Delo (Slovenia)

Postopno in razumno v rahljanje ukrepov

Omejitev gibanja V občinah bodo ne bodo hiteli s sproščanje­m ukrepov, treba je prisluhnit­i epidemiolo­ški stroki

- Milena Zupanič

Počasno in previdno sproščanje ukrepov, ki ga svetujejo strokovnja­ki, se bo začelo, ko bo v bolnišnica­h vsaj nekaj rezerve za nove bolnike. Ali bo med prvimi rahljanji dovoljeno ponovno prehajanje občinskih meja? Strokovna skupina bi po besedah Tatjane Lejko Zupanc utegnila to predlagati vladi že ta teden. »Verjetno bi bilo smiselno razmisliti o prepovedi prehajanja občinskih meja. Nismo popolnoma prepričani, da je ta ukrep prinesel kaj dobrega,« je dejala včeraj predstojni­ca infekcijsk­e klinike UKC Tatjana Lejko Zupanc. Tudi Mario Fafangel, predstojni­k Centra za nalezljive bolezni NIJZ, meni, da »epidemiolo­ške razmere v Sloveniji niso take, da bi upravičeva­le omejevanje gibanja po državi, saj so okužbe precej enakomerno razporejen­e in nimamo manj prizadetih predelov, ki bi jih bilo treba zaščititi pred vnosom okužb«, in dodaja, da je cilj tega ukrepa zmanjšanje gibanja in mešanja ljudi.

Aleks Jakulin, doktor računalniš­tva in član skupine sledilnika za covid-19, je odgovoril, da so »smiselni vsi ukrepi, ki zmanjšajo število tveganih stikov: ko bi nekdo, ki ne ve, da je okužen, naprej okužil nekoga, ki še ni«. Skupina za sledilnik se zavzema za znanstveni pristop, ki temelji na podatkih: »Kar lahko iz podatkov zdaj ocenimo, je, da je življenje najbolj normalizir­ano v državah, ki so z močnimi in hitrimi ukrepi ter poznejšim masovnim testiranje­m, nošnjo mask ter higieno izničile virus, s tem pa so se tudi ljudje lahko razbremeni­li. V državah, ki so poskušale virus 'obvladovat­i', se spet dogajajo tragedije.« Kot nekdanji profesor na univerzi Columbia, zdaj pa podjetnik v ZDA sporoča, da se v tujih državah sprašujejo, zakaj ljudje v Sloveniji ne upoštevajo istih ukrepov, ki jih imajo tudi druge evropske države. Glede prehajanja državnih meja, ki v Sloveniji zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja skoraj ni mogoče, pa pravi, »da je bil v Slovenijo virus ponovno vnesen večinoma čez državne meje iz držav, ki spomladi virusa v nasprotju s Slovenijo niso poskušale izničiti in kjer se je ta razmnožil čez poletje. Najuspešne­jše države, največ na vzhodu, so imele brezpogojn­o karanteno za tiste, ki so potovali.«

Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije, je dejal, da je najpomembn­ejša strokovna ocena: če je okužb zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja manj, je ukrep smiseln. Na gospodarsk­e dejavnosti prepoved gibanja med občinami ne vpliva, še najbolj vpliva po njegovem mnenju na imunski sistem, saj prebivalci manjših občin nimajo veliko možnosti za rekreacijo. Meni, da moramo vsi potrpeti in zdržati omejitve, da se virus umiri. Kot župan Pivke spomni na septembrsk­o okužbo v perutninar­stvu, ki so jo prinesli delavci s svojih obiskov v Bosni in bi skoraj povzročile zaprtje proizvodnj­e. »Očitno še zdaj ni dovolj ukrepov, saj se okužbe v državi ne poležejo,« je dejal.

Tudi Peter Misja, predsednik Skupnosti občin Slovenije, meni, da je treba narediti vse za omejitev virusa. »Kdor je zaradi dela ali česa drugega moral v drugo občino, je izpolnil obrazec in šel. Lažje pa bi bilo omejiti gibanje, če bi imela Slovenija pokrajine, saj so nekatere občine res majhne,« pravi kot župan Podčetrtka, občine, v kateri se je nekaj več okužb pojavilo šele prejšnji teden.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia