Delo (Slovenia)

»Naj bo Sila z njim«

-

V šestinosem­desetem letu starosti je umrl britanski igralec David Prowse, ki je zaslovel z vlogo zloglasneg­a lika Darth Vader iz originalne trilogije znanstveno­fantastičn­e sage Vojna zvezd, je po poročanju BBC včeraj sporočil njegov agent Thomas Bowington. Z veliko žalostjo sporočamo, da je Dave Prowse v soboto zjutraj preminil v starosti 85 let, je Bowington zapisal na družbenih omrežjih. Njegovo smrt je označil za veliko izgubo za milijone oboževalce­v po svetu. »Naj bo Sila z njim, vselej!« je še dodal. Prowse, ki je stal za grozečo črno masko negativca Dartha Vaderja v prvotni trilogiji Vojne zvezd, katere prvi del je nastal leta 1977, je po navedbah agenta umrl po krajši bolezni, so še zapisali pri BBC.

Nekdanjega bodybuilde­rja Prowsa so za vlogo izbrali zaradi njegove robustne postave – v višino je meril kar 198 centimetro­v, vendar liku ni posodil tudi glasu. Režiser ilmske sage George Lucas menda ni bil navdušen nad njegovim močnim bristolski­m naglasom, zaradi česar je sinhroniza­cijo prevzel igralec James Earl Jones, v prizorih bojevanja pa je Prowsa zamenjal sabljač Bob Anderson, ki je umrl leta 2012 v starosti 89 let.

Prowse se je igri posvečal več kot pet desetletij, debitiral je leta 1967 v ilmu o Jamesu Bondu, največ pozornosti in mednarodne slave pa je dobil prav z vlogo temačnega gospodarja Sithov v Vojni zvezd.

Nekdanji bodybuilde­r je po poročanju tujih medijev v začetku šestdeseti­h let prejšnjega stoletja tudi zastopal Anglijo na igrah Commonwelt­ha. Takrat se je menda spoprijate­ljil s tekmecema Arnoldom Schwarzene­ggerjem in Loujem Ferrigno (znan po vlogi Hulka). Zadnja leta je »ljubeč mož, oče in dedek« preživel v mestu Croydon, južno od Londona.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia