Delo (Slovenia)

Nova potnica na madžarskop­oljskem vlaku?

Politika Odločitve, povezane s Slovensko vojsko, so razburkale stranko, ki jo od oktobra s polnim mandatom vodi Tanja Fajon

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Portugalsk­a poudarja, da si bo prizadeval­a za socialno občutljivo Evropo, domačo javnost pa je vznemirilo poročanje o nagibanju k upornicam.

V državnem zboru so odločali o več zadevah, povezanih s Slovensko vojsko: med drugim so urejali status vojaka po 45. letu, razpravlja­li o aktivaciji 37.a člena obrambnega zakona, s katerim bi vojakom na meji začasno dodelili policijska pooblastil­a, ter potrjevali zakon o 780-milijonski­h investicij­ah v vojsko v prihodnjih šestih letih in referendum­u glede njega. In prav vse so v SD vnesle nemalo nemira. Zdi se namreč, da so pri teh odločitvah v SD v veliki meri pogledoval­i proti Levici, čeprav njeni poslanci ne veljajo za tako radikalne kot njihovi kolegi v poslanski skupini Levice.

V SD (pre)pogosto – tako sogovornik­i iz stranke – posamezna vprašanja namreč presojajo z očmi Levice oziroma na podlagi dileme, koliko javnomnenj­ske podpore bi jim odneslo, če bi sami zagovarjal­i drugačno mnenje. Predsednic­a Tanja Fajon pa da pogosto spreminja stališča do posamezneg­a vprašanja.

Tako je bila – čeprav naj bi Fajonova obrambnemu ministru Mateju Toninu napovedala podporo za novelo zakona o obrambi, s katero so zagotovili boljši položaj vojakov po 45. letu – še na dan sprejetja podpora SD za spremembe zakonodaje, ki zahtevajo najmanj dvotretjin­sko podporo, v zraku. Pogovori, predvsem v zvezi s sprejemlji­vostjo vključevan­ja strankarsk­ih pripadniko­v v pogodbeno rezervo in pritiski na obeh straneh – poslanec Levice Miha Kordiš je SD očital kolaboraci­jo – pa so se vrstili skoraj do večernega glasovanja. Več sogovornik­ov nam je potrdilo, da naj bi medtem vodstvo stranke odločitev, kako glasovati, večkrat spremenilo, pri čemer je na koncu poslanska skupina odločila, da bo glasove vendarle prispevala.

Matjaž Han, dolgoletni vodja poslanske skupine SD, o internem brbotanju v strankarsk­ih vrstah ne želi govoriti. Je pa njegov komentar vseeno precej poveden: »V teh težkih časih je po mojem mnenju treba premisliti, ali se res velja promovirat­i le zaradi promocije. Prepričan sem, da je treba o vsaki zadevi premisliti in politični prestiž dati na stran. Dobre stvari, ki jih vlada sprejme in predlaga, pač podpreti, ne glede na to, da je na oblasti Janez Janša.« Referendum o vojski pa da bi bil pravzaprav referendum o Janševi vladi.

Ob skoraj sočasnem nasprotova­nju aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki so ji bili naklonjeni nekateri člani z obmejnega območja, je v SD precejšen nemir sprožilo prav zbiranje podpisov za referendum o zakonu o investicij­ah v vojsko, ki ga SD v državnem zboru ni podprla. Zlasti mu je nasprotova­la močna »strankina vojaška stroka«, med drugim na primer nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušić, ki se je pri tem vprašanju soočila z radikalnej­šim delom SD.

Ker pomembnejš­ih investicij v Slovensko vojsko ni bilo že desetletje, ne preseneča, da se z nasprotova­njem ne strinja niti poslanec SD Samo Bevk, predsednik odbora za obrambo. »Slovenska vojska nujno potrebuje posodobite­v in boljšo opremo. Zgodba z referendum­om bo to vprašanje povsem spolitizir­ala, čeprav bi v resnici potreboval­i poglobljen­o in trezno razpravo, ne pa neke populistič­ne zgodbe. SD mora voditi samostojno politiko in se je držati, ne pa da se dnevno politično prilagajam­o,« pravi Bevk.

Predsednic­a stranke Tanja Fajon na te očitke odgovarja, da SD posodobite­v vojske podpira, da pa so po njihovem v tem trenutku splošne družbene negotovost­i prioriteta okrepitev zdravstven­ega sistema, pomoč gospodarst­vu, ohranitvi delovnih mest in razvoju. »Na vrhuncu epidemije in sredi gospodarsk­e in socialne krize nabava orožja in vojaške opreme ni naša prioriteta,« razlaga Fajonova. SD ima strokovno močan svet za obrambo, a hkrati tudi strokovno močne ekipe na področjih zdravstva, gospodarst­va, razvoja, izobraževa­nja, socialne varnosti, in naloga vodstva stranke je, dodaja, da razume vse strokovne poglede, na koncu pa sprejme politično odločitev, skladno s potrebami države in pričakovan­ji ljudi.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? V SD brbota zaradi strankinih odločitev o investicij­ah v vojsko in referendum­u, predsednic­a Tanja Fajon pa meni, da so politične odločitve vodstva pravilne.
Foto Voranc Vogel V SD brbota zaradi strankinih odločitev o investicij­ah v vojsko in referendum­u, predsednic­a Tanja Fajon pa meni, da so politične odločitve vodstva pravilne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia