Delo (Slovenia)

Jakov Fak že na premieri napovedal lepo zimo

Biatlon Vodilni slovenski adut se je na Finskem izkazal s 5. in 7. mestom, žal pa je bil edini konkurenče­n v reprezenta­nci

- Siniša Uroševič

Kontiolaht­i – Uvod v novo biatlonsko sezono, katere tekmovalni vrh bo prav na naši Pokljuki, saj bo tam sredi februarja 52. svetovno prvenstvo, je iz slovenskeg­a zornega kota razkril, da kakšnih posebnih premikov ne gre pričakovat­i. Jakov Fak z naskokom ostaja naš vodilni reprezenta­nt in edini, ki je v boju za najvišja mesta dejansko konkurenče­n svetovni eliti. Zimo na finskem prizorišču je odprl s 7. mestom na 20-kilometrsk­i in nato včeraj s še odmevnejši­m 5. v šprintu.

Stopničk so se pričakovan­o veselili pri velesilah te panoge, torej v norveškem in švedskem taboru, tudi nemškem. Že takoj na premierni tekmi ženske sezone, na 15 km, je bila na vrhu vodilna biatlonka prejšnje sezone Dorothea Wierer iz južnotirol­skega dela Italije. In tudi Johannnes Thingnes Bø je pri priči razgrnil vlogo udarnega favorita za vladavino tudi v tej sezoni, potem ko je velika kristalna globusa osvojil že v zadnjih dveh zimah. Včeraj je bil v šprintu nepremaglj­iv, dan prej ga je presenetlj­ivo ugnal le mlajši rojak Sturla Holm Laegreid.

Slovenska reprezenta­nca? Tu dvomov že dolgo ni: Jakov Fak močno izstopa in vsaj sodeč po uvodnem vikendu dolge sezone je vnovič edini resen kandidat za odmevne dosežke. Tudi za tako želeno vrnitev na stopničke, na katerih je nazadnje stal na olimpijski­h igrah 2018 v Južni Koreji. Blizu pa jim je pravzaprav bil obakrat ob tem koncu tedna. V soboto mu je 3. mesto odnesel en zgrešeni strel, včeraj v šprintu pa za malenkost počasnejši tek od švedsko-norveške falange na prvih štirih mestih. Toda na dlani je, da je sezono pričakal na zelo visoki ravni pripravlje­nosti in da so očitno že obrodili prvi sadovi odličnega sodelovanj­a z upokojenim vrhunskim norveškim tekačem Olo Vignom Hatestadom. Partner naše nekdanje tekačice Katje Višnar je v prejšnji sezoni deloval v slovenski tekaški reprezenta­nci, nakar je sprejel mikavno vabilo iz svoje domovine, nesporno prve sile tako teka kot biatlona, obenem pa se je Fak z njim dogovoril za pomoč pri treningu.

»Občutek po uvodu v sezono je v redu, ni pa še vse tako, kot si želim. Ko se je v tem šprintu vnel boj med mano in Christians­nom, sem tisto sekundo izgubil v zadnjih 600 metrih. Pogrešam malce drugačno razporedit­ev moči, da bi bil v zadnjem krogu še nekoliko hitrejši. Glede na streljanje sem lahko zadovoljen, dvakrat sem zadel po vseh pet tarč. Končna uvrstitev na 5. mesto pa razkriva zelo dober rezultat. A manjka mi še nekaj manevrskeg­a prostora do močno želenih stopničk. Veselim se že naslednjih tekem. Vztrajal bom pri mojem treningu. Želim si, da bi bil še boljši, želim si biti na zmagovalne­m odru in v tej smeri bom delal,« je strnil misli najboljši slovenski biatlonec, glavni trener Uroš Velepec pa je njegovo 5. mesto označil kot vrhunski dosežek v zgoščeni biatlonski konkurenci. Seveda pa se ni mogel izogniti kančku slabe volje, saj je bila uvrstitev med prestižno trojico zelo blizu, tako pa je vendarle ostal brez nje.

Drugi Slovenci in Slovenke daleč od točk

Sicer pa je naš najboljši biatlonec natanko pred desetimi leti prvič nastopil v slovenskem dresu in že takrat z uvrstitvij­o na stopničke v Östersundu (3. mesto na zasledoval­ni tekmi) napovedal izjemno kariero v naši reprezenta­nci. Moteče pa je zdaj le to, da je v zadnjih sezoni ali dveh po upokojitva­h nekaterih biatloncev in biatlonk doma nastala vrzel. In to zelo opazna. Tako denimo tudi na tej premieri z izjemo našega vodilnega aduta nikogar niti v moški konkurenci niti v ženski ni bilo na enem od prvih 40 mest za točke svetovnega pokala.

Klemen Bauer si sicer konkurenče­n tek pogosto pokvari z nenatančno­stjo na strelišču (v včerajšnje­m šprintu je zgrešil štiri tarče), Miha Dovžan je pred včerajšnjo tekmo zbolel, dvakratni mladinski svetovni prvak Alex Cisar pa se je zdaj šele začel zares spoznavati z absolutno konkurenco. Podoba ženske vrste je očitno še slabša, 69. mesto v šprintu Lee Einfalt kot najboljša slovenska uvrstitev v šprintu biatlonk je krepko premalo za reprezenta­nco, ki bo imela svetovno prvenstvo doma ...

• Jakov Fak je sobotnemu

7. mestu včeraj dodal še

5. v šprintu.

• Hitrejši je kot v prejšnji zimi, toda verjame, da je lahko še boljši.

• Izidi drugih slovenskih reprezenta­ntov razkrivajo zaskrbljen­ost.

 ?? Foto Markku Ulander/Afp ?? Jakov Fak se je že ob uvodu v novo sezono predstavil v zelo lepi luči.
Foto Markku Ulander/Afp Jakov Fak se je že ob uvodu v novo sezono predstavil v zelo lepi luči.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia