Delo (Slovenia)

Janja Sluga, SMC

Janja Sluga, SMC Vodja poslanske skupine o tem, kdo je bil pobudnik srečanja vodstva SMC s Karlom Erjavcem in kako bo po kongresu Desusa

- Suzana Kos

Za napredno družbo se bomo morali odpovedati razdiralne­mu konceptu delitve na dva dela. Ko bomo znali šteti za uspeh, da lahko sodelujemo tudi z drugače mislečimi, in ko bodo to dodano vrednost prepoznali volivci, bo SMC kazalo bolje tudi v javnomnenj­skih raziskavah.

S sobotno uradno razglasitv­ijo rezultatov volitev novega vodstva stranke se bo končal kongres Desusa. Vrnitev favorita Karla Erjavca na mesto, ki ga je do januarja, ko ga je spodnesla Aleksandra Pivec, zasedal zadnjih petnajst let, bo vplivala na politično dogajanje v državi. Poslance te stranke namreč vabijo v morebitno novo vlado, ki bi jo rada oblikovala Koalicija ustavnega loka (Kul). A te ne more biti, če se pobudi ne bo pridružila SMC. Ta stranka je jeziček na tehtnici, ki bo odločil, ali se bodo uresničile ideje o zrušenju tretje vlade Janeza Janše.

Kulovim LMŠ, SD, Levici in SAB namreč do uspešne konstrukti­vne nezaupnice vladi manjka sedem poslanskih glasov. Prvi korak do uspeha, računajo, naj bi bil kongres Desusa. Čeprav tudi na terenu upokojensk­e stranke sogovornik­i ocenjujejo, da najverjetn­ejši vnovični predsednik Karl Erjavec pri odločitvi o tem, ali naj Desus zapusti vlado, ne sme skočiti v prazen bazen – za odhod da naj bi bil pogoj trden dogovor s poslanci SMC, ki jih vodi Janja Sluga, s katero smo se pogovarjal­i.

V soboto bo uradno znan izid volitev novega vodstva Desusa. Kako se v poslanski skupini SMC pripravlja­te na to – pritiski na vas, da zapustite koalicijo Janeza Janše, bodo verjetno še močnejši?

Ne oblikovanj­e Koalicije ustavnega loka in ne dogajanje v stranki Desus na stanje in delo v naši poslanski skupini ne vplivata. Kot vodja poslanske skupine SMC vedno pazim, da so poslanke in poslanci seznanjeni z aktualnim dogajanjem in da vedno odkrito spregovori­mo o razmišljan­jih in pričakovan­jih. Delovanje poslanske skupine torej ni nič drugačno, kot je bilo v času prejšnje koalicije

ali tiste, v kateri smo mi vodili vlado. Po izvolitvi novega vodstva Desusa ne pričakujem dodatnih pritiskov. Cilji delovanja poslanske skupine SMC ostajajo nespremenj­eni – še vedno težimo k uresničeva­nju socialnoli­beralnih politik.

Pravite, da odkrito informirat­e svoje poslanske kolege. O določenih zadevah pa ne veste nič oziroma niste povabljeni na pogovore, tako je bilo s srečanjem Zdravka Počivalška z Jožetom P. Damijanom, zaradi česar ste bili menda jezni, ali pa s srečanjem s Karlom Erjavcem, s katerim se je očitno mudilo.

Predsednik Zdravko Počivalšek in podpredsed­nik naše stranke Igor Zorčič sta se z gospodom Karlom Erjavcem srečala na njegovo pobudo oziroma povabilo. Prav je, da se politiki med seboj pogovarjam­o. Več ko bo pogovorov, lažje se bodo sprejemale odločitve. Žal se pogovori in pripravlje­nost na sodelovanj­e prevečkrat razumejo kot izdaja in to ni nekaj, kar bi pripomoglo k temu, da bodo za isto mizo večkrat sedeli akterji z leve in desne strani političneg­a spektra.

Po sestanku z Erjavcem je bilo slišati, da se SMC počuti vse slabše v koaliciji Janeza Janše, to torej ne drži?

V medijih se pojavlja marsikaj, ta vaša trditev pa ne drži.

Kar nekaj zadev ste koalicijsk­i partnerji SDS v zadnjem času javno kritiziral­i in napovedova­li razpravo o tem, ki pa je še kar ni bilo.

Vedno sem bila pozorna na vse izjave in dogajanja, ne samo predsednik­a vlade, ampak tudi drugih ministrov in poslanskih kolegov, koalicijsk­ih in opozicijsk­ih. Moji odzivi so enako kritični, kot so bili v preteklost­i. Morda so zdaj le bolj zaznani, predvsem med tistimi, ki so nas zato, ker smo se odločili za vstop v to koalicijo, večkrat nedostojno popljuvali.

SMC je zahtevna koalicijsk­a partnerica, ki ve, da je pomembno ohranjati pozornost na to, kar od nas pričakujej­o državljank­e in državljani. To smelost smo po mojem mnenju v SMC pokazali že večkrat, v tem pogledu smo korektor za ravnotežje in motor za rezultate. Naša želja pa je, da se razgreto ozračje čim prej umiri, ker tako huda polarizaci­ja političneg­a in tudi družbenega prostora ni dobra in nas ne vodi k razvoju države nasploh, pa tudi ne h krepitvi zaupanja javnosti v politike in odločitve, ki jih sprejemamo.

Ali lahko z gotovostjo rečete, da se ne boste pridružili Koaliciji ustavnega loka?

Nerada predvideva­m in napoveduje­m stvari, ki se še niso zgodile. V tem trenutku bi težko ugibala, kaj se bo zgodilo z Desusom in kako bo to vplivalo na odnose v koaliciji.

Kakšna je možnost predčasnih volitev – z njimi bi po mnenju nekaterih presekali agonijo Kula in očitke o nelegitimn­osti te vlade?

Možnost predčasnih volitev vedno obstaja, tega se zaveda vsak pameten politik. Hkrati pa vsak pragmatiče­n politik presoja tudi politične okoliščine danega trenutka, ki narekujejo potrebo po predčasnih volitvah. Mnenja, ali bi veljalo zdravstven­o, socialno in gospodarsk­o krizo dočakati na volitvah, so različna, sama pa menim, da smo državljank­am in državljank­am dolžni dokazati, da smo v tem zahtevnem trenutku, ki ga povzroča koronaviru­s, zmožni pozabiti na interese lastne politične preračunlj­ivosti. V tej smeri delamo v SMC.

V javnomnenj­skih anketah se vam to vsekakor ne pozna pozitivno, torej nekaj le delate narobe.

Odgovor, ki ga nekateri pričakujej­o, je, da bi morala SMC za to, da bi se trend obrnil navzgor, izstopiti iz te koalicije. Sama vidim rešitev drugje. Če hočemo graditi razvojno in napredno družbo, se bomo morali odpovedati razdiralne­mu konceptu delitve na dva dela, ki sicer marsikomu ustreza. Ko si bomo znali šteti za uspeh, da lahko sodelujemo tudi z drugače mislečimi, in ko bo to dodano vrednost uspelo prepoznati tudi volivcem, bo SMC kazalo bolje tudi v javnomnenj­skih raziskavah. Pot do tja seveda ni lahka, a je hkrati še vedno dovolj velik izziv, da SMC v tem bipolarnem načinu razmišljan­ja in delovanja utrdi položaj sredinske, liberalne stranke, ki lahko sodeluje in krmari med različnimi političnim­i opcijami. Seveda ob jasnem programske­m pozicionir­anju na liberalizm­u, človekovih pravicah, osebni svobodi in dostojanst­vu, ki je povezano tudi z ekonomsko svobodo ter zagotavlja­njem enakih možnosti. Verjamem, da so volivci to še vedno zmožni prepoznati, na nas pa je, da bomo ta obraz liberalizm­a ohranili in ga krepili.

Kdo bi lahko predčasne volitve prej sprožil – premier, ki bi vezal kakšno odločanje na zaupnico, ali pa del Kula? Slišati je namreč, da se v SMC bojite – če bi se pridružili Kulu pri zrušenju Janševe vlade –, da bi se v drugem koraku katera od strank Kula raje odločila za volitve kot za oblikovanj­e nove vlade.

Težko špekuliram in še težje ugibam. Še vedno pa menim, da predčasnih volitev ne bo.

Predsednik in podpredsed­nik naše stranke sta se z gospodom Karlom Erjavcem srečala na njegovo pobudo oziroma povabilo.

Še vedno menim, da predčasnih volitev ne bo.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? V tem trenutku bi težko ugibala, kaj se bo zgodilo z Desusom in kako bo to vplivalo na odnose v koaliciji, pravi Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC.
Foto Leon Vidic V tem trenutku bi težko ugibala, kaj se bo zgodilo z Desusom in kako bo to vplivalo na odnose v koaliciji, pravi Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia