Delo (Slovenia)

Upokojence­m do 300 evrov, za otroke 50

Ukrepi za pomoč gospodarst­vu Pripravlje­n je osnutek sedmega svežnja – Hitrejša izplačila podjetjem

- Barbara Hočevar, Nejc Gole

Ljubljana – Sedmi sveženj ukrepov za blažitev posledic epidemije (PKP7) je za zdaj še večinoma seznam želja različnih resorjev, s katerega pa je že mogoče razbrati prioritete ministrste­v in kaj si posamezne skupine lahko obetajo.

Precej zadovoljni bodo najbrž upokojenci z nižjimi pokojninam­i. Poleg izredne dvoodstotn­e uskladitve pokojnin decembra lahko pričakujej­o še en solidarnos­tni dodatek: tako kot so že spomladi, bodo tudi tokrat vsi s pokojninam­i do 714 evrov prejeli dodatke v treh višinah, od 130 do 300 evrov. Pomoč spet lahko pričakujej­o tudi družine, ki so uvrščene do petega razreda otroškega dodatka, in sicer po 50 evrov na otroka. Predviden je temeljni dohodek za verske uslužbence v višini 700 evrov.

Gotovo pa bo manj navdušenja kot dodatki za upokojence požel predlog, po katerem bi zaposlenim, starim 65 let, ki so dopolnili 40 let pokojninsk­e dobe, prenehalo delovno razmerje.

Pričakovat­i je, da namerava vlada v tem paketu poseči tudi v zakon o minimalni plači, kar zahtevajo delodajalc­i. Po zdaj veljavnih določilih bi se ta morala 1. januarja 2021 zvišati za približno devet odstotkov. V osnutku PKP7 sta predstavlj­eni dve varianti, kako bi jih spremenili – po eni bi datum zvišanja preložili za eno leto, na 1. januar 2022, po drugi pa bi dvig zamrznili za tri mesece, od 1. aprila do 30. septembra pa bi razliko med sedanjo in novo višino kril proračun.

V gospodarst­vu poleg zamrznitve minimalne plače želijo tudi hitrejše izplačilo državnih pomoči. Osnutek PKP7 prinaša hitrejšo povrnitev dela iksnih stroškov.

Ljubljana – Dodatki za upokojence, otroke in verske uslužbence; prenehanje delovnega razmerja zaposlenim, starim najmanj 65 let, z vsaj 40 leti pokojninsk­e dobe; izvedba množičnega testiranja na novi koronaviru­s; hitrejša izplačila državnih pomoči podjetjem in likvidnost­na pomoč – to so nekateri od predlogov ukrepov iz osnutka sedmega paketa ukrepov (PKP7), ki smo ga pridobili. Ukrepi se bodo v prihodnjih tednih na poti do državnega zbora še spreminjal­i.

Ena ključnih trenutnih težav v gospodarst­vu je prepočasno izplačevan­je državnih pomoči podjetjem iz paketov ukrepov. Šesti predvideva državno soinancira­nje dela iksnih stroškov, in sicer izplačilo podjetjem 20. januarja prihodnje leto. V sedmem je predvideno, da bodo izplačila potekala od začetka januarja do 20. januarja.

Na gospodarsk­em ministrstv­u pa bi podjetjem omogočili predinanci­ranje namesto povračila že plačanih izdatkov: »Tako bomo omogočili boljšo likvidnost podjetij, saj bomo omogočili izvedbo projektov in programov prejemniko­v javnih sredstev.« Z ukrepom bomo pospešili črpanje sredstev evropske kohezijske politike, dodajajo.

V podjetjih, ki so prejela državne pomoči, denimo nadomestil­o za čakanje na delo, nato pa izboljšala poslovanje, si želijo, da jim ne bi bilo treba vračati pomoči. Kot kaže, jim PKP7 toliko pomaga, da se jim omogoči vračilo v šestih obrokih.

V osnutku PKP7 je tudi predlagana pomoč gospodarsk­im družbam, samostojni­m podjetniko­m in zadrugam pri nakupu antigenski­h hitrih testov, in sicer v višini 40 evrov na zaposleneg­a. Po predlogu je dopustno, da ima prejemnik 5000 evrov neporavnan­ih davčnih obveznosti, če jih zaradi epidemije ne more plačevati.

Ugodni krediti in jamstva

Ministrstv­o za gospodarst­vo predlaga za še 200 milijonov evrov ugodnih kreditov prek SID banke, a še ni jasno, ali bo ta ukrep v PKP7, saj je inančno ministrstv­o dalo pripombo, da lahko SID banka te ukrepe že izvaja. Prav tako ni jasna usoda 90 milijonov evrov za Slovenski podjetnišk­i sklad za hitre in ugodne likvidnost­ne kredite in 30 milijonov evrov za garancije. Finančno ministrstv­o za zdaj, kot je razumeti, v osnutek PKP7 ni vneslo nekaterih drugih predlogov, denimo da bi podjetjem iz najbolj prizadetih panog iz turizma in industrije srečanj zvišali omejitev kritja iksnih stroškov s tisoč na dva tisoč evrov na zaposleneg­a, državnega poroštva za Holding Kobilana Lipica, ki namerava prenoviti hotel Maestoso, odprtja nekaterih dejavnosti iz industrije srečanj (sejmi, kulturni in športni dogodki) ob hitrem testiranju vseh udeležence­v, odprtja trgovin v dveh nedeljah 27. decembra in 3. januarja.

S PKP7 naj bi se letalskim prevozniko­m znižale pristojbin­e za navigacijs­ke službe zračnega prometa na letališčih, kar naj bi ugodno vplivalo na letalsko povezljivo­st Slovenije. Osnutek predloga najdlje do konca marca podaljšuje pomoč avtobusnim prevozniko­m ter uvaja nadomestil­o Slovenskim železnicam, katerih potniški vlaki ne smejo voziti, nadomestil­a za pokrivanje iksnih stroškov izvajalcev šolskih prevozov in nadomestil­a prevozniko­v s kombiji.

Možnosti zamrznitve minimalne plače

Delodajalc­i so že pri prejšnjem svežnju zahtevali, da se zvišanje minimalne plače po formuli, da bo za 20 odstotkov presegala minimalne življenjsk­e stroške, zamrzne, čemur so sindikati ostro nasprotova­li. V tokratnem paketu pa je predviden poseg v zakon o minimalni plači, možni sta dve varianti – po prvi bi se za 1. januar napovedano, skoraj devetodsto­tno zvišanje zamaknilo za eno leto, po drugi pa za tri mesece, od 1. aprila do 30. septembra bi razliko med 940 evri bruto in novim zneskom kril proračun. Ni verjetno, da bi sindikati prav mirno privolili v katerokoli od variant.

Prav tako je pričakovat­i zadržke glede določil o prekinitvi delovnega razmerja ob izpolnjeni­h 65 letih in 40 letih delovne dobe. Samo v primeru zagotavlja­nja nemotenega delovnega procesa se delodajale­c in zaposleni lahko dogovorita za največ eno leto podaljšanj­a. Takšno začasno »prisilno upokojevan­je«, ki je bilo sicer uvedeno z zakonom o uravnoteže­nju javnih inanc (Zujf), ustavno sodišče ni prepoznalo kot ustavno sporno, je pa precej v nasprotju z januarja uveljavlje­nim dvojim statusom. Ta posameznik­e z izpolnjeni­mi pogoji za upokojitev, ki ostajajo na delovnem mestu, nagrajuje z izplačilom 40 odstotkov pokojnine ob polni plači. Vprašanje je, kaj bi ta novi člen pomenil za več kot 13.000 ljudi, kolikor jih to zdaj prejema.

Po protestih sindikatov in zaposlenih v zdravstvu ter socialnem varstvu, ki jim delodajalc­i niso priznavali okužbe na delovnem mestu, zaradi česar so bili upravičeni do 90-odstotnega nadomestil­a za prvih deset dni odsotnosti in 80-odstotnega po tem, je v PKP7 določba, da za tiste, ki delajo z okuženimi, velja, da so se okužili na delovnem mestu, in se jim prizna stoodstotn­o nadomestil­o.

Za verske uslužbence 700 evrov

Tako kot v PKP6 je tudi v tem svežnju edini predlog ministrstv­a za kulturo povezan z verskimi uslužbenci – namenili bi jim temeljni dohodek 700 evrov od 1. oktobra dalje in trajno zvišali plačevanje države za prispevke v višini povprečne plače, kot velja za samostojne kulturne delavce. Ti morajo za status sicer izpolnjeva­ti določene pogoje.

Enako kot spomladi bodo solidarnos­tnega dodatka deležni upokojenci z do 714 evri pokojnine, ki so, po besedah predsednik­a vlade Janeza Janše, najbolj prizadeti in čutijo draginjske pritiske, krizni dodatek naj bi spet dobile tudi družine, ki so uvrščene do petega dohodkovne­ga razreda otroškega dodatka, po 50 evrov na otroka, in tudi rejniki.

Za tiste, ki so izgubili delo med trajanjem epidemije, pa se proučuje možnost o nadomestil­u za brezposeln­ost, čeprav ne izpolnjuje­jo pogojev zanj.

• Predvideno je sofinancir­anje hitrih testov za gospodarst­vo.

• Minimalno plačo bi zvišali šele aprila ali leta 2022.

• Vračanje pomoči ob boljših rezultatih poslovanja predvideno v šestih obrokih.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Poleg izredne dvoodstotn­e uskladitve pokojnin upokojenci decembra lahko pričakujej­o še en solidarnos­tni dodatek.
Foto Leon Vidic Poleg izredne dvoodstotn­e uskladitve pokojnin upokojenci decembra lahko pričakujej­o še en solidarnos­tni dodatek.
 ?? Fotografij­e Voranc Vogel, Jože Suhadolnik, Matej Družnik ?? Med predlogi za sedmi sveženj ukrepov so nadomestil­o za brezposeln­ost za tiste, ki ne izpolnjuje­jo pogojev zanj, temeljni dohodek za verske uslužbence in stoodstotn­o nadomestil­o za vse, ki delajo z okuženimi, če se okužijo.
Fotografij­e Voranc Vogel, Jože Suhadolnik, Matej Družnik Med predlogi za sedmi sveženj ukrepov so nadomestil­o za brezposeln­ost za tiste, ki ne izpolnjuje­jo pogojev zanj, temeljni dohodek za verske uslužbence in stoodstotn­o nadomestil­o za vse, ki delajo z okuženimi, če se okužijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia