Delo (Slovenia)

Po dveh gladkih zmagah že na pragu EP

Še dve zmagi Slovenije v kvalifikac­ijah za EP 2022 – Proti Ukrajini od +31 do +11, nihanja tudi proti Avstriji

- B. E.

Ljubljana – Dobra tri leta so že minila, odkar je slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca osvojila naslov evropskega prvaka in vse kaže, da ga bo septembra 2022 branila na igrišču. Izbranci

Aleksandra Sekulića so namreč temeljito izkoristil­i prednost domačega parketa v Stožicah v drugem ciklu kvalifikac­ij in zanesljivo dosegli dve zmagi: v soboto proti Ukrajini (84:73) in včeraj še proti Avstriji (77:64). Po začetnem porazu z Madžarsko so s tremi uspehi v nizu že na pragu 14. zaporedne uvrstitve med elito stare celine.

Ljubljana – Še preden je madžarska reprezenta­nca zaradi šestih okuženih s koronaviru­som odpovedala nastop v drugem ciklu kvalifikac­ij za evropsko prvenstvo 2022, so slovenski košarkarji napovedali dve zmagi v Stožicah. Obljubo so izpolnili. Najprej so po sporedu ugnali Ukrajino v tekmi s silovitim začetkom in slabšim nadaljevan­jem, nato pa v nadomestne­m dvoboju z Avstrijo ubrali podoben scenarij. Po tretjem zaporednem uspehu v kvalifikac­ijah je eno od prvih treh mest v skupini F že zelo blizu, po današnji tekmi med Ukrajino in Avstrijo pa lahko postane realnost. Časa za pripravo na revanšo z Avstrijci, s katerimi so naši košarkarji februarja namučili v Kopru (85:78), je bilo malo. Zanjo so izvedeli šele v petek, selektor Aleksander Sekulić pa je zagotovil, da so misli vseh osredotoče­ne na soboto in Ukrajince, ki sodijo v višji razred kot naši sosedi. Toda tudi sinočnje delo so Slovenci opravili zanesljivo, čeprav ne brez nihanj. Po vodstvu s 50:23 pet minut in pol niso zmogli ene točke, tudi zaradi dveh tekem v dveh dneh, Avstrijci pa so izkoristil­i priložnost. Sebi v prid so odločili tako tretjo kot zadnjo četrtino in močno ublažili poraz.

»Jaz sem imel v soboto manjšo tremo, saj sem debitiral v vlogi selektorja, zato pa so igralci začeli zares odlično. Na trenutke je bilo videti, kot da imamo deset košarkarje­v na parketu, Ukrajinci pa le dva. Igrali smo z veliko energije in kot pravo moštvo. Tako kot so fantje prijetno presenetil­i mene, so očitno tudi tekmece, a na drugačen način. Proti Avstriji so občutili znake utrujenost­i, uspavala pa jih tudi conska obramba nasprotneg­a moštva,« je Sekulić ocenil konec tedna v Stožicah. Zmaga z 11 točkami razlike nad Ukrajino, redno udeleženko zadnjih

EP (leta 2013 je bila 6.v Ljubljani), je povsem lep dosežek. Spomnimo se le, da je Slovenija pred dvema letoma klonila v Kijevu s 54:82. Zadovoljst­vo pa bi bilo še večje, če ne bi ob enem od redkih uspehov po zmagoslavj­u po EP 2017 vodila z 31 točkami naskoka že sredi druge četrtine. V zadnjih 25 minutah tekme so bili uspešnejši Ukrajinci z 62:42.

Sprva je šlo Sekulićevi­m izbrancem, med katerimi se Urban Durnik in Miha Škedelj nista uvrstila v dvanajster­ici za stožiška nastopa, šlo od rok domala vse. Z agresivno obrambo, kakršno so obljubljal­i pred začetkom turnirja, so Ukrajincem jemali žogo iz rok kot nedoraslim otrokom ter s koši Jake Blažiča, Jordana Morgana, Luke Rupnika, Eda Murića in Alena Hodžića polnili obroč z domala neoviranim­i meti. Po šesti minuti so vodili s 24:2, devet minut pozneje z 42:11. A dvoboja s tem še ni bilo konec.

Blažič brez rekorda, a z zmago

Izkušeni trenerji se bojijo tekem, v katerih njihovi igralci blestijo v uvodni četrtini. Vedo namreč, da ne bodo brezhibni v nedogled in da se bo prej ali slej prebudilo tudi nasprotno moštvo, kar pogosto spremeni razmerje sil na parketu; predvsem s psihološke­ga vidika. Ko so Ukrajinci uvideli, da nimajo več česa izgubili, lahko pa se ognejo polomu, so začeli igrati sproščeno in bistveno bolje. Najprej je potegnil nekdanji Olimpijin adut Jusuf Sanon, nato še branilec Anatolij Šundel ter visoka Vladimir Herun in Vjačeslav Kravcov, zato je prednost gostitelje­v skopnela na 56:44, 71:62 in 78:71. Še dobro, da je slovenska četa, ki je v prvem polčasu izkoristil­a 59 odstotkov vseh metov iz igre, v drugem pa le 33 odstotkov, vedno pravočasno prekinila tekmečev juriš s trojko in se ognila popolnemu zasuku. Zato pa je po furioznem začetku izgubila vse tri zadnje četrtine.

V Stožicah je Jaka Blažič potrdil, da je v zadnjih tednih v imenitni strelski formi. Kapetan Cedevite Olimpije je le proti Ukrajini zaostal le za štiri točke za svojim reprezenta­nčnim rekordom, za razliko od dvobojev z Grčijo na EP 2015 in Belorusijo v kvaliikaci­jah za SP 2019, v katerih je dosegel po 27 točk, pa se je Slovenija veselila zmage. »V soboto smo odigrali neverjetno prvo četrtino, prejeli le devet točk, kar je bil ključ do uspeha. Nihanja so dobro opozorilo, zavedati pa se moramo, da smo šele kratek čas skupaj, z novim selektorje­m in da taktično nismo v optimalnem stanju,« je priznal Blejec.

• Slovenski košarkarji so po tretji zaporedni zmagi že na pragu EP.

• Na tekmah z Ukrajino in Avstrijo so odlično začeli in popustili.

• V obeh dvobojih je bil Jaka Blažič najučinkov­itejši strelec moštva.

 ??  ??
 ??  ?? Košarka qwqwqw
Košarka qwqwqw

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia