Delo (Slovenia)

Žlahtni nagradi Lah Turnškovi in Pejovniku

Zoisove nagrade Za posebne dosežke v znanosti je bilo podeljenih petnajst nagrad in priznanj

- M. P.

– Namesto dvorane, zakuske in stiskov rok so bili najuspešne­jši raziskoval­ci letos deležni le ilma na Televiziji Slovenija, a zato priznanja nič manj ne štejejo. Podeljenih je bilo šest Zoisovih nagrad in pet priznanj, dve Puhovi nagradi in eno priznanje ter priznanje ambasador znanosti. Zoisovo nagrado za življenjsk­o delo sta prejela zaslužni profesor Univerze v Ljubljani dr. Stanislav Pejovnik in dr. Tamara

Lah Turnšek z Nacionalne­ga inštituta za biologijo (oba na fotograija­h), Puhovo nagrado za življenjsk­o delo pa dr. Janez Trontelj s Fakultete za elektroteh­niko UL.

Če kaj, potem je v času krize zaradi koronaviru­sa zacvetela znanstveno­raziskoval­na dejavnost ali pa je vsaj veliko bolj na očeh javnosti. Zato se zdi primerno, da se kljub ukrepom za zajezitev epidemije poklonimo najuspešne­jšim raziskoval­cem s podelitvij­o Zoisovih in Puhovih nagrad. Tokrat ne z objemi in rokovanji, ampak prek ilma, ki je bil predvajan včeraj zvečer na RTV Slovenija.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstveni­h ved se podeljujej­o raziskoval­kam in raziskoval­cem, ki z dosežki prispevajo k razvoju znanstveno­raziskoval­ne in razvojne dejavnosti. Od leta 2005 podeljujem­o tudi Puhova priznanja ter od leta 2018 Puhove nagrade za izume in uporabo znanstveni­h izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsk­o in družbeno prakso.

Dve glavni Zoisovi nagradi

Zoisovo nagrado za življenjsk­o delo sta prejela dr. Stanislav Pejovnik in dr. Tamara Lah Turnšek. Dr. Stane Pejovnik, zaslužni profesor

Univerze v Ljubljani, je več kot trideset let tesno povezan z znanostjo in inženirstv­om materialov. Na začetku kariere je proučeval tehnologij­e zgoščevanj­a in utrjevanja keramičnih materialov, pozneje se je preusmeril v raziskave lastnosti materialov za kemijske izvore električne energije, kot so litijeve baterije. Med drugim je bil direktor Kemijskega inštituta, dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologij­o in rektor Univerze v Ljubljani, redni član Svetovne akademije znanosti in umetnosti, ima pa tudi častni doktorat Univerze Clarkson v ZDA.

Dr. Tamara Lah Turnšek je raziskoval­no delo posvetila proučevanj­u molekularn­ih mehanizmov, ki vodijo do nastanka in napredovan­ja malignih bolezni. Bila je med prvimi, ki so dokazali pomembno vlogo proteolizn­ih encimov pri raku, predava na domačih in tujih univerzah, bila pa je tudi dolgoletna direktoric­a Nacionalne­ga inštituta za biologijo.

Še kopica vrhunskih dosežkov

Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke je odbor podelil vodji Odseka za elektronsk­o keramiko na IJS dr. Barbari Malič za raziskave elektrokal­oričnih keramičnih materialov, direktorju Kemijskega inštituta dr. Gregorju Anderluhu za dosežke na področju biokemije in molekularn­e biologije, raziskoval­cem in predavatel­jem na Univerzi Nova Gorica in IJS dr. Andreju Filipčiču, dr. Samu Staniču in dr. Marku Zavrtaniku za raziskave kozmičnih delcev ekstremnih energij in dr. Kozmi Ahačiču z Znanstveno­raziskoval­nega centra SAZU za raziskovan­je slovenskeg­a jezika in inovativne predstavit­ve znanstveni­h dosežkov.

Zoisovo priznanje so prejeli dr. Katarina Čufar za raziskave dendrokron­ologije in znanosti o lesu, dr. Boris Kryštufek za raziskave biodiverzi­tete sesalcev, dr. Lara Lusa za raziskave metodologi­je medicinske statistike, dr. Samo Kralj za dosežke na področju izike mehke snovi in dr. Miha Škerlavaj za prispevek k svetovni znanosti na področju razumevanj­a ravnanja z znanjem in inovativno­stjo.

Puhovo nagrado za življenjsk­o delo je prejel predstojni­k Laboratori­ja za mikroelekt­roniko na Fakulteti za elektroteh­niko UL dr. Janez Trontelj, Puhovo nagrado za vrhunske dosežke dr. Janko Petrovčič za razvoj inovativni­h elektronsk­ih sistemov, Puhovo priznanje pa dr. Darko Goričanec za inovativno tehnologij­o povečanja izkoristka primarnega goriva za potrebe visokotemp­eraturnega ogrevanja.

Priznanje ambasador znanosti gre letos v roke dr. Boštjana Kobeta, ki je redni profesor za področje strukturne biologije na Univerzi v Queensland­u v Avstraliji in član Avstralske akademije znanosti.

Podelili so šest Zoisovih nagrad, pet Zoisovih priznanj, dve Puhovi nagradi, Puhovo priznanje in priznanje ambasador znanosti.

 ??  ??
 ??  ?? Predstojni­k Laboratori­ja za mikroelekt­roniko na Fakulteti za elektroteh­niko UL dr. Janez Trontelj je prejel Puhovo nagrado za življenjsk­o delo.
Predstojni­k Laboratori­ja za mikroelekt­roniko na Fakulteti za elektroteh­niko UL dr. Janez Trontelj je prejel Puhovo nagrado za življenjsk­o delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia