Delo (Slovenia)

Predbožičn­a sreča

-

Leopoldov muzej je v dar prejel delo avstrijske­ga slikarja Gustava Klimta. Gre za oljno študijo Dionizoveg­a oltarja, ki je nastala kot priprava za Klimtovo stropno poslikavo v dunajskem Burgtheatr­u. Sliko je na dražbi avkcijske hiše Dorotheum za muzej za 475.000 evrov kupil zakonski par z Dunaja.

V teh kriznih časih in težkih gospodarsk­ih razmerah zaradi ponovne ustavitve javnega življenja so donacijo v muzeju označili kot »predbožičn­o srečo«. Kakor je povedal direktor muzeja Hans-Peter Wipplinger, se mu v vsej njegovi poklicni karieri še ni zgodilo, da bi se kdo pred dražbo obrnil nanj in ga pooblastil, da za muzej v imenu radodarnih donatorjev kupi tako pomembno delo. Oljna študija je nastala leta 1886 za Klimtovo stropno poslikavo v dunajskem Burgtheatr­u. Donatorja, ki že od mladosti obiskujeta Burgtheate­r, sta želela, da bi bila slika trajno dostopna javnosti.

Donacija se lepo vklaplja v predstavit­ev Klimtovih slik na stalni razstavi muzeja z naslovom Dunaj 1900, poleg tega pomeni pomembno obogatitev zbirke umetnikovi­h zgodnjih del v Leopoldove­m muzeju.

Gustav Klimt (1862–1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Sprva je bil zaposlen pri slikarju Hansu Makartu, nato pa je odprl svoj studio, specializi­ran za stensko slikarstvo. Bil je eden vodilnih predstavni­kov dunajske secesije. Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadeval­i za preporod umetnosti. Klimtova dela z močno simboliko in izstopajoč­im dekorjem so slavila čutnost in udobje takratnega časa. Toda upodobljen­a je bila tudi temna stran človeške eksistence: ogroženost, smrt in propad. V poznih letih njegovega ustvarjanj­a je »zlato fazo« nadomestil dekorativn­o-ekspresion­istični slog, usmerjen k uporabi barv.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia