Delo (Slovenia)

Sijajni Oblak blaži Simeonejev stres

Naši na tujem Jan Oblak in Samir Handanović brez prejetega gola, Iličić in Šporar nenatančna – Remi Rijeke

- Peter Zalokar

Ljubljana – Madridski Atletico ima očitne težave v napadu, a ga še naprej krasi granitna obramba na čelu z Janom Oblakom, ki je v Valencii še enkrat več ohranil mrežo nedotaknje­no, Atletico pa je do zmage prišel po avtogolu in prevzel vodilno vlogo v španskem prvenstvu. V Italiji Atalanta Josipa Iličića ni nadgradila velike zmage v Liverpoolu in je doma klonila proti Veroni ter precej zaostala za vodilnimi.

Atleticova kandidatur­a za 11. naslov prvaka v la ligi in prvega po letu 2014 dobiva vse večjo težo. Medtem ko se giganta Barcelona in Real Madrid soočata vsak s svojimi težavami, branilec naslova Real je izgubil doma z Alavesom, se rdeče-bela barka Diega Simeoneja uspešno izogiba čerem. Največ zaslug za to ima kapetan slovenske reprezenta­nce Oblak, ki premika mejnike na Iberskem polotoku. Na jubilejni 200. tekmi v prvenstvu že 112-ič ni prejel zadetka. Atletico pa je dosegel šesto zaporedno ligaško zmago in se po točkah začasno izenačil z Real Sociedadom.

Atletico, ki je pred tem prvič zmagal pri Barceloni, ima na drugi strani velike težave v napadu, ki med tednom ni mogel streti obrambe Lokomotiva v ligi prvakov. Simeone pogreša Luisa Suareza (covid-19) in Diega Costo (poškodba), Joao Felix je tekmo na Mestalli začel na klopi. Ravno prihod mladega Portugalca je prinesel razliko v drugem polčasu. Gostje so začeli nizati priložnost­i, sreča pa se jim je nasmehnila v 79. minuti, ko je po predložku Yannicka Carrasca nogo nastavil branilec Toni Lato in ukanil vratarja Jaumeja Domenecha, ki je pred tem ubranil 13 strelov.

»Njihov najboljši igralec je bil vratar, to pove vse o tekmi,« si je tri točke povsem zasluženo pripisal Simeone, ki je bil med minuto molka v čast pokojnemu Diegu Maradoni vidno pretresen. Stres med tekmo mu je blažil Oblak, ki se je izkazal po edinem nevarnem strelu Uroša Račića, ob tem je s hitro reakcijo tudi preprečil avtogol Lemarja. Atletico je po letu 2016 zmagal v Valencii, kjer je nedavno kratko potegnil Real Madrid (1:4), jutri ga čaka velik izziv, saj na Wando Metropolit­ano prihaja evropski prvak Bayern.

Ta je s 3:1 zmagal v Stutgartu in ostaja vodilni v Nemčiji, kjer mu zvesto sledi Leipzig Kevina Kampla. Nekdanji reprezenta­nt je odigral vso tekmo, na kateri je Leipzig doma z 2:1 premagal Arminio iz Bielefelda. Na Portugalsk­em gre še naprej odlično Sportingu, ki ima šest točk prednosti pred drugouvršč­enim Portom, ob zmagi z 2:1 proti Moreirense­ju se »Špoki« v 78 minutah ni vpisal med strelce in ostaja pri dveh golih in asistenci na sedmih tekmah.

Atalanta s praznimi naboji

Atalanta je med tednom navdušila z zmago v Liverpoolu, a proti Veroni je streljala s praznimi naboji, tudi Iličić, eden od junakov presenečen­ja na Anieldu, ki je igral 62 minut. Moštvo iz Bergama je imelo pol ure pobudo, toda Iličić, Duvan Zapata in Remo Freuler niso izkoristil­i priložnost­i, nakar jih je v drugem polčasu presekala 11-metrovka Miguela Velosa. Atalanta je padla na osmo mesto in je tri točke za mestom, ki vodi v ligo prvakov. V njej je ekipa Gian Piera Gasparinij­a še živa, a bo morala biti jutri bolj učinkovita proti Midtjyllan­du. Bolje je v serie A šlo vratarju Samirju Handanović­u, čigar Inter je s 3:0 ohladil presenetlj­ivi Sassuolo in se prebil na drugo mesto. Še naprej pa sanjsko sezono preživlja Milan, ki je tudi brez prvega strelca liga Zlatana Ibrahimovi­ća zlahka opravil s Fiorentino (2:0) in ohranil pet točk naskoka pred mestnim tekmecem, še eno več zaostaja branilec naslova Juventus, ki ni mogel premagati Beneventa (1:1).

Na sosednjem Hrvaškem je bil derbi med Dinamom in Hajdukom preložen, Rijeka trenerja Simona

Rožmana pa je z vodilnim Osijekom remizirala z 1:1. Vroče je bilo tudi na Otoku, derbi med Chelseajem in Totenhamom je odločal, kdo od londonskih tekmecev bo prevzel vodstvo, spodrsljaj­a prvaka Liverpoola (1:1 v Brightonu) ni izkoristil nihče, derbi se je končal brez zadetkov. Totenham je vodilni zaradi razlike v golih.

 ?? Foto Gabriel Bouys/AFP ?? Jan Oblak iz tedna v teden potrjuje, da je eden najboljših vratarjev na svetu.
Foto Gabriel Bouys/AFP Jan Oblak iz tedna v teden potrjuje, da je eden najboljših vratarjev na svetu.
 ??  ?? Samir Handanović že deveto sezono uspešno brani mrežo Interja.
Samir Handanović že deveto sezono uspešno brani mrežo Interja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia