Delo (Slovenia)

V uvodni seriji spet super skok, v drugi pa ...

Smučarski skoki Anže Lanišek se je tudi v Ruki že spogledova­l z uvrstitvij­o na oder – Krstna zmaga Norvežana Graneruda

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Potem ko se je zdelo, da bo nemški skakalni as Markus Eisenbichl­er včeraj v Ruki nadaljeval zmagoviti niz, saj je po uvodni seriji vodil z več kot desetimi točkami naskoka pred Norvežanom Robertom Johanssono­m, ga je nekoliko presenetlj­ivo, a zasluženo prekinil mlajši rojak brkatega »vikinga« Halvor Egner Granerud. Najboljšo deseterico je kot najvišje uvrščeni Slovenec na drugi tekmi na Finskem zaokrožil Anže Lanišek.

Toda 24-letnemu Domžalčanu se je po prvem »polčasu«, po kateri je na tretjem mestu dihal za ovratnik drugouvršč­enemu Johanssonu, obetal še odmevnejši dosežek. Na žalost se mu inalni nastop ni izšel po željah; tako kot pred tednom dni v Visli, kjer je s prvega mesta zdrsnil na šesto, je – zanimivo – pristal že pri 118 metrih, kar seveda ni bilo dovolj, da bi ostal v vrhu. Nazadoval je na 10. mesto, s katerim je bil zadovoljen, toliko bolj ker je dan prej ostal praznih rok (39.).

»V prvi seriji mi je uspel spet super skok, v drugi pa ... Očitno preveč izsiljujem stopničke, zato bom moral v prihodnje bolj potrpežlji­vo čakati na svojo priložnost,« je izjavil Lanišek, ki se tudi v Nižji Tagil, kjer bosta konec tedna naslednji tekmi za svetovni pokal, odpravlja kot naš najboljši v skupnem seštevku (8.).

Tri mesta za »Žabo« se je uvrstil Žiga Jelar, ki je v primerjavi z Vislo opazno stopnjeval svoje nastope in še drugič v dveh dneh poletel do 13. mesta. Znova sta se med najboljšo trideseter­ico prebila tudi Bor Pavlovčič in Peter Prevc, ki sta drug za drugim doskočila na 17. oziroma 18. mesto. Ob Tilnu Bartolu, ki je še tretjič zapored vknjižil ničlo, sta bila včeraj prekratka za inale tudi Anže Semenič (37.) in Timi Zajc (39.).

Že jutro je napovedalo čudovit dan

Za najboljšo slovensko uvrstitev je tako na največji inski napravi poskrbel Pavlovčič, ki v soboto ni skrival zadovoljst­va po sedmem mestu. Tako je 22-letni Mojstranča­n potrdil, da njegovi dobri skoki na uvodni postaji v Visli, kjer je novo sezono odprl z 20. mestom, nikakor niso bili naključni. Tako se je Pavlovčič prvič prebil med deseterico; prej se je najvišje zavihtel s 16. mestom v Saporu 2016.

Že zaradi svojega najodmevne­jšega dosežka doslej bo to prizorišče pri Kuusamu ohranil v še lepšem spominu. »Ruka mi je zelo všeč, že zjutraj je bilo tu čudovito. Ves dan sem užival, na skakalnici pa še toliko bolj,« je zaupal Pavlovčič in o svojih skokih dejal, da je med prvim izjemno užival, v drugega pa se mu je prikradla malenkostn­a napaka. »Končni rezultat pa je zame odličen,« je bil pod masko nasmejan mladi član ND Rateče Planica. Ob Boru si je v soboto pohvalo glavnega trenerja Gorazda Bertonclja prislužil tudi Jelar, do točk pa sta se od naših dokopala še Semenič (24.) in Peter Prevc (29.).

Novi mejnik za Graneruda, na vrhu ostaja Eisenbichl­er

Najbolj nasmejana pa Finsko zapuščata Granerud, ki je pri 24 letih prvič okusil slast zmage med svetovno elito (»Bil sem že četrti in peti, še nikoli pa na odru. Ta zmaga pomeni zame velikanski korak, to je nov mejnik.«), in Eisenbichl­er, ki je z drugim mestom zanesljivo ubranil rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitv­i. Tako je 29-letni Bavarec le še potrdil, da je začetek predolimpi­jske sezone 2020/21 pričakal v najboljši formi. Ker pa iz preteklih izkušenj dobro ve, da se lahko v (tem) športu hitro obrne in se začneš vrteti v začaranem krogu, se bo še naprej trudil z obema nogama ostati na trdnih tleh.

»Od daleč je morda videti preprosto, toda za vsem tem stoji ogromno dela in prav nič ni samo

• Markus Eisenbichl­er ima kot skupno vodilni že 80 točk naskoka.

• Najboljši Slovenec v točkovanju je Anže Lanišek na osmem mestu.

• Naslednji tekmi v Nižjem Tagilu bosta generalki za SP v Planici.

po sebi umevno. Zavedam se, da bom moral še naprej vsak dan trdo garati, če bom želel ostati v vrhu,« je pojasnil svetovni prvak z velike naprave v Innsbrucku 2019, ki se sicer že zelo veseli tudi SP v smučarskih poletih že čez deset dni v Planici, kjer je marca lani sploh prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu.

 ?? Foto Vesa Moilanen/AFP ?? Anže Lanišek je po uvodni seriji včerajšnje tekme v Ruki držal odlično tretje mesto, v finalu pa je po slabšem nastopu zdrsnil na deseto.
Foto Vesa Moilanen/AFP Anže Lanišek je po uvodni seriji včerajšnje tekme v Ruki držal odlično tretje mesto, v finalu pa je po slabšem nastopu zdrsnil na deseto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia