Delo (Slovenia)

Kako bomo potovali z letali?

Potovanja Cepljenje za prehod meja v EU ne bo potrebno – Pripravlja­jo se enotna pravila

- Milena Zupanič

Evropska agencija za letalsko varnost se zavzema, da bi letališča s hitrimi testi testirala vse odhajajoče potnike. Cepljenje za gibanje po EU ne bo potrebno.

Ljubljana – Napoved cepljenja proti covidu-19 že januarja vliva veliko upanje, da se bo življenje že kmalu normalizir­alo. A strokovnja­ki opozarjajo, da ne bomo mogli biti cepljeni vsi naenkrat; precepljen­ost bo dovolj visoka šele v šestih do devetih mesecih. Cepljenje za prehod meja znotraj EU ne bo potrebno, napoveduje evropska komisija, Evropska agencija za letalsko varnost pa poskuša poenotiti pravila potovanj z letali v Evropi. Kako bomo potovali?

Evropska agencija za letalsko varnost (EASA) in Mednarodna organizaci­ja za civilno letalstvo (ICAO) se zavzemata za odpravo karanten, nadomestil­i naj bi jih hitri antigenski testi, je povedala zdravnica Mateja Kotnik Kerdev, vodja letalske medicine v Sloveniji in članica skupine strokovnja­kov letalske medicine v EASI. Poleg pilotov naj bi s hitrimi testi po priporočil­ih, ki jih je izdala EASA, letališča testirala vse odhajajoče potnike. V Frankfurtu jih že testirajo, v Švici testirajo prihajajoč­e potnike, na Brniku hitrih testov še ni.

»O cepljenju je še prezgodaj govoriti, saj cepiva še ni. S strokovneg­a stališča ne vidim zadržka, da piloti ne bi bili cepljeni, splošni pogoj za opravljanj­e pilotskega poklica pa to ne bo. Res pa je, da se lahko odloči vsaka država po svoje,« je pojasnila sogovornic­a.

Ryanair ne bo zahteval cepljenja, Qantas da

Avstralska letalska družba Qantas je že napovedala, da bodo za potnike, ki prihajajo v Avstralijo ali odhajajo iz nje, zahtevali cepljenje. Irski letalski prevoznik Ryanair pa je – tako kot priporoča EASA – za

• Evropska agencija za letalsko varnost predlaga hitre teste za letalske potnike.

• Izdajalo se bo mednarodno potrdilo o cepljenju.

• Na Brniku hitrih testov še ni.

trdil, da za lete znotraj Evrope tega ne bodo zahtevali. Sicer pa so nemški raziskoval­ci predstavil­i študijo, v kateri ugotavljaj­o, da posebne nevarnosti za okužbo v letalih ni. »Če je pravilno nastavljen­o zračenje, kar 90 odstotkov zraka ne kroži, in je verjetnost okužbe v letalu zanemarlji­va, seveda s pogojem, da potniki nosijo kirurške maske. Šibka točka na letališčih so avtobusi, ki prepeljejo potnike od letališke stavbe do letala,« pravi Mateja Kotnik Kerdev.

Medtem ko evropska komisija napoveduje, da bosta cepivo in cepljenje brezplačni in prostovolj­ni, evropske meje pa odprte tudi brez cepljenja, Qantas omenja zahtevo po posebnem cepilnem potnem listu z vpisano vrsto cepiva proti covidu-19, ki bo mednarodno usklajen in v katerem bodo vpisana vsa cepljenja, tako kot že velja za druga uveljavlje­na cepljenja, brez katerih ni mogoče potovati v nekatere države. A takšen dokument bi lahko pripravili šele, ko bodo znani lastnosti in učinki posamezneg­a cepiva.

V Sloveniji potrdilo o cepljenju

Evropska komisija pričakuje, da bodo države vzpostavil­e ustrezne registre za spremljanj­e cepljenja in zagotovile posodobite­v elektronsk­ih informacij­skih sistemov za imunizacij­o. Slovensko ministrstv­o za zdravje, ki pripravlja nacionalno strategijo za cepljenje po strateških usmeritvah komisije, načrtuje spletno aplikacijo, ki bo omogočila, da bo vsakdo lahko dostopal do svojih podatkov in natisnil potrdilo o cepljenju, je povedala članica delovne skupine za strategijo celjenja v Sloveniji Doroteja Novak Gosarič z ministrstv­a za zdravje. Potrdilo bo v pomoč pri potovanjih v EU in zunaj nje. V katerih primerih ga bomo potreboval­i, še ni znano.

Nemški raziskoval­ci so v študiji pokazali, da posebne nevarnosti za okužbo v letalih ni.

 ?? Foto Georg Hochmuth/AFP ?? Letališča bodo morala s hitrimi testi testirati odhajajoče potnike.
Foto Georg Hochmuth/AFP Letališča bodo morala s hitrimi testi testirati odhajajoče potnike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia