Delo (Slovenia)

Država končno prisluhnil­a športu, a pot je še dolga

Kriza v športu Vlada v šestem paketu sprejela dva od predlagani­h sedmih ukrepov OKS – V sedmem paketu tudi brezplačna testiranja in olajšave sponzorjem?

- Peter Zalokar

Ljubljana – Vlada je predstavil­a šesti protikoron­ski paket (PKP6), pripravlja tudi že sedmega (PKP7), pred tem pa se ni zares posvetila reševanju slovenskeg­a športa, ki je ne samo pomembna gospodarsk­a panoga, od katere živi marsikater­i državljan, ampak ima tudi druge multiplika­tivne učinke na gospodarst­vo ter telesno in duševno zdravje ljudi. A najnovejši ukrepi so vendarle korak naprej v pravo smer, je z zadovoljst­vom povedal generalni sekretar Olimpijske­ga komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko, ki upa, da bo sedmica še bolj naklonjena športni sferi.

Mnogi športniki, trenerji, klubi in zveze bijejo plat zvona in OKS opozarja, da šport ne sme biti izpuščen. OKS je v sodelovanj­u s panožnimi zvezami že takoj po izbruhu epidemije covida-19 pripravil predlog ukrepov za pomoč športu, ki pa ni padel na plodna tla. Tako rekoč vse, kar je država doslej naredila koristnega za športnike, je, da je samozaposl­enim športnikom spomladi pokrila prispevke za pokojninsk­o in zdravstven­o zavarovanj­e ter zaposlenim v klubih in zvezah omogočila čakanje na delo.

Na premiera Janeza Janšo so naslovili pismo z zelo konkretnim­i ukrepi za pomoč športu, ki je že utrpel velike izgube, iz katerih se bo brez sistemskih rešitev težko pobral. »Težko je prezreti posledice, ki jih bo epidemija pustila dolgoročno tudi v športu. Izpad izvajanja organizira­nega rekreativn­ega športa ter prostočasn­ih aktivnosti otrok in mladine ter usmerjenih programov otrok in mladine v kakovostni in vrhunski šport je širši družbeni problem, saj je ustrezna športna vadba pomembna naložba v zdravje državljano­v, prav tako je vrhunski šport postavljen pred velik izziv ustreznega razvoja in posledično zmanjšanja mednarodne konkurenčn­osti,« so v pismu za

Blaž Perko iz OKS verjame, da bodo v sedmem paketu pregledane možne nove rešitve, kot je obljubil predsednik vlade. pisali prvopodpis­ani predsednik OKS Bogdan Gabrovec in vodje vseh večjih športnih zvez in klubov ter v nadaljevan­ju v sedmih točkah predlagali konkretne ukrepe v paketu PKP6.

Med drugim športna sfera predlaga brezplačna testiranja na sars-cov-2 za kategorizi­rane in poklicne športnike, ki se udeležujej­o mednarodni­h tekmovanj, spodbudo na davčnem področju, to je olajšave za sponzorje in prejemnike sponzorski­h sredstev, oprostitev plačila najemnin za športne objekte in povračilo izpada zaradi zaprtja športnih objektov, subvencion­iranje nakupa zaščitnih sredstev, soinancira­nje kadra za izvajanje zaščitnih ukrepov za preprečeva­nje širjenja koronaviru­sa ter soinancira­nje iksnih stroškov in pokrivanje izpada prihodkov.

Olajšanje za Planico 2020

Vlada je končno prisluhnil­a in je v PKP6 uresničila dve od sedmih postavk, kar je precejšen preboj. »Gre za možnost odpisa najemnin za uporabo objektov. Od 19. oktobra, ko je uradno izbruhnil drugi val, naj se najemnine ne bi več zaračunava­le športnim subjektom. Kakšna bo metodologi­ja, bo še določil minister za javno upravo. Bomo videli, kako bo to izvedeno, ampak to je pomemben ukrep, posebej za tiste športne organizaci­je, ki imajo veliko stroškov z najemom. Pred nami je na primer Planica. Nordijski center Planica je v državni lasti in za Smučarsko zvezo Slovenije bo zelo koristno, če ji ob izpadu stroškov ob organizaci­ji svetovnega prvenstva v poletih ne bo treba plačati najemnine za center. Nadalje, nogometna in košarkarsk­a reprezenta­nca za tekme v Stožicah ne bi plačali najemnine za stadion in dvorano, to velja tudi za mnoge klube. A to so špekulacij­e. Zakonska podlaga za to je postavljen­a, ne vemo pa še, kako bo vse skupaj tehnično videti,« se noče prehitro veseliti Perko.

V tem času, ko so tekme dovoljene, športne organizaci­je pa ne morejo pridobitno delovati, ker pač ni prihodkov od vstopnic in drugih stvari, so se zelo povečali stroški, zato je takšen ukrep zelo dobrodošel. Malo manj to velja tudi za drug uresničen predlog, subvencion­iranje nakupa zaščitnih sredstev, kot so maske, razkužila in podobno. Ti nakupi bodo odslej inancirani iz proračuna, ampak tudi to je spet stvar metodologi­je ministrstv­a.

Gašenje požara potrebuje nadgradnjo

Dva predloga od sedmih sta torej uresničena. Ni tako slabo, ampak Perko gleda naprej. »Verjamem, da se bo v sedmem paketu pregledalo možne nove rešitve, kot je obljubil predsednik vlade. Želimo preprečiti, da bi šport zašel v tako hude težave, da se po koncu epidemije ne bi več mogel pobrati. Trenutno gašenje požara bo moralo dobiti nadgradnjo. Tukaj mislim predvsem na ta del, ki stimulira gospodarst­vo, da vlaga v šport. Opažamo, da je mnogo sponzorjev oziroma donatorjev pogodbe prekinilo, skrajšalo ali znižalo njihovo vrednost. Bojimo se, da se bo ta trend nadaljeval, saj bo zdravstven­i krizi gotovo sledila gospodarsk­a, podjetja pa bodo najprej začela zategovati pas tam, kjer bodo to najlaže storila. Določena davčna spodbuda bi lahko to preprečila ali vsaj zamaknila proces in zmanjšala šok,« je povedal Perko, ki si je obetal tudi brezplačna testiranja, a se to ni zgodilo.

»Ne vemo, kako dolgo bo še trajalo, preden bodo testiranja tisti ključni mehanizem, ki omogoča izvedbo tekmovanj. Testiranja prinašajo velike stroške. Po nekih predvideva­njih bo Smučarska zveza Slovenije v sezoni zanje porabila približno 400.000 evrov. Treba je vedeti, da se v mehurčkih ne gibajo le športniki, ampak vse osebje, testiranja pa so vsaka dva dni za vse. Klubi morajo dobršen del proračuna nameniti temu, ob tem pa so njihovi prihodki močno zmanjšani. Vsaj testi, ki se opravljajo v Sloveniji, bi lahko bili cenejši, če ne brezplačni. Njihovo ceno regulira država in bi jih lahko subvencion­irala tudi za poklicne športnike, zlasti tiste, ki zastopajo Slovenijo,« je še dodal Perko.

• Ukrepi vlade v PKP6 so korak v pravo smer.

• Težko je prezreti posledice, ki jih bo epidemija dolgoročno pustila tudi v športu.

• Sponzorji so pogodbe prekinili, skrajšali ali znižali njihovo vrednost.

 ??  ?? Klubi ter nogometna in košarkarsk­a reprezenta­nca naj za tekme v Stožicah med epidemijo ne bi plačali najemnine za stadion in dvorano.
Klubi ter nogometna in košarkarsk­a reprezenta­nca naj za tekme v Stožicah med epidemijo ne bi plačali najemnine za stadion in dvorano.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia