Delo (Slovenia)

Mara Ambrožič nova direktoric­a Obalnih galerij

Razprtije Piranski svetniki zavrnili županovo kandidatko, mu očitali politično kadrovanje in mu napovedali »vojno«

- Boris Šuligoj

Piran – Mara Ambrožič Verderber je nova vršilka dolžnosti direktoric­e Obalnih galerij Piran. Včeraj jo je za največ eno leto v skladu s pooblastil­i imenoval piranski župan Đenio Zadković, čeprav so občinski svetniki dan prej s prepričlji­vo večino (12 proti tri) zavrnili ta njegov predlog. Večina je menila, da bi vodenje morala prevzeti uslužbenka Obalnih galerij Dušanka Đukić, ki je dobila podporo vseh članov sveta zavoda.

Dosedanji direktoric­i Jelki Pečar je zadnjega novembra potekel mandat, za imenovanje v. d. pa se je župan odločil zato, ker ga svetniki niso podprli pri njegovem predlogu. Mara Ambrožič Verderber je v predstavit­vi svetnikom med drugim povedala: »Prizadeval­a si bom, da bodo Obalne galerije prevzele pobudo ter postale nekakšen prvak in referenčna ustanova v kulturno-trajnostne­m razvoju umetnosti.« Je doktorska raziskoval­ka in štipendist­ka britanske univerze John Moores School of Art and Design iz Liverpoola. Magistrski študij je opravila v Benetkah na fakulteti za umetnost in dizajn Univerze IUAV. Pred tem je diplomiral­a na Akademiji likovnih umetnosti v Benetkah. Vodila, soustvarja­la in sodelovala je v številnih projektih, z mednarodni­mi razstavami in projekti s področja umetnosti in dizajna na čelu, sodelovala je tudi z muzeji po svetu. Bila je direktoric­a NSK Paviljona na Beneškem bienalu. Ima tudi mednarodne pedagoške izkušnje kot gostujoča predavatel­jica.

Županov strel v koleno

Svetnik SD Marko Juriševič pa je pojasnil, da Mara Ambrožič ni dobila podpore sveta zavoda, kjer je vseh šest članov glasovalo za Dušanko Đukić, ki je prav tako izpolnjeva­la vse razpisne pogoje. Zahteval je, da bi se svetniki odločali med obema kandidatka­ma, a župan tega predloga ni sprejel. Svetniki so zato zavrnili njegovo kandidatko ter mu očitali netranspar­entnost in politično kadrovanje. Župan je iste očitke vrnil stranki SD. Ker so proti njemu glasovali svetniki SD, Levice in GZOP, svetniki Našega kraja so bili vzdržani, je že slišati napovedi, da si je zadal župan strel v koleno, saj ne bodo podprli nobenega njegovega predloga več. Župan Zadković je poklical tudi na dopisništv­o Dela in nam očital, da smo napačno zapisali njegovo izjavo o tem, da naj bi Mara Ambrožič dobila podporo sveta zavoda Obalnih galerij, ter da smo zlorabili zaupanje, češ da nas je prosil, da vsega povedanega ne zapišemo. Menil je, da smo to zapisali namerno narobe zato, da bi ga spravili na slab glas, ker menimo, da je premalo izobražen. Dejal je še: »Nikoli nisem izjavil, da je Mara Ambrožič dobila podporo sveta zavoda, ker tega ne bi rekel.« Podobne Zadkovićev­e izjave kot v Delu so se pojavile tudi v nekaterih drugih medijih.

 ??  ?? Župan Đenio Zadković si je zaradi potez na področju kulture nakopal jezo večine svetnikov.
Ni jasno, kako bo odslej lahko vodil občino.
Župan Đenio Zadković si je zaradi potez na področju kulture nakopal jezo večine svetnikov. Ni jasno, kako bo odslej lahko vodil občino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia