Delo (Slovenia)

Globoke reforme v Južni Koreji

Analiza Korupcija je eden večjih problemov, ki pestijo to azijsko državo

- The Economist

Podoba je še najbolj podobna pogrebu. Slogani ob kombijih pred ministrstv­om za pravosodje so črno uokvirjeni kot slike nedavno preminulih. Glasijo se na primer »Demokracij­a je mrtva« in »Ministrstv­o za pravosodje je mrtvo«. Sporočila so napisana tudi na ducatih pogrebnih vencev iz belih in rumenih plastičnih cvetov, položenih ob ograji stavbe. Eno sporočilo je namenjeno predsednik­u: »Mun Dže In, čaka te smrt.« Večina sporočil izraža bes do ministrice za pravosodje: »Ču Mi E, prasica.« Iz zvočnikov, nameščenih na kombije, odzvanja pogrebna glasba.

Protest, ki ga je organizira­la desničarsk­a skupina, ki trdi, da so napisi na pogrebnih vencih samo prispodoba, in neskončna vrsta rož pred stavbo državnega tožilstva so skrajni primeri v znak podpore Jun Sok Jolu, generalnem­u tožilcu, ki ga je Ču Mi E 24. novembra suspendira­la – to je bilo prvič, da je katerikoli minister za pravosodje storil kaj takega. Med drugim ga obtožuje, da je vohunil za sodniki, ki so obravnaval­i primere proti njenemu predhodnik­u, in da je politično pristransk­i. Jun zanika, da bi storil karkoli napačnega, in pravi, da bo izpodbijal »nepravično« degradiran­je na sodišču. Pravi, da je ministrica za pravosodje urad državnega tožilstva po krivici vzela na piko. To je posredna kritika Muna, ki si je kot prednostno politično nalogo zadal reformo službe državnega tožilstva.

Posebnost južnokorej­skega pravosodja

Govoričenj­e, da gre za življenje ali smrt, je morda res prenapihnj­eno, toda Mun je ujet v srdit spor s tožilci. Dejal je, da želi ustaviti pogosto manipulira­nje postopkov pregona kaznivih dejanj, ki ga izvajajo vplivni poslovneži, in narediti konec maščevanju, ki ga proti vladnim uradnikom izvajajo tožilci. Toda namesto da bi Munov pristop pomenil konec merjenja moči, ga utegne še zaostriti, kar bi lahko imelo hude posledice zanj in za njegovo vlado.

Južnokorej­ski tožilci nimajo samo pooblastil za vlaganje obtožnic proti osumljence­m, temveč tudi pooblastil­a, da sprožijo preiskave, kar je v drugih državah običajno naloga policije. V času, ko sta bila na oblasti Munova predhodnik­a Li Mjung Bak in Park Geun Hje, so tožilce obtožili, da svoja pooblastil­a zlorabljaj­o, da bi si okrepili položaj in se prilagajal­i političnim ciljem vlade, kadar jim to pač ustreza. Veljalo je, da so preveč popustljiv­i do vplivnih politikov in poslovneže­v ter prestrogi do tistih, ki so se njim ali takratnemu predsednik­u zdeli nadležni nasprotnik­i. Li in Parkova zdaj v zaporu prestajata dolgo kazen zaradi korupcije, ki je po mnenju kritikov tožilci niso dovolj podrobno preiskali v času, ko sta bila na predsedniš­kem stolčku.

Glavni cilj Munove reforme državnega tožilstva, ki jo je narodna skupščina letos delno že sprejela, je narediti konec takim zlorabam z omejitvijo pooblastil tožilcev za preiskave. Novi zakoni, ki so začeli veljati poleti, del pooblastil prenašajo na policijo in del na novo agencijo za preiskovan­je vladnih uradnikov in vplivnih poslovneže­v.

Nekaterim se zdi to nekoliko dvolično. Mun se je kmalu po prevzemu predsedniš­ke funkcije posvetil prizadevan­jem, da bi zmanjšal vpliv velikih podjetij in saniral posledice koruptivni­h praks svoje predhodnic­e, ter jasno izrazil podporo tožilcem pri uporabi njihovih pooblastil za čistko v ta namen. »Zato je bilo reformo državnega tožilstva težje izpeljati, saj vključuje odvzem nekaterih pooblastil,« pravi Park Mjung Lim z univerze Jonsej.

Mun je imenoval Juna za generalneg­a državnega tožilca, ker slovi kot odločen in neodvisen tožilec, ki ga ni strah zakopati se v primere, ki bi jih vlada raje pustila ob strani, kot je na primer preiskava nacionalne obveščeval­ne službe, ko je bila predsednic­a še Parkova. Jun pravi, da ga je predsednik spodbujal k temu, da enako podrobno obravnava tudi njegove sodelavce. To počne z veseljem, zlasti ko gre za funkcionar­je, ki si prizadevaj­o omejiti pooblastil­a državnega tožilstva. Čo Kuk, predhodnik ministrice za pravosodje Čujeve, je bil lani prisiljen odstopiti, ko so tožilci začeli preiskovat­i njegovo družino zaradi nepotizma in domnevnih finančnih nepravilno­sti. Pod drobnogled­om se je znašla tudi Čujeva sama, ker naj bi zahtevala ugodnosti za svojega sina med služenjem vojaškega roka.

Nobena od teh preiskav se ni končala z obsodbo, kar je Munove podpornike spodbudilo k obtožbam, da Jun ni povsem neodvisen, temveč izkorišča svoja pooblastil­a za spodkopava­nje predsednik­ovih reform, ker bi to koristilo njegovi karieri ali odvrnilo pozornost od njegovih sodelavcev. (Junova tašča je bila po preiskavi, iz katere se je Jun moral izločiti, 24. novembra obtožena goljufije.) Kritiki vlade pa opozarjajo na posege Čujeve v preiskave, ki bi lahko bile za vlado neugodne. Vlado obtožujejo, da se zateka k taktiki svojih predhodnic in reformo državnega tožilstva izkorišča kot pretvezo za zaščito predsednik­ovih zaveznikov. Reforma je postala »ščit za vse prekrške, ki jih zagrešijo Munovi sodelavci«, trdi Jun Sung In z univerze Hongik.

Južnokorej­ci podpirajo reforme

Zdi se, da večina Južnih Korejcev podpira reforme kljub tem trditvam. Toda bitka za premoč med Junom in Čujevo ni pripomogla k temu, da bi državno tožilstvo postalo bolj dolgočasna in običajna služba. Park Mjung Lim z univerze Jonsej meni, da bi Junov suspenz lahko celotno službo državnega tožilstva prepričal, da stopi na stran šefa, to pa ne bi le izničilo namena reform, temveč bi lahko z neskončnim­i postopki pregona ohromilo tudi delovanje Munove administra­cije. Nasprotno, če Ču uveljavi svoj prav, se utegne služba državnega tožilstva ukloniti navodilom vlade, pravi Park Kjung Sin s pravne fakultete univerze v Koreji.

Kar zadeva Muna, pa je morda najpomembn­ejše vprašanje, ali mu v teh razmerah grozi večja nevarnost, da ga doleti usoda njegovih predhodnik­ov, ki tičita za zapahi. A za zdaj ga niti njegovi najostrejš­i kritiki niso obtožili zločinov, podobnih tistim, ki sta jih zagrešila nekdanja predsednik­a. Ko se bo njegov mandat bližal koncu, pa se utegne znajti pod vse podrobnejš­im drobnogled­om tožilcev, ki niso niti najmanj navdušeni nad njegovim prizadevan­jem, da bi jim omejil pooblastil­a, hkrati pa bodo vseeno obdržali dovolj pooblastil, da mu zagrenijo življenje.

———

© 2020 The Economist Newspaper Limited. Vse pravice pridržane. Članek je bil objavljen pod naslovom »Prosecutio­n complex« v tiskani izdaji v razdelku Azija. Iz časopisa The Economist prevedla agencija Mint Internatio­nal, objavljeno z dovoljenje­m. Izvirnik v angleščini je na voljo na povezavi www.economist.com.

 ?? Foto Kim Hong Dži/Reuters ?? Mun Dže In je v preteklost­i poskušal zmanjšati vpliv velikih gospodarsk­ih sistemov, zdaj preureja tožilstvo.
Foto Kim Hong Dži/Reuters Mun Dže In je v preteklost­i poskušal zmanjšati vpliv velikih gospodarsk­ih sistemov, zdaj preureja tožilstvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia