Delo (Slovenia)

Mamilarsko navezo je vodil upokojenec

Kokain Za svoje posle so uporabili stanovanje 90-letne dementne sorodnice

- Tomica Šuljić

Celovec – V Avstriji so člani kriminalne združbe presenetil­i s svojim načinom delovanja. Mamila so hranili tudi v stanovanju dementne 90-letnice, ki je bila v sorodstven­em razmerju z enim od storilcev. Za prav poseben par pa sta se izkazala 33-letni Hrvat, sicer odvisnik od kokaina, in njegova 24-letna družica, visoko noseča heroinska odvisnica, ki je drogo pogoltnila.

Ljubljanča­n je na avstrijsko Koroško tihotapil mamila, ki so jih 66-letni upokojenec in njegov 35-letni sin pa tudi 52-letnik iz Volšperka nato hranili in prodajali manjšim preprodaja­lcem in odvisnikom – obojih so v preiskavi zaznali okoli 150. Tudi količine mamil, ki naj bi jih družba razpečeval­a po Celovcu in Koroškem, niso majhne: samo 66-letnik in sin naj bi od leta 2016 preprodala nekaj kilogramov, celotna združba pa dvomestno število kilogramov kokaina in heroina.

Upokojenec namreč ni nabavljal le pri Ljubljanča­nu, ampak tudi drugje v Sloveniji: tako sta s sinom v posel vključila še dva 35-letna Celovčana, ki sta kokain kupovala pri različnih virih v Sloveniji in na avstrijske­m Koroškem. Kokain je imel 66-letnik doma, hranili pa so ga še v več stanovanji­h. »Za redčenje in pakiranje v manjše količine so uporabili stanovanje 90-letne dementne gospe, ki je bila v sorodstven­em razmerju z enim od storilcev,« smo še izvedeli.

V telesu pretihotap­ila vsaj kilogram

Policija je v večmesečni preiskavi, ki so jo poimenoval­i Pinocchio (Ostržek), odkrila tudi par, ki je pričakoval otroka: 33-letni Hrvat, odvisnik od kokaina, je svojo 24-letno visoko nosečo partnerico, avstrijsko državljank­o, ki je odvisnica od heroina, uporabljal kot mulo za tihotaplje­nje heroina; nosečnica je pakirano mamilo pogoltnila in tihotapila v telesu. Tako naj bi na avstrijsko stran pretihotap­ila vsaj kilogram heroina, ki sta ga preprodaja­la odvisnikom in manjšim preprodaja­lcem.

Ko je rodila, so morali novorojenč­ka bolnišničn­o obravnavat­i zaradi materine odvisnosti. Na ogorčenje vseh pa je mamila preprodaja­la tudi na območju bolnišnice, kjer sta bila z otrokom. Med njenimi odjemalci oziroma preprodaja­lci so ujeli tudi 27-letnega črnogorske­ga državljana, ki je imel stik s slovenskim­i preprodaja­lci: z njimi se je dogovarjal, po potrebi pa tudi prevažal mamila iz Slovenije v Avstrijo.

Kot nam je pojasnila predstavni­ca policije avstrijske Koroške Waltraud Dullnigg, so našega državljana z evropskim pripornim nalogom prijeli v Nemčiji: »Ta 27-letni slovenski državljan je bil rojen v Ljubljani, nazadnje je bival v Nemčiji, pred tem v Celovcu.« Med hišnimi preiskavam­i so pri trinajster­ici našli droge, nekaj tisoč evrov gotovine in strelno orožje.

 ?? Foto Polizei.gv.at ?? Avstrijski policisti so prijeli 13 preprodaja­lcev, eden od vodij je bil upokojenec.
Foto Polizei.gv.at Avstrijski policisti so prijeli 13 preprodaja­lcev, eden od vodij je bil upokojenec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia