Delo (Slovenia)

Hladna prha v Domžalah za zmaje

Nogomet V 14. kolu domačega nogometneg­a prvenstva Maribor nadaljeval niz zmag, Mura pa na lestvici prehitela razglašeno Olimpijo

- Siniša Uroševič

Domžale – Slovenski nogometni vzhod je veliki zmagovalec zadnjega novembrske­ga konca tedna v 14. kolu slovenskeg­a prvoligašk­ega tekmovanja. Privrženci Olimpije so pihali od jeze že v soboto: niti prekmurski črno-beli niti štajerski vijolični niso blesteli, a so oboji po tesnih zmagah, Sobočani prav v izdihljaji­h tekme, osvojili točke. Toda pravi šok je za zmaje še sledil: pripravile so jim ga Domžale sinoči v živahnem derbiju Ljubljansk­e kotline ...

Zeleno-beli tabor si je bil na jasnem, da bo večnim tekmecem iz Maribora v pričakovan­ju četrtkoveg­a derbija dihal za ovratnik le v primeru domžalske zmage: vrnil bi se namreč na točko zaostanka. Toda po razpletu nedeljskeg­a večera je zdaj iz Olimpijine­ga zornega kota zaostanek za Štajerci -4, povrhu so zmaje prehiteli tudi Sobočani. A kaj drugega po vsem videnem v tem nedeljskem dejanju boja za

Ljubljansk­o kotlino si četa neprepričl­jivega stratega Dina Skenderja ni niti zaslužila. Nedopustno je namreč, da moštvo, ki odkrito napoveduje napad na šampionsko lovoriko že po treh minutah tekme zaostaja z 0:2. Pa na nasprotni strani ni stal niti Bayern, niti Barcelona, niti Juventus ...

Domžalčani so se kar za uvod dvakrat kot na promenadi sprehodili skozi povsem zmedeno in za tekmo še nepripravl­jeno zasedbo Olimpije. Tako je bilo že 2:0 in tudi v nadaljevan­ju so gostitelji prav prepričlji­vo obvladoval­i dogajanje na igrišču. Edini aktivnejši pred vrati domačega moštva Andres Vombergar je bil večkrat nenatančen, njegov soigralec iz napada in povrh do tega kola sam na vrhu lestvice strelcev Đorđe Ivanović pa povsem neprepozna­ven.

Pri domačem moštvu je bilo precej več opazne želje in zbranosti v lovu za plenom, ko je zadel še aktivni Dario Kolobarić, je bilo vse jasno: točke bodo ostale doma! Vsega hudega pa za Olimpijine zmaje še ni bilo konec: pred derbijem so namreč ostali brez izkušenega kapetana Mirala Samardžića, saj je prejel rdeč karton, potem ko je med bojem za žogo s komolcem v obraz zadel Tamarja Svetlina, enega najboljših sinoči v Športnem parku. Resda je pozneje Pavlovićev natančen strel s 25 metrov za edini gol gostov botroval čestitkam soigralcev in stroke, toda od kakršnegak­oli zasuka je bilo ljubljansk­o moštvo pretirano oddaljeno.

Vroč finiš za nove točke Mure

Derbi kola v Fazaneriji, ki je ob svojem prepoznavn­em navijaškem

• Olimpiji v Domžalah že po treh minutah hitra hladna prha.

• Mura napadala, Koper pa ugnala šele v 93. minuti.

• Po peti zmagi zapored mir v mariborski hiši pred četrtkovim derbijem v Ljubljani.

ozračju takole prazna v teh dneh pandemije še posebej žalostna, ni ponudil prav veličastne predstave, toda predvsem v zadnjih minutah je bilo napeto kot na cirkuškem trapezu, na koncu pa so veselili zmage, po videnem povsem zasluženo, nogometaši Mure. Ti v zadnjih tednih ne uprizarjaj­o več tako lepih iger kot v prejšnji sezoni, med objektivni­mi okoliščina­mi gre vsekakor zlasti na domačem igrišču omeniti odsotnost glasnega občinstva, tudi koronaviru­s je za nekaj časa zdesetkal »čarno-bejlo« zasedbo. Obenem pa je tudi na dlani, da je pred strategom Antejem Šimundžo in njegovim homogenim moštvom z jedrom domačih fantov iz krajev ob Muri ali vsaj blizu nje še veliko ustvarjaln­ih nalog, saj so tekmeci dodobra spoznali slog soboške igre in se tako zdaj na njo tudi lahko resno pripravijo.

Toda vsaj glede točkovne bere je zdaj Mura spet na pravi poti. Po zmagi v Gorici je ugnala še ambiciozne Koprčane, bolj kot ne prevladova­la večji del tekme, kar ne nazadnje potrjuje tudi skupno razmerje strelov – 17:4 za gostitelje. Ti so poskušali z vseh mogočih smeri, toda čvrsta gostujoča obramba po zgledu tiste znanih iz sosednje Italije se dolgo ni dala. Nato pa je Šimundža zadel s Kaiem Cipotom: vstopil je v igro po 75 minutah tekme in čez tri minute že zadel v polno! Šele odtlej pa se je tudi koprska zasedba predstavil­a v bolj odločni luči, podobno kot pri domačem moštvu je tudi tu zadel rezervist. Nardin Mulahusejn­ović je bil tokrat – podobno kot Dare Vršič – kar presenetlj­ivo na klopi, ko pa sta se oba pridružila akterjem na zelenici, je koprska podoba pri priči oživela. Mulahusejn­ović je bil strelec za izenačenje, točka je bila že na avtobusu proti Obali, toda v sodnikovem podaljšku je ob »biljardu« pred vrati gostov in odbitku od vratnice zadel Jan Gorenc. Na koncu resda tudi srečno, toda Mura je na tej tekmi prav zasluženo zmagala.

Vijolični trpeli, a petič zapored zmagali

Podobno kot Fazanerija tudi Ljudski vrt ni padel, četudi je favorizira­ni vijolični tabor dolgo trepetal kot za zmago. Igra domačega moštva ni bila tako suverena kot pred dnevi v Celju, dolgo ni bilo prave ključavnic­e za vrata gostov iz Sežane, najbrž je svoje opravil tudi zdaj že prav poseben pritisk, ki ga mariborski strateg Mauro Camoranesi čuti proti svojim nekdanjim delodajalc­em. Nazadnje je denimo konec septembra izgubil v Sežani z 1:3. Tokrat pa je po mučenju in trpljenju vijolični tabor le zmagal, zdaj že petič zapored v ligi. Tekmo je z enajstmetr­ovke odločil Rok Kronaveter za mir v hiši in tudi samozavest na vrhu lestvice pred četrtkovim derbijem z Olimpijo v Ljubljani.

 ??  ??
 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Pri Olimpiji je bil pred vrati Domžal najbolj aktiven Andres Vombergar, a je bil vedno znova nenatančen.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Pri Olimpiji je bil pred vrati Domžal najbolj aktiven Andres Vombergar, a je bil vedno znova nenatančen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia