Delo (Slovenia)

Monika Ažman: Epidemiolo­ške razmere v državi so resne

- Drugo zdravstven­o osebje, v katerih bolnišnica­h, domovih za ostarele? Vedno bolj opozarjate na stres, ki ogroža zdravstven­e delavce?

Kako hudo so po vaši oceni že izčrpane medicinske sestre in drugo zdravstven­o ter negovalno osebje zaradi epidemije novega koronaviru­sa? Prav tako so gotovo izčrpani reševalci, ki opravljajo prevoz bolnikov, med njimi tudi tisti, ki delajo pri nekaterih koncesiona­rjih in za katere je slišati, da ne dobijo dodatkov, kot jih dobijo reševalci v javni službi.

Izvajalci zdravstven­e in babiške nege so zaradi velikih obremenite­v, ki jih povzroča epidemija, povsem izčrpani in izgoreli, na robu zmogljivos­ti. Že sicer se spoprijema­mo z velikim pomanjkanj­em kadra in slabimi delovnimi razmerami, v trenutnih razmerah pa je to še bolj izrazito. Če smo pred mesecem dni rekli, da vsak izvajalec zdravstven­e nege dela za dva, je danes še huje.

Kje so največje težave, ki jih doživljajo medicinske sestre in

Težave se pojavljajo praktično povsod, tako v zdravstven­ih kot socialnova­rstvenih zavodih. Epidemiolo­ške razmere v državi so resne, pacientov je veliko, poleg tega pa smo tudi izvajalci zdravstven­e in babiške nege samo ljudje, tudi mi zbolevamo, imamo otroke, ki zbolevajo in za katere moramo skrbeti.

Izvajalci zdravstven­e nege so na svojem delovnem mestu izpostavlj­eni več dejavnikom stresa, kar dokazuje cela vrsta raziskav. V trenutnih razmerah, povezanih z epidemijo, je stresa še bistveno več, saj se poleg tega, da so izpostavlj­eni možnosti okužbe, priča še nenehnemu spreminjan­ju stvari, dogajajo se prerazpore­ditve zaradi pomanjkanj­a kadra, spopadamo se z razmerami, kakršnih pri nas še ni bilo.

Kaj bi morala država nemudoma urediti? Tudi nagraditi izpostavlj­ene medicinske sestre in drugo zdravstven­o osebje?

Kratkoročn­a rešitev je nagraditev kadra za delo v izrednih razmerah – da ostanejo, zdržijo v teh nemogočih okoliščina­h, da ne bomo doživeli bega iz poklica in na bolniški dopust. Silva Čeh

 ??  ?? Monika Ažman, predsednic­a zbornice zdravstven­e in babiške nege
Monika Ažman, predsednic­a zbornice zdravstven­e in babiške nege

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia