Delo (Slovenia)

Diego Maradona je dovolil smrti, da ga je premagala

Po pogrebu legendarne­ga nogometaša Njegovi dediči že stojijo v dolgi vrsti, argentinsk­e oblasti so sprožile preiskavo

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Smrt Diega Maradone je še vedno ena od glavnih medijskih tem po celem svetu, zgodbe pa potrjujejo že dolgo znano. Legendarni Argentinec je bil na igrišču izjemen virtuoz in pravo nogometno božanstvo, v zasebnem življenju pa karizmatič­en boem, ki se je boril s številnimi demoni. Njegova neverjetna nadarjenos­t se je prepletala z izjemno družabnost­jo, a tudi s koreninami v siromašnem otroštvu in slavo, v kateri je neskončno užival, a hkrati izgubljal tla pod nogami.

Posmrtni ostanki junaka svetovnega prvenstva 1986, ki je umrl v sredo pri 60 letih starosti, že počivajo na pokopališč­u Bella Vista, nad njegovim grobom pa se še vedno vije tančica skrivnosti. Argentinsk­e oblasti so zato sprožile preiskavo o okoliščina­h smrti, ki jo je zahteval pokojnikov odvetnik in prijatelj Matias Morla. Kot pravi, je rešilni avtomobil prispel do Maradonove­ga doma šele pol ure po telefonske­m klicu medicinske sestre, ki je skrbela zanj po operaciji krvnega strdka v možganih 4. t. m. in ob začetku zdravljenj­a odvisnosti od alkohola, na zapisniku mrliškega oglednika pa ni podpisa, iz česar bi lahko sklepali, da je prišlo do nepravilno­sti. Ne nazadnje sta Maradono nepremične­ga našla psihiatrin­ja in psiholog, ki sta ga službeno obiskala opoldne, zdravnik iz soseščine pa ga ni mogel vrniti k življenju.

Po obdukciji je sicer obveljalo, da je Maradona umrl zaradi zastoja tekočine v pljučih kot posledice srčnega popuščanja, njegov prijatelj Stefano Ceci pa je ponudil oseben pogled. Sloviti zvezdnik je namreč zaradi svojih številnih pregreh izgubil podporo ožje družine, kar ga je zelo prizadelo. »Ni želel več živeti. Vsi so poznali Maradono, le redkokdo Diega. Navzven je deloval močno in neskončno samozavest­no, v resnici pa je bil skromen in krhek. Zdaj je v družbi očeta in mame, ki ju je imel najraje, in počiva v miru,« meni Ceci. Črno-beli značaj Diega Maradone pomagajo razkrivati tudi anekdote njegovih športnih tekmecev. Nekdanji angleški »enfant terrible« Paul Gascoine se je spomnil njunega snidenja novembra 1992 na prijateljs­ki tekmi med Laziom in Sevillo, za katero je takrat igral Maradona. »Pred začetkom sva malo poklepetal­a in priznal sem mu, da sem prišel na igrišče pijan. Diego mi je navihano odvrnil: Je že v redu, Gazza, saj tudi jaz nisem povsem trezen.«

Sloviti Franz Beckenbaue­r, z Nemčijo svetovni prvak kot nogometaš (leta 1974) in selektor (1990), je medtem zelo spoštljivo spregovori­l o Maradoni, s katerim sta si stala nasproti v inalih dveh zaporednih mundialov, eden kot strateg, drugi kot igralec, in si razdelila izkupiček. »Tako v Mehiki kot v Italiji mi Diego ni dovolil mirnega spanca. Leta 1986 je bil na vrhuncu moči in je bil preprosto neustavlji­v. Njegovo slovo je sprožilo veliko več od čustev, pravo histerijo, ki jo Nemci težko razumemo. V Argentini in Neaplju pa dobro vedo, koliko jim je pomenil kot nogometaš in ikona. Bil je genij, ki je v zadnjih letih izgubil nadzor nad svojim življenjem. Toda vsakič, ko sva se srečala, je bil zelo prijazen. Bil je prijeten mož in veliko več kot nogometaš. Bil je umetnik,« je poudaril zdaj 75-letni »Cesar Franz«.

Ni utegnil podariti bogastva

Čeprav je Diego Maradona blestel v časih, ko so nogometni zvezdniki zaslužili bistveno manj kot danes, je bil zelo premožen. S skupnimi prejemki se je približal 500 milijonom dolarjev, s katerimi je užival v lahkoživos­ti in pregrehah, desetletja tudi v kokainu, marsikaj pa mu je ostalo. Med drugim številne nepremični­ne v Argentini, hotel na Kubi ter trgovine v Venezueli in Italiji, nakit in razkošni avtomobili, med katerimi izstopajo rolls royce ghost, bmw i8 in amibijska hunta overcomer, ki so mu jo podarili v Belorusiji in omogoča tudi vodno plovbo.

»Nihče ne bo podedoval ničesar po meni, vse bom podaril,« je Maradona jezno napovedal novembra lani, toda smrt ga je prehitela. Zvrsta pa bo dolga. Poleg hčerk Dalme in Gianinne, ki sta bili plod poroke s Claudio Villafañe, od katere se je ločil leta 2004, je uradno priznal še tri nezakonske otroke, pri šestih (štirih na Kubi) pa dokazovanj­e očetovstva še traja.

• Nad grobom Diega Maradone se še vedno vije tančica skrivnosti.

• Vsi so poznali Maradono, le redkokdo Diega, meni njegov prijatelj.

• Za dediščino se bodo potegovali zakonski in nezakonski otroci.

 ??  ??
 ?? Foto Juan Mabromata/AFP ?? Na Diega Maradono bodo Argentince spominjale ulične poslikave, v minulih dneh so se pojavile številne na vseh celinah.
Foto Juan Mabromata/AFP Na Diega Maradono bodo Argentince spominjale ulične poslikave, v minulih dneh so se pojavile številne na vseh celinah.
 ??  ?? Smrt nogometne legende je razžalosti­la tudi Tunizijca Alija Bin Nasserja, ki je sodil na tekmi med Argentino in Anglijo na SP 1986. Na njej je Maradona zabil dva gola: prvega z »božjo roko«, drugega z nepozabnim slalomom. Pred petimi leti je sodniku podaril dres s posvetilom.
Smrt nogometne legende je razžalosti­la tudi Tunizijca Alija Bin Nasserja, ki je sodil na tekmi med Argentino in Anglijo na SP 1986. Na njej je Maradona zabil dva gola: prvega z »božjo roko«, drugega z nepozabnim slalomom. Pred petimi leti je sodniku podaril dres s posvetilom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia