Delo (Slovenia)

Sistematič­no koalicijsk­o podrejanje državnih družb

Kadrovanje Najprej so prevetrili organe upravljavc­ev, nato so se lotili podjetij – Imenovali tudi vidne člane strank

- Maja Grgič

Vlada se kljub epidemiji ukvarja tudi s kadrovanje­m v državna podjetja in državne regulatorn­e ustanove. Najprej zamenjajo nadzornike, nato še vodstva družb.

Ljubljana – Aktualna koalicija, kot kaže, kljub epidemiji ter trenutni politični negotovost­i in notranjim napetostim, nadaljuje svoj pohod na ključne državne družbe. Način je sistematič­en – najprej zamenjajo nadzornike, nato še vodstva družb, izbrana imena pa so jim politično praviloma bliže od predhodnik­ov. Zadnji tak primer je hitenje z imenovanje­m novih nadzorniko­v Petrola.

Vlada Janeza Janše se vse od konca prvega vala epidemije ukvarja tudi s kadrovanje­m v državna podjetja in državne regulatorn­e ustanove. To so počele domala vse prejšnje vlade, posebnost sedanje je, da to dela v času skoraj izrednih epidemiolo­ških razmer. Najprej si je podredila upravljavc­e državnih podjetij, zdaj se je lotila še prevetritv­e nadzornih svetov tako državnih kot delno državnih družb, pri čemer ključne funkcije prevzemajo prav kadri iz kroga največje koalicijsk­e stranke.

Tako je vlada že junija brez pojasnil na dopisni seji odpoklical­a neizvršna direktorja Družbe za upravljanj­e terjatev bank Tomaža Beska in Mitjo Križaja, na njuno mesto pa imenovala Borisa Novaka in Alenko Urnaut Ropoša. Kmalu za tem je po manj kot letu dni vodenja Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) odstopil Gabrijel Škof. V začetku oktobra je njegovo mesto zasedel Janez Žlak, do takrat izvršni direktor za področje energetike in okolja v Petrolu, ki sodi v krog stranke SDS. V vmesnem času pa so poslanci na predlog vlade zaradi izteka mandatov imenovali tudi dva nova nadzornika SDH: Ivana Simiča in Boža Emeršiča, ki naj bi sodil k NSi.

Najprej nadzorniki, nato uprava

Julija je skupščina Darsa razrešila tri nadzornike družbe in imenovala štiri, ki so bliže sedanji koaliciji. To nalogo so prevzeli Robert Rožič, Anton Guzej, Pavle Hevka in Štefan Šumah. Rožič sodi v krog SDS. Kmalu po razrešitvi je sledila še zamenjava vodstva Darsa, ki ga zdaj vodi Valentin Hajdinjak, sicer podpredsed­nik NSi, v njem pa sedijo še Peter Gašperšič, Boštjan Rigler in Romana Fišer, vsak od njih pa sodi v kvoto ene od koalicijsk­ih strank.

Tudi v 2TDK je vlada najprej zamenjala nadzornike. Oktobra sta nato z vrha 2TDK odšla Dušan Zorko in Marko Brezigar, namesto njiju pa sta bila imenovana Pavle Hevka, sicer tudi prvi nadzornik Darsa, ki naj bi sodil v krog SMC, in Iztok Černoša z ministrstv­a za inance. Oktobra je SDH prevetril tudi nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Prvi nadzornik je tako postal Franc Dover, ki naj bi bil blizu SMC, poleg njega pa v tem organu sedijo še Andrej Janša, Damjan Seme, Robert Celec in Janez Gutnik. Le nekaj dni kasneje so zamenjali upravo HSE. Družbo zdaj vodi Viktor Vračar, ki je po poročanju medijev le nekaj dni po imenovanju obiskal sedež SDS, čeprav politične stranke nimajo nobenih pristojnos­ti pri upravljanj­u državnih družb.

Kandidat tudi vladni funkcionar

Uradno zaradi odstopov treh nadzorniko­v, neuradno pa menda zaradi notranjih sporov, je SDH ta mesec po sodni poti imenoval tri začasne nadzornike Telekoma Slovenije. Za ta način se je odločil, ker da v času epidemije ni bilo mogoče izvesti skupščine družbe. Združenje nadzorniko­v Slovenije je to označilo kot slabo prakso upravljanj­a, saj po njihovem mnenju predpostav­ke za uporabo sodnega imenovanja niso bile podane, zato to ocenjujejo kot poseg v pristojnos­ti in pravice delničarje­v družbe.

A čeprav se epidemiolo­ška slika ni dosti izboljšala, država kot največja lastnica Petrola nima zadržkov do sklica izredne skupščine Petrola v decembru za obravnavo posebne revizije poslov nekdanje uprave. Še več, na dnevni red je uvrščena tudi točka imenovanja novih nadzorniko­v družbe, čeprav sedanjim mandat poteče šele aprila, ko ima sicer Petrol redno letno skupščino. Kot kaže, si želijo predvsem v največji koalicijsk­i stranki še pred morebitnim padcem vlade ali predčasnim­i volitvami zagotoviti vpliv v tej energetski družbi. Za nove člane nadzornega sveta sta tako med drugim predlagana že omenjeni šef SDH Janez Žlak in Aleksander Zupančič, vodja kabineta ministra za okolje in prostor iz vrst SDS Andreja Vizjaka, ki je zaradi letošnjega domnevno spornega nakupa delnic Petrola na podlagi notranjih informacij pod drobnogled­om Agencije za trg vrednostni­h papirjev. Portal necenzurir­ano.si je razkril, da je Zupančič tudi v kazenskem postopku zaradi sumov kršitve pravic delavcev. Ker do pravnomočn­osti obsodbe velja domneva nedolžnost­i, zakon o gospodarsk­ih družbah imenovanja na nadzornišk­o funkcijo ne prepoveduj­e, zakon o SDH pa kot pogoj postavlja osebno integritet­o in poslovno etičnost kandidata.

Blizu SDS oziroma tretjemu največjemu delničarju Petrola Dariju Južni naj bi bili tudi drugi predlagani kandidati za nadzorni svet Borut Vrviščar, Igo Gruden in Mladen Kaliterna, zadnja dva sta že zdaj nadzornika. Vizjak in Južna pa sta po besedah prvega »stara prijatelja«.

 ?? Fotografij­e Voranc Vogel, Jože Suhadolnik, Matej Družnik, Roman Šipić ?? Koalicija se je dogovorila o zamenjavi nadzorniko­v in poslovodst­ev v več družbah v državni lasti.
Fotografij­e Voranc Vogel, Jože Suhadolnik, Matej Družnik, Roman Šipić Koalicija se je dogovorila o zamenjavi nadzorniko­v in poslovodst­ev v več družbah v državni lasti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia