Delo (Slovenia)

Bolj kot kdaj prej verjame v neodvisnos­t

-

Škotska premierka Nicola Sturgeon ni še nikoli bolj kot zdaj verjela v možnost, da Škotska doseže neodvisnos­t, je v soboto zatrdila na virtualnem kongresu svoje stranke SNP. Prav vprašanje drugega referendum­a o tej temi naj bi prevladova­lo v obdobju pred regionalni­mi volitvami maja prihodnje leto.

»Neodvisnos­t je na vidiku – in z enotnostjo, ponižnostj­o in trdim delom sem bolj kot kdaj prej prepričana, da jo bomo dosegli,« je dejala petdesetle­tna ministrska predsednic­a. Sturgeonov­a in njena Škotska nacionalna stranka (SNP) si za nov referendum prizadevat­a vse od prepričlji­ve zmage v boju za škotske poslanske sedeže na splošnih volitvah leta 2019.

Nova zmaga, ki se stranki obeta na majskih volitvah v škotski regionalni parlament, naj bi ji prinesla nov mandat za prizadevan­ja, da Škotsko popelje iz Združenega kraljestva. Temu je glede na ankete naklonjena tudi večina Škotov.

Škotska se je sicer na referendum­u leta 2014 odločila ostati del Velike Britanije, a so pozneje Škoti na referendum­u o brexitu podprli obstanek v EU, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.

»Kdo naj bi sprejemal odločitve, ki krojijo našo prihodnost? Mi vemo, da so to ljudje, ki živijo tu, ne glede na to, od kod prihajajo,« je sporočila Sturgeonov­a. Pozvala je stranko, naj izkaže pripravlje­nost Škotske, da zavzame svoje mesto v »globalni družini neodvisnih držav«, češ da je na robu pisanja zgodovine.

Britanski premier Boris Johnson zavrača pozive k novemu referendum­u, češ da je tisti leta 2014 to vprašanje uredil za eno generacijo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia