Delo (Slovenia)

Lizbona, Varšava in Budimpešta: daleč, a blizu

Vladavina prava Medij opozoril na morebitno drugačno delovanje portugalsk­e politike za zaprtimi evropskimi vrati

- Mimi Podkrižnik

Medtem ko se Portugalsk­a pripravlja na skorajšnje predsedova­nje svetu EU in poudarja, da si bo prioritetn­o prizadeval­a za socialno občutljivo Evropo, je javnost vznemirilo medijsko poročanje, da predsednik vlade, socialist António Costa, doma govori drugače, kakor uradna Lizbona nastopa v Evropi. Vsaj za kakšnimi zaprtimi vrati da je, vsaj kar zadeva vladavino prava, menda bliže Poljski in Madžarski, kot si je predstavlj­ati.

Portugalsk­o javnost je v nedeljo razburilo poročanje dnevnika Público, češ da se Lizbona postavlja na stran omenjenih vzhodnoevr­opskih držav proti pogojevanj­u evropske finančne pomoči z mehanizmom ščitenja pravne države znotraj EU. Kakor so povzeli še drugi mediji, so kritike Portugalsk­e na račun evropske komisije zbrane v internem zapisniku nemške diplomacij­e z delovnih sestankov sveta EU. Temu menda pritrjuje več virov.

Pogovor s Poljakom

Nekdanji poljski zunanji minister in sedanji evropski poslanec Witold Jan Waszczykow­ski, denimo, je za Público izjavil, da se je levosredin­ska portugalsk­a vlada socialista Antónia Coste ubrala z Budimpešto in Varšavo ter tako »zelo kritično« postavila proti pogojevanj­u proračunsk­e politike s spoštovanj­em pravne države. Kakor je intervjuju poudaril Poljak, ki prihaja iz vrst konservati­vne stranke Zakon in pravičnost (PiS), »so igrale na naši strani« države iz višegrajsk­e skupine, Slovenija, Latvija in Portugalsk­a. Opozoril je na »ideološko vojno« znotraj EU in na poskuse »izsiljevan­ja določenih držav«.

Tudi portugalsk­i Expresso je pri tem spomnil, da je nekatere kritike na račun evropske izvršne oblasti glede proračuna in vladavine prava portugalsk­a državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias, prav tako za zaprtimi vrati, izrekla že novembra 2018, torej veliko pred pandemijo in nujo po evropski finančni pomoči; kakor so jih menda še Italija (takrat je bil podpredsed­nik vlade in notranji minister Matteo Salvini, zaveznik Viktorja Orbána), Češka, Slovaška, Bolgarija in Hrvaška.

Na ministrstv­u za zunanje zadeve, ki ga vodi Augusto Santos Silva, so se na pisanje Pública odzvali s pojasnilom, češ da je spoštovanj­e vladavine prava od nekdaj »rdeča črta«, ki se ne sme prestopiti, ter da od tega načela Portugalsk­a ne odstopa. Opozorili so še, da je bila vlada med pogajanji pripravlje­na na iskanje rešitve, s katero bi se nekako strinjale vse države članice. Doseči soglasje pa je vedno težko.

Predsedova­nje in težave

Portugalsk­a, ki bo januarja prevzela od Nemčije predsedova­nje svetu EU, si, kakor je brati analize, nikakor ne želi »podedovati« tudi problemati­ke, povezane z madžarsko in poljsko zavrnitvij­o uredbe o pogojevanj­u izplačil z delovanjem pravne države, kakor tudi ne nedokončan­ega brexita. V njenem interesu je, da čim prej pridobi evropsko finančno pomoč za okrevanje; sploh ker jo pri bonitetni hiši Moody's skupaj z Grčijo in Italijo že omenjajo kot državo EU, kjer bo zaradi covida-19 ekonomsko-socialna kriza najhujša. Odpraviti blokado evropskega proračuna (med petkovo razpravo na zasedanju stalnih predstavni­kov pri EU sta Poljska in Madžarska »spet ostali popolnoma izolirani«, kar nemara izpodbija morebiti »propagandn­o« pisanje sicer resnega Pública) in s tem tudi naraščajoč­e nezaupanje Evropejcev je zanjo ključno.

Ni nepomembno, da je premier Costa pred tednom dni opozoril na razdeljeno­st držav članic glede evropske prihodnost­i. Tiste, ki verjamejo v »skupne vrednote«, da je treba, kakor so ga citirali pri agenciji Lusa, ločiti od onih, ki gledajo na prihodnost Evrope samo skozi golo ekonomsko optiko ... Voditelj, ki vidi rešitev v »spremenlji­vih geometrija­h integracij­e«, je prav tako poudaril, da bosta imeli digitalna in podnebna tranzicija svojo socialno-ekonomsko ceno, zato je nujen trden socialni steber, tudi kot branik pred razraščajo­čimi se populizmi. Čeprav je po Costi pričakovat­i, da bosta tesnoba in strah krepila nacionaliz­me, ksenofobij­o in iliberaliz­em, je optimistič­en: vendarle bo več delovnih mest ustvarjeni­h kot pa uničenih.

 ??  ?? Ali predsednik portugalsk­e vlade, socialist António Costa, doma govori drugače, kakor uradna Lizbona nastopa v Evropi?
Ali predsednik portugalsk­e vlade, socialist António Costa, doma govori drugače, kakor uradna Lizbona nastopa v Evropi?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia