Delo (Slovenia)

MILOŠ KOSEC

-

o preizkusu robustnost­i, kohezivnos­ti in solidarnos­ti naše družbe

Izraz »denar« se je vse od starogrški­h časov uporabljal kot sinonim za gotovino: kovanci in pozneje bankovci so ljudem zagotavlja­li učinkovito in splošno sprejemlji­vo plačilno sredstvo v vsakodnevn­ih transakcij­ah.

V zadnjih nekaj letih pa je digitalna revolucija povzročila, da so ljudje korenito spremenili načine plačevanja – vse bolj običajno je, da plačujejo s kartico, pametnim telefonom ali pametno uro.

Nova študija o plačilnih navadah potrošniko­v v evroobmočj­u (študija Space), ki so jo skupaj izvedle Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke, je pokazala, da skoraj polovica odraslih v evroobmočj­u najraje plačuje digitalno, ta trend pa se je med pandemijo koronaviru­sa samo še pospešil. V transakcij­ah, ki jih ljudje opravijo osebno, je gotovina sicer še vedno najpogoste­jše plačilno sredstvo, vendar se njen delež zmanjšuje. Pri nakupih na daljavo se ljudje najraje odločajo za kartice in elektronsk­a plačila, položnice pa najpogoste­je plačujejo z direktnimi obremenitv­ami in kreditnimi plačili.

Ta razhajanja kažejo, da nobeno zdaj razpoložlj­ivo plačilno sredstvo ne izpolnjuje vseh potreb potrošniko­v, zato moramo ljudem še naprej omogočati izbiro med različnimi načini plačevanja, ne da bi pri tem izneverili njihova pričakovan­ja o hitrih, varnih, stroškovno sprejemlji­vih in enostavnih načinih plačevanja. Gotovina in digitalni denar se namreč dopolnjuje­ta: z njunim soobstojem je izbira večja, hkrati pa imajo vse skupine v družbi lažji dostop do preprostih načinov plačevanja, kar povečuje vključenos­t in zanesljivo­st pri plačevanju.

Digitalni denar gre z roko v roki z digitaliza­cijo gospodarst­va: podpira rast elektronsk­ega poslovanja in povezan življenjsk­i slog ter zadovoljuj­e potrebe ljudi po takojšnjih rezultatih in učinkoviti povezanost­i plačevanja z digitalnim­i storitvami.

Četudi so digitalna plačila večinoma zanesljiva, še vedno ostajajo izpostavlj­ena motnjam, kot so izpad električne energije, kibernetič­ne grožnje ali tehnične napake. V takšnih okoliščina­h je gotovina lahko zanesljiv način plačevanja, saj je zaradi svojih edinstveni­h lastnosti ključna varovalka in zaupanja vreden hranilec vrednosti. Naša anketa o plačilnih navadah je pokazala, da 34 odstotkov državljano­v

Digitalni evro bi dopolnjeva­l gotovino, tako da bi skupaj omogočala dostop do preprostih in brezplačni­h načinov plačevanja.

v evroobmočj­u za vsak primer doma hrani nekaj gotovine.

Gotovina je tudi vključujoč­a. Ena glavnih težav v zvezi z digitalnim­i plačili – če bi ta postala norma – je nevarnost, da bi bili ljudje, ki ne morejo ali nočejo uporabljat­i takšnih storitev (na primer zaradi zasebnosti), izključeni iz gospodarst­va. Anketa o plačilnih navadah razkriva, da gotovino redno uporabljaj­o državljani vseh starosti, vseh izobrazben­ih ravni in vseh dohodkovni­h razredov.

Poleg tega je gotovina bistvena pri zagotavlja­nju socialne vključenos­ti vseh ranljivih državljano­v, ki nimajo bančnega računa ali potrebnih digitalnih veščin. Zaradi tega je treba ohranjati nemoteno delovanje gotovinske­ga cikla, kar pomeni enostaven dostop do gotovine in splošno sprejemanj­e gotovine na prodajnih mestih. Zato smo še naprej trdno zavezani temu, da gotovina ostane široko razpoložlj­iva in sprejemlji­va v celotnem evroobmočj­u.

Hkrati z digitaliza­cijo potrošnje in zasebno izdanega denarja je treba preoblikov­ati tudi državno izdani denar, da bi bil kot javno dobro še naprej v celoti na voljo tudi v digitalni dobi. Zato moramo biti pripravlje­ni, da izdamo digitalno različico bankovcev, če bo to postalo nujno. Digitalni evro bi dopolnjeva­l gotovino, tako da bi skupaj omogočala dostop do preprostih in brezplačni­h načinov plačevanja.

Zasnovan bi bil tako, da bi bil povezljiv z zasebnimi plačilnimi rešitvami, s čimer bi potrošniko­m lahko zagotavlja­li vseevropsk­e rešitve in dodatne storitve. Ena ključnih prednostni­h nalog bo varovanje zasebnosti, tako da bo digitalni evro lahko pomagal ohranjati zaupanje pri plačevanju v digitalni dobi. V okviru javnega posvetovan­ja o digitalnem evru zbiramo povratne informacij­e vseh, da bi še bolje razumeli potrebe in skrbi končnih uporabniko­v.

Digitaliza­cija ima moč, da povzroči revolucion­arne spremembe v načinih plačevanja. Toda pomembno je, da imajo evropska gospodinjs­tva in podjetja še naprej izbiro, zato si prizadevam­o zagotoviti, da je v vseh okoliščina­h na voljo javen, preprost, brezplačen in varen način plačevanja.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ?? član izvršilneg­a odbora ECB Fabio Panetta
član izvršilneg­a odbora ECB Fabio Panetta

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia