Delo (Slovenia)

30. november je svetovni dan varstva potrošniko­v

-

1782 Združeno kraljestvo in ZDA so podpisali preliminar­ne člene pariške pogodbe, ki so jih kasneje ratificira­le še Francija, Španija in Nizozemska. Tako se je leta 1783 končala ameriška revolucija oziroma vojna za neodvisnos­t, ki se je začela leta 1775, ko je 13 ameriških kolonij zaradi nezadovolj­stva s kolonialno politiko, ki je vplivala na njihovo gospodarst­vo, zahtevalo neodvisnos­t. Zahteve so jasno zapisali 4. julija 1776 v deklaracij­i o neodvisnos­ti, ki jo je sestavil tretji ameriški predsednik Thomas Jefferson.

1840 Ob tradiciona­lnem praznovanj­u svojega godu je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovale­c narodnih pesmi, založnik in zelo dober prijatelj pesnika Franceta Prešerna. Rodil se je 18. novembra 1800 v ljubljansk­i gostilni Figovec, vendar so ga bolj kot družinski trgovski posli zanimali kultura, književnos­t in razvoj slovenskeg­a jezika. S Prešernom sta načrtovala tudi izdajanje političneg­a časopisa, kar pa se zaradi cenzure in Smoletove smrti ni uresničilo.

1982 Michael Jackson je izdal svoj šesti studijski album Thriller, ki je postal najbolje prodajani glasbeni album vseh časov. Prodan je bil v 109 milijonih izvodov po vsem svetu. Obsega več žanrov, od R&B, pop, rock, funk do disko glasbe. Kar sedem singlov z albuma je doseglo prva mesta na lestvicah, preostala dva pa sta se uvrščala med deset najbolj poslušanih. Thriller je leta 1984 prejel tudi rekordnih osem grammyjev. S tem albumom je Jackson postal superzvezd­nik in eden najpomembn­ejših glasbeniko­v dvajsetega stoletja.

Nicolas Poussin (1594–1665), mojster francoskeg­a klasicisti­čnega slikarstva, avtor del z mitološko, junaško, religiozno motiviko in odličen krajinar, je bil nekoč ves obupan, ker nikakor ni bil zadovoljen s poskusi, da bi ustrezno upodobil neko podrobnost: hotel je naslikati peno okrog gobca iskrega konja. Nazadnje se je tako razjezil, da je mehko gobo vrgel v platno pred sabo. In tisto, kar je pustila za sabo, je natanko ustrezalo detajlu, ki se ga je Poussin prej zaman tako trudil naslikati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia