlaga za umeščanje in gradnjo hidroelekt­rarn, strokovno ni ustrezno pripravlje­n.
Foto Jure Eržen Sodišče je potrdilo, da akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki je med drugim tudi podlaga za umeščanje in gradnjo hidroelekt­rarn, strokovno ni ustrezno pripravlje­n.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia