Delo (Slovenia)

Brezsramna delitev plena

- Maja Grgič o kadrovanju v podjetijh

Čeprav smo v Sloveniji sredi najhujše epidemije, zaradi katere ljudje umirajo, in smo v njenem obvladovan­ju med najslabšim­i v Evropi, koalicija najde čas za kadrovsko poseganje v gospodarst­vo.

Pri tem seveda ne gre zgolj za kakšno naključno nadomeščan­je manjkajoči­h kadrov, ampak za sistematič­no podrejanje ključnih državnih družb strankarsk­im interesom.

Najprej je bolj po svojem okusu ukrojila organe obeh državnih upravljavc­ev, nato je začela pohod na konkretna državna podjetja. Pristop je povsod podoben – naprej zamenjava nadzorniko­v, nato še uprave. Tako je bilo v Darsu, 2TDK, Holdingu Slovenske elektrarne, če omenimo le najbolj izpostavlj­ene. Način izbora je že znan iz prejšnjih vlad: čeprav naj bi bila ključna

Sedanja oblast je pripravlje­na na popolno demontažo sistema, zgolj zato, da bi si ga lahko popolnoma podredila.

strokovnos­t kadrov, še vedno prevlada delitev plena po načelu strankarsk­ih kvot. A sedanja oblast tega niti ne skriva več in v podjetja brezsramno kadruje tudi vidne politične in vladne funkcionar­je, s čimer se vračajo stare slabe upravljavs­ke prakse. Tako je na čelu Darsa pristal podpredsed­nik stranke NSi, v nadzorni svet Petrola pa zdaj predlagajo kar šefa kabineta okoljskega ministra Andreja Vizjaka. To ni sporno le zato, ker je Vizjak spomladi kupil precej delnic Petrola, ampak ker ministrstv­o sprejema tudi odločitve, ki zadevajo poslovanje Petrola, in se zato odpira nevarnost konflikta interesov.

Da se želi koalicija otresti omejitev, ki preprečuje­jo vmešavanje politike v gospodarst­vo, kaže tudi vladni predlog zakona o demografsk­em skladu, ki naj bi postal novi upravljave­c državnih družb. V njem namreč ni več veljavnih omejitev nepolitičn­osti, znižujejo pa se tudi merila za nadzornike. Tako kot pri nekaterih drugih državnih ustrojih družbe je, kot kaže, sedanja oblast tudi tukaj pripravlje­na na popolno demontažo sistema, zgolj zato, da bi si ga lahko popolnoma podredila.

Predstavni­ki koalicije pri tem ljudstvu razlagajo, da to počnejo zato, ker da so odgovorni za upravljanj­e. Kot kaže, še niso opazili, da je to že desetletje vsaj po zakonu naloga upravljavs­kih institucij in ne vlade. K temu nas je prisilila organizaci­ja OECD, ki je že pred časom ugotovila, da s politiko povezani kadri v podjetjih ne delujejo v javno, ampak v lastno korist.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia