Delo (Slovenia)

Kaj prinaša sedmi paket

Pomoč gospodarst­vu, zdravstven­im delavcem, upokojence­m

- Nejc Gole

Ljubljana – Hitrejši postopki za dodelitev državne pomoči in drugi likvidnost­ni ukrepi, debirokrat­izacija dela od doma, dodatki za nekatere skupine, 100-odstotno nadomestil­o za bolniško odsotnost za zdravstven­e delavce, ki delajo s covidnimi bolniki, morda razširitev turistični­h bonov na nakup smučarskih vozovnic. To so po naših neuradnih informacij­ah nekateri od predlogov ukrepov za sedmi protikoron­ski paket, ki ga pripravlja­ta vlada in njena posvetoval­na skupina.

Turistični boni so zdaj namenjeni zgolj plačevanju prenočitev z zajtrkom. Doslej jih je po besedah predsednik­a vlade Janeza Janše uporabilo več kot 800.000 ljudi, država je izplačala 125 milijonov evrov od za to predvideni­h 365 milijonov evrov. »Tisti, ki turistični­h bonov niso mogli izkoristit­i letos, bodo to lahko storili v prihodnjem letu,« je še napovedal premier. Turistično gospodarst­vo se je sicer zavzelo za uvedbo novih bonov prihodnje leto, del turistični­h podjetij in gostincev pa tudi za razširitev njihove namembnost­i. Na ministrstv­u za gospodarst­vo razmišljaj­o, da bi bone lahko uporabili tudi za nakup smučarskih vozovnic.

Polno nadomestil­o za bolniško odsotnost

Poleg nekaterih ukrepov za gospodarst­vo, o katerih pišemo na prvi strani, bo med predlogi za PKP7, da so zdravstven­i delavci oziroma vsi, ki delajo s covidnimi bolniki, v primeru okužbe z novim koronaviru­som upravičeni do polnega nadomestil­a za bolniško odsotnost. Tak predlog ministrstv­a za zdravje je v soboto napovedal zdravstven­i minister Tomaž Gantar. V Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva so namreč opozorili, da zaposlenim, ki so zboleli za covidom-19 in pri katerih obstaja velika verjetnost, da so se okužili prav na delovnem mestu, delodajalc­i nočejo izpolniti prijave poškodbe na delovnem mestu ter s tem priznati 100-odstotnega nadomestil­a plače.

Dodatki za nekatere skupine

V vladi so prejšnji teden ob sprejemanj­u šestega protikoron­skega paketa še napovedali, da bo PKP7 urejal tudi temeljni dohodek za verske uslužbence, upokojence, prejemnike invalidski­h skupin, člane kmetij, ki so dopolnili 65 let starosti in niso upravičeni do solidarnos­tnega dodatka za upokojence, ter druge skupine.

Dodatno pomoč pričakujej­o tudi športne organizaci­je. Več o tem v sosednjem članku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia