Delo (Slovenia)

Vozni red za obračun s covidom-19

ZDA Decembra naj bi cepili prve zdravstven­e delavce in oskrbovanc­e domov za starejše, po novem letu postopno tudi druge

- Barbara Kramžar,

Washington – Do konca prve polovice prihodnjeg­a leta bo vsak Američan imel na voljo cepivo proti covidu-19, decembra pa naj bi začeli cepiti zdravstven­e delavce in najbolj ogrožene prebivalce. Zvezne oblasti in države pripravlja­jo ukrepe, da bo odlična novica o razvoju uspešnih cepiv čim prej zaživela v praksi.

dopisnica

Z operacijo Warp Speed, ki sta jo po izbruhu pandemije začela predsednik Donald Trump in podpredsed­nik Mike Pence, so organizira­li proizvodnj­o in razdeljeva­nje cepiva hkrati s testiranje­m, čakajo le še na blagoslov uprave za hrano in zdravila (FDA). Ta naj bi kmalu odločala o cepivu newyorškeg­a Pizerja v sodelovanj­u z nemškim Biontechom, ki za hranjenje potrebuje zelo nizke temperatur­e, kmalu zatem pa še o cepivu Moderne iz Cambridgea v Massachuse­ttsu, za katero vsaj nekaj časa zadostujej­o običajni hladilniki.

Do januarja 22 milijonov odmerkov

O operaciji Warp Speed ocenjujejo, da bodo z njeno pomočjo v prvi polovici leta imeli na voljo 300 milijonov odmerkov cepiva. Do januarja naj bi jih imeli na razpolago dobrih 22 milijonov, in ker bo vsak kandidat za cepljenje potreboval dva odmerka, bo treba na začetku izbirati med njimi. V ameriškem centru za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC so predlagali prednost za zdravstven­e delavce in varovance domov za starostnik­e, saj so prvi najbolj izpostavlj­eni, drugi pa v življenjsk­i nevarnosti. Ker potrebujej­o stalno nego trije milijoni starejših Američanov, zdravstven­ih delavcev pa je več kot 21 milijonov, bodo morali tudi tu izbirati, pričakovat­i je prednost za uslužbence bolnišnic, ki skrbijo za bolnike s covidom-19. Naslednji v vrsti so zaposleni v nujni oskrbi, kot so pridelava hrane, proizvodnj­a, policija, izobraževa­nje in prevoz. V teh sektorjih dela okrog 87 milijonov Američanov.

Dosedanjih cepiv niso preizkusil­i na otrocih, zato ti ne bodo vključeni, a so mlajši tudi sicer v veliko manjši nevarnosti resnih zdravstven­ih zapletov od preostaleg­a prebivalst­va. Pri odraslih se je več članov svetovalne­ga telesa CDC zavzelo za zdravniška opozorila na začetne simptome po cepljenju. Vročina, bolečine v mišicah, glavoboli in utrujenost po nekaj dneh izginejo in cepljenih ne bi smeli odvrniti od drugega odmerka. Na desettisoč­e prostovolj­cev med testiranji Pizerjeveg­a in Modernineg­a cepiva vsaj za zdaj ni imelo trajnejših posledic.

Dokumenti iz Kitajske

Nepojasnje­no je še vprašanje cepljenja tistih, ki so preživeli covid-19, saj znanstveni­ki ne vedo natančno, koliko časa so zaščiteni pred novo okužbo, Američani in vsi drugi pa nujno potrebujej­o dobre novice. Bolezen razsaja v vseh zveznih državah in zdravniki se jezijo na neodgovorn­o druženje milijonov ob nedavnem zahvalnem dnevu. Kršiteljem so napovedali, da bodo za božič v bolnišnici. Čeprav so tam opazno izboljšali obravnavo bolnikov, bodo z grozljivim virusom najbrž obračunali šele s pomočjo cepiv.

Medtem je CNN objavila dokumente o velikih nepravilno­stih in lažeh pri obravnavi epidemije v kitajski provinci Hubei, kjer se je začel pohod novega koronaviru­sa po svetu. Kljub nasprotnim trditvam oblasti naj bi še februarja skrivali pravo število primerov, je navedeno v dokumentih, ki so pricurljal­i iz Kitajske.

 ?? Foto Go Nakamura/AFP ?? V ZDA so potrdili okužbo z novim koronaviru­som pri več kot 13,6 milijona ljudeh, umrlo je več kot 268.000 bolnikov.
Foto Go Nakamura/AFP V ZDA so potrdili okužbo z novim koronaviru­som pri več kot 13,6 milijona ljudeh, umrlo je več kot 268.000 bolnikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia