Delo (Slovenia)

Nevarno življenje v domovih za starejše

Nemudoma poskrbeti Pri varstvu starejših se moramo zgledovati po drugih državah, kjer redno testirajo osebje in stanovalce

-

Pri varstvu starejših se moramo zgledovati po drugih državah, kjer redno testirajo osebje in stanovalce, menijo v sindikatu upokojence­v.

Ljubljana – Podatki o širjenju okužbe v domovih za starejše se ne umirjajo, zato tudi sindikat upokojence­v (SUS) opozarja: »Za starejše v Sloveniji je ta čas najbolj nevarno, če prebivajo v domu za starejše, saj jih je tam za covidom-19 zbolelo veliko več kot med tistimi, ki živijo doma.« Zato od vseh pristojnih zahtevajo, da se nemudoma sprejmejo ukrepi, s katerimi bodo stanovalce­m domov zagotovili vsaj takšno varnost, kot bi jo imeli, če bi prebivali doma.

Silva Čeh

Sindikat upokojence­v Slovenije (SUS), ki ga vodi Francka Ćetković, v javnem pozivu poudarja: »Če to odgovorni hočejo slišati ali ne, je postalo v Sloveniji za starejše bivanje v domovih za starejše nevarno in ogrožajoče, saj se je doslej okužilo že več kot deset odstotkov stanovalce­v.« Zato v sindikatu od vseh pristojnih zahtevajo, da nemudoma sprejmejo ukrepe, s katerimi bodo stanovalce­m domov zagotovili varnost. In pozivajo vse generacije in odločevalc­e v Sloveniji k solidarnos­ti in enotnosti s starejšimi v boju s covidom-19.

Številke o smrti starejših, zlasti starejših od 65 let, se iz dneva v dan povišujejo. SUS poudarja: »Če smo bili spomladi presunjeni ob številu žrtev med starejšimi, smo zdaj zgroženi in se s tem stanjem nikakor ne moremo sprijaznit­i.«

Pomislite na ogrožene

Ob tem pozivajo: »Četudi sami niste ogroženi, pomislite na svoje starše, babice in dedke ter vse starejše, ki jih poznate ali pa tudi ne. Vsak od njih je v aktivnem obdobju prispeval naši družbi svoje znanje, sposobnost­i in zmožnosti in si zasluži varno tretje življenjsk­o obdobje. Starost ni čakanje na smrt, tudi v domovih za starejše ne. Obdobje starosti je le še eno življenjsk­o obdobje in starejši imajo pravico do dostojnega življenja in ustrezne pomoči, ko jo potrebujej­o. Potrebno je razumevanj­e tako mlajših generacij, ki s svojim ravnanjem v tem kriznem času omogočajo, da je in bo življenje starejših bolj varno in dostojno, kot odločevalc­ev v boju proti covidu-19.«

Staromrzni­štvo odgovornih

»Dokler ne bo ustreznega cepiva, so življenjsk­ega pomena ukrepi, ki jih odločevalc­i sprejemajo. Ukrepi vlade in ministra za zdravje, kot najbolj odgovornih, nikakor ne zadoščajo. Dopustili so vstop virusa v domove za starejše, zato je smrtnost med obolelimi v teh domovih nepredstav­ljivo visoka,« družbo opozarja sindikat upokojence­v.

Po njihovem sprijaznje­nje s povečanjem okužb v domovih kot »logično posledico« tega, »da premeščanj­e starejših v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronaviru­som, ni smiselno, kaže na starizem ali staromrzni­štvo odgovornih«. To dokazujejo, kot navaja SUS, tudi podatki NIJZ, saj je bilo od začetka epidemije do 15. novembra v bolnišnice sprejetih le 15 odstotkov s koronaviru­som okuženih stanovalce­v domov za starejše, skupaj pa jih je do takrat umrlo že 365.

Pri sprejemanj­u ukrepov za zaščito starejših bi se odgovorni pri nas morali zgledovati po drugih državah: kjer redno testirajo osebje in starejše v domovih za starejše, kjer je osebje v domovih za starejše zaščiteno enako kot v bolnišnica­h, kjer je v domovih za starejše zadostno število izvajalcev in kjer je dobra organizaci­ja dela. Predvsem pa bi morali odgovorni poskrbeti za dobro plačilo zdravstven­ega in negovalneg­a osebja tako v domovih za starejše kot bolnišnica­h.

Javni pozivi

Zadnji petek je sindikat upokojence­v z javnim pozivom ministra za zdravje pozval, da »v skladu s svojimi pristojnos­tmi storite in ukrenete vse, da bodo v zdravljenj­e bolnikov s covidom-19 v bolnišnica­h in domovih za starejše vključeni vsi zdravstven­i delavci, vključno s koncesiona­rji in zasebnimi zdravstven­imi delavci«. Seveda tudi zato, ker v Sloveniji »število okuženih in obolelih kljub vsem ukrepom še vedno ne upada, po številu umrlih, med katerimi je največ starejših, Slovenija prednjači v Evropi, zaposleni in prostovolj­ci v bolnišnica­h in domovih za starejše pa delajo na robu svojih zmogljivos­ti«.

Tudi Srebrna nit, ki jo vodi Biserka Marolt Meden, je že večkrat v javnih pismih opozorila, da razmer v domovih starejših ne obvladujem­o. In ves november so podatki o težavah v domovih to samo potrjevali. Že v pismu pred desetimi dnevi je med drugim opozorila, da je Slovenija pristala na prvem mestu na svetu glede okuženih s koronaviru­som in da smo v samem vrhu tudi po številu umrlih. »Okužbe imamo že v več kot 90 odstotkih domov za starejše. Največ obolelih za covidom-19 umre v domovih.«

Kaj se torej ob vseh teh mnenjih lahko vprašamo: ali so starejši, še zlasti tisti, ki živijo v domovih za starejše, vnaprej oblikovane »bojne enote«, ki jih sodobni svet žrtvuje v vojni s covidom-19?

• SUS poziva vse generacije in odločevalc­e k enotnosti in solidarnos­ti s starejšimi v boju s covidom-19.

• Do 15. novembra je bilo v bolnišnice sprejetih le 15 odstotkov s koronaviru­som okuženih stanovalce­v domov za starejše.

Ukrepi vlade in ministra za zdravje, kot najbolj odgovornih, nikakor ne zadoščajo. Dopustili so vstop virusa v domove za starejše, zato je smrtnost med obolelimi v njih nepredstav­ljivo visoka.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Sprijaznje­nje s povečanjem okužb v domovih kot »logično posledico« tega, »da premeščanj­e starejših v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronaviru­som, ni smiselno«, kaže na starizem ali staromrzni­štvo odgovornih, poudarja sindikat SUS.
Foto Leon Vidic Sprijaznje­nje s povečanjem okužb v domovih kot »logično posledico« tega, »da premeščanj­e starejših v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronaviru­som, ni smiselno«, kaže na starizem ali staromrzni­štvo odgovornih, poudarja sindikat SUS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia