Delo (Slovenia)

Sobotni optimizem je hitro ugasnil

Koronaviru­s Vodja strokovne skupine svari pred sproščanje­m ukrepov – Po Evropi se države odpirajo, izjema je Hrvaška

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Petkovi podatki o številu novookužen­ih s koronaviru­som so prvič v minulem tednu prinesli nekaj upanja, a že v soboto je delež pozitivnih testov znova narasel. Na Institutu Jožef Stefan sicer ocenjujejo, da nam je uspelo ustaviti širjenje epidemije, vendar v bolnišnica­h po besedah predstojni­ce ljubljansk­e infekcijsk­e klinike Tatjane Lejko Zupanc tega še ni čutiti. Neuradno naj bi prihodnji ponedeljek v Sloveniji lahko odprli vrtce in osnovne šole za učence prve triade, a dokončna odločitev o tem bo odvisna od razvoja epidemiolo­ške slike v tem tednu.

Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli neki plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje, je epidemiolo­ške številke za soboto za STA komentiral­a vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstv­u za zdravje Bojana Beović. »To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kako jih bodo ljudje spoštovali, saj je že zdaj vtis, da ukrepe težko razumejo in težko spoštujejo. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo.«

Na Institutu Jožef Stefan so v nedeljo ocenili, da nam je z izvajanjem ukrepov uspelo spustiti reprodukci­jsko število R na približno 1. »Če nam ne bo uspelo spremeniti našega obnašanja tako, da se bo virus začel širiti počasneje, bo epidemija predvidoma zelo počasi upadala le zaradi prekuževan­ja, pri katerem ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar zmanjša R vsake tri dni za približno stotinko.« Pri spuščanju R upajo tudi na ukrepe, sprejete 16. novembra, katerih polni učinek se bo v celoti pokazal šele v prihodnjih dneh.

Rahljanje ukrepov

Na Češkem, kjer se epidemija po več tednih strogih ukrepov umirja, bodo v četrtek ponovno odprli trgovine z nenujnim blagom, frizerske salone, bare, restavraci­je, muzeje in galerije. Odpravili bodo policijsko uro in sprostili omejitve zbiranja. V Franciji so po skoraj mesecu dni stroge omejitve gibanja v soboto omejitve sprostili na gibanje po tri ure na dan v polmeru 20 kilometrov od doma. Znova so odprli trgovine in frizerske salone, barov in restavraci­j še ne. Na Poljskem so znova odprli nakupovaln­a središča. V Italiji so v Lombardiji, Piemontu in Kalabriji odpravili najostrejš­e ukrepe ter odprli trgovine in lokale.

Na Hrvaškem pa so zaradi naraščanja števila okužb ukrepe dodatno zaostrili. Do 21. decembra bodo zaprti vsi gostinski lokali, prepovedan­e so poroke, število udeležence­v na zasebnih dogodkih so omejili na deset ljudi. V nedeljo so ob 8217 opravljeni­h testih potrdili skoraj 3000 novih okužb s covidom-19, umrlo je še 57 bolnikov. V samoizolac­iji je tudi premier Andrej Plenković, potem ko so okužbo s sars-cov-2 potrdili pri njegovi soprogi. Sam je bil na testiranju negativen.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, opozarja Bojana Beović.
Foto Voranc Vogel Če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, opozarja Bojana Beović.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia