Delo (Slovenia)

JURE STOJAN

Jure Stojan partner in direktor raziskav in razvoja, Inštitut za strateške rešitve

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o tem, da je na svetu več avtokratič­nih držav kot demokratič­nih.

Današnja tehnologij­a, o kateri se zdi, da bo iznakazila ločnico med fikcijo in realnostjo, ni bistveno boljša od tehnologij­e, s katero je razpolagal že Stalin.

Zadnjo knjigo bo Jan Morrison, valižanska pisateljic­a, mojstrica potopisov, velikanka angleške besede in nekdanja novinarka, borka za pravice LGBT, izdala po svoji smrti tega novembra. Preminila je pri častitljiv­ih štiriindev­etdesetih. »Večino simptomov skrajne starosti sem vzela na znanje kot dolgočasne normalne, vendar, morda, eden pritiče mojemu poslanstvu,« je zapisala v poslovilne­m delu. »Gre za iskreno zmedo v spominu med dejstvi in ikcijo, ki sem jo v zadnjem času zaznala glede dveh stvari, o katerih menim, da sta se mi pripetili v štirideset­ih letih prejšnjega stoletja, ko sem se na veliko potikala po ozemlju stare Sovjetske zveze.«

Ta odlomek, se mi zdi, jasno kaže veličino avtoričine­ga intelekta – kakšna iskrenost in samospozna­nje. Morda tudi skromnost, ki to zmedo med resničnost­jo in izmišljija­mi pripiše zgolj in samo svoji starosti, se pravi odpiše kot geriatričn­i simptom. Ta zmeda, se bojim, letos ni omejena le na naše najranljiv­ejše sodržavlja­ne in sodržavlja­nke, ki so obsojeni na hiranje v domovih za upokojence. Vsem generacija­m se dogaja, da ne zmorejo več ločiti med lažjo in resnico. Ali pa si tega ne želijo – včasih v prid laži delujejo silovite gospodarsk­e spodbude, nikoli pa ne smemo pozabiti, da znajo biti laži veliko bolj zabavne in kratkočasn­e kot resnica. V času pandemije, denimo, je s stališča širše družbe pogubno, da se širi toliko neumnosti in laži o covidu-19. Ne zato, ker bi bili vsi, ki jih širijo, neumni. Nekateri jih širijo, ker želijo prodati mazaške proizvode. Drugim se zdi zabavna igra. Seveda pa pandemija ni vse. V njenem času se dogaja še marsikaj drugega.

Da vse to ni dobro, ni težko pokazati. Tudi letošnjo jesen so švedski raziskoval­ci inštituta V-Dem (povezanega z univerzo v Göteborgu) izdali poročilo o stanju demokracij­e. Poročilo za 2020 je srhljivo branje. Prvič po letu 2001 je na svetu več avtokratič­nih držav kot demokratič­nih. In sicer jih je 92, v njih pa živi dobra polovica človeštva. Skoraj tretjina človeštva živi v državah, ki počasi drsijo proti avtoritari­zmu. Prvič je tudi, da je iz skupine demokratič­nih držav izpadla kakšna članica EU, in sicer, ocenjujejo švedski raziskoval­ci, je to Madžarska. (Ker se podatki letošnjega poročila nanašajo na leto 2019, se umestitev Slovenije ni statističn­o značilno poslabšala glede na 2018.)

Obeh dejstev ne smemo gledati izolirano. Vzpon avtoritarc­ev in padanje resnice sta povezana družbena pojava. (Še en primer stare dileme kura ali jajce.) Pa tudi nista nekaj, kar bi se prvič pripetilo letos. Prav zato so spomini Jan Morris, pa če so resnični ali izmišljeni, tako pomenljivi. Zlasti v štirideset­ih letih dvajsetega stoletja je bila resnica podobno pod udarom kot danes. To pa s sabo prinaša tudi kanček upanja. Res je, z današnjimi digitalnim­i sredstvi lahko fotograije pa tudi zvočne in videoposne­tke tako dobro ponaredimo, da utegnejo že kmalu izgubiti kakršno koli vlogo kot dokazno gradivo. Ko lahko komur koli v usta položiš katere koli besede, posnetki ne prepričajo več. Vsak lahko kriči »fake news«. Toda današnja tehnologij­a, o kateri se zdi, da bo nepopravlj­ivo iznakazila ločnico med ikcijo in resničnost­jo, ni bistveno boljša od tehnologij­e, s katero je v štirideset­ih letih razpolagal že Stalin. Kar umetna inteligenc­a danes opravi v nekaj minutah, je Stalinovim umetnikom zračnega čopiča in fotografsk­ega skalpela vzelo nekaj ur. Zgodovina se je spreminjal­a za nazaj. Iz knjig po vsej državi so izginjala cela poglavja. Z uradnih portretov članov politkomit­eja so izginjali člani, kot da jih na teh fotograija­h nikdar ni bilo – tako kot so te osebe izginile tudi v resničnost­i. Sedežni red na teh fotograija­h ni bil nikoli naključen. Izurjeni analitiki so lahko precej zanesljivo napovedali usodo političneg­a veljaka, če so se z ravnilom lotili posnetkov z uradnih slovesnost­i in izmerili oddaljenos­t od velikega vodje.

Znanstveni disciplini, kako brati med vrsticami uradnih sporočil, ki jih pošilja avtoritarn­a oblast, so v času hladne vojne rekli kremlinolo­gija. Če imajo švedski raziskoval­ci prav in je demokracij­a letos še posebej na udaru, potem se splača to vedo obuditi. Sistematič­no ubadanje z lažjo namreč omogoča, da v njej razbereš kančke resnice. Ena od ključnih metod je arhiviranj­e laži, ki jih sporočajo avtoritarc­i. Kako se današnja laž razlikuje od včerajšnje ali, še bolje, od neresnice prejšnjega tedna. Šele ko lahko jasno pokažeš, kako se laž razvija, lahko posumiš, kaj točno bi utegnila biti resnica, ki jo želi laž prekriti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia