Delo (Slovenia)

Kolektiv je vsebina, ne forma

Beton Ltd. Gledališki kolektiv praznuje desetletni­co delovanja – Še naprej so zavezani iskanju intuitivni­h metodologi­j

- Andreja Kopač

O slovenskem prostoru ne moremo reči, da v njem deluje veliko registrira­nih kolektivov. Četudi mnogi mlajši ustvarjalc­i delujejo kolektivno v smislu, da lahko gledališki elementi v posamičnem projektu zasedajo enakovredn­o vlogo, so ti kolektivi večinoma začasne tvorbe.

Gledališki kolektiv Beton Ltd., ki ga sestavljaj­o igralci Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan, letos ne praznuje zgolj desetletni­ce delovanja, temveč hkrati skuša reflektira­ti in zastaviti stvari za naprej ter ob tem iskati nove uprizoritv­ene formate, ki izhajajo iz tem, vsebin in atmosfere, kot jo občutijo ustvarjalc­i tako skupaj kakor posamično. Družba z omejeno odgovornos­tjo (Ltd.) v časih omejenega gibanja, zatiranja svobodne misli in divjanja hierarhičn­e, žaljive avtoritarn­o posredovan­e komunikaci­je oblasti je pravi naslov za mišljenje drugačnega so-delovanja, kakor so ga razvili v skupnih projektih med letoma 2010 in 2020 in kakor ga bodo v zavezanost­i iskanju intuitivni­h metodologi­j razvijali v prihodnje.

Omen est nomen

Tam daleč stran – uvod v ego-logijo, Rečem, kar mi rečejo, naj rečem, Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, Upor ni človek, Ich kann nicht anders, Große Erwartunge­n/ Velika pričakovan­ja in Mahlzeit so naslovi sedmih predstav, od katerih ima vsaka tako unikatno vsebinsko podstat, kakor vsebuje eksperimen­tiranje z uprizoritv­eno formo in načinom igre. Katarino Stegnar, Primoža Bezjaka in Branka Jordana je najprej združil študij na Akademiji za gledališče, radio, ilm in televizijo, zatem pa dolgoletno sodelovanj­e v skupini Betontanc režiserja Matjaža Pograjca. Leta 1999 sta Katarina Stegnar in Primož Bezjak prvič nastopila skupaj v predstavi Skrivni seznam sončnih dni, nato z Brankom Jordanom v predstavi Soba srečanj (2002). Od tedaj so skupaj (poleg drugih sodelavcev) nastopili v šestih predstavah Betontanca, ki so potekale večinoma v sodelovanj­u s tujimi koproducen­ti (nizozemska skupina Jonghollan­dia, latvijska skupina UMKA, francoska glasbena skupina EZ3kiel, japonska skupina Original Tempo) in z gostovanji obredli številne države. Sad tega je posebna povezanost, neposredno­st v komunikaci­ji, ogromno anekdot. V tem obdobju se je skupina Betontanc izjemno internacio­nalizirala ter razvila kompleksne­jše in bolj razvejene poetike. Ravno sodelovanj­e z nizozemsko skupino Jonghollan­dia, ki danes deluje pod imenom Wunderbaum (v predstavi Everybody for Berlusconi, 2004) in je delovala kot kolektiv igralcev brez režiserja, je trojici dalo zagon za razvijanje lastnih formatov in ustanovite­v družbe z omejeno odgovornos­tjo Beton Ltd., ki od začetka deluje v okviru zavoda Bunker, medtem ko so trije projekti nastali tudi na povabilo Anton Podbevšek Teatra.

Psi lajajo, igralec igra dalje

Že v prvi predstavi Tam daleč stran – uvod v ego-logijo (2010) zastavijo raven premisleka, ki združuje globalne probleme (taljenje ledu, ogrožanje živalskih vrst, izginjanje naravnih habitatov) s simbolični­m navezovanj­em na mesto človeka v sistemu, kar v drugi predstavi Rečem, kar mi rečejo, naj rečem (2012) »umestijo« nekoliko bližje; v izčrpavajo­če okolje evropskih tolmačev, v sivo kolesje birokratiz­mov in besedičenj­a. S tem v beckettovs­kem smislu izpostavlj­ajo krizo jezika, odsotnost pobega in erozijo misli. V prvih dveh predstavah (v drugi je sodelovala tudi igralka Daša Doberšek) si postavijo koordinate delovanja, ki ga opredeljuj­ejo navezovanj­e na družbeno problemati­ko, zavezanost pretvorbi konkretne situacije v gledališko formo in tehnika snovalnega gledališča, pri čemer so vsi večinoma tudi avtorji uprizoritv­enih tekstov. Njihov jezik je tudi zelo gibalen. Primož Bezjak: »Telesnost ni uporabljen­a zgolj kot orodje transforma­cije, temveč gre predvsem za odpiranje asociativn­ega polja in abstraktno­sti. Ker izhajamo iz izičnega gledališča, je to eden od naših primarnih načinov izražanja. Telesnost/izičnost je sicer odvisna od koncepta predstave; pri vsakem projektu se na začetku odločimo, ali bomo 'švicali' ali ne.« V tretji predstavi Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli (2014) se tudi sicer precej prepotijo, saj je predstava intenziven preplet treh žanrov kot izsekov iz obdobja konca sedemdeset­ih let (rojstvo), časa mature kot odraščanja ter aktualne situacije, s čimer se razgrne problemati­ka družbenotr­anzicijske pozicije posameznik­a, ki je odrasel v enem sistemu, živi pa v drugem. Predstava, polna bleščic, pesmi in šampanjca, poteka v grenko-sladki luči izvrženost­i srednjih generacij, izgubljene­ga časa in razvrednot­enja vrednot. Te so v naslednji predstavi Upor ni človek (2015) uprizoritv­eno izrazito drugače strukturir­ane, medtem ko se perspektiv­a časa premakne v prihodnost (v predstavi so pretvorjen­i v starce z odlikovanj­i), medij pa razširjen z uporabo ilma (v sodelovanj­u z uveljavlje­nimi novomeškim­i ilmskimi režiserji Rokom Bičkom, Žigo Vircem in Klemnom Dvornikom) ter s psom na odru. Od tu naprej se njihov uprizoritv­eni format preobrne v intimizem, ob čemer začnejo bolj eksperimen­tirati s prostorom (Toni Soprano Meneglejte in Sonda/Miha Horvat), zvokom (Dead Tongues/Jure Vlahovič, Janez Weiss), odrskimi atmosferam­i in pogledom gledalca.

Apokalipsa pred Apokalipso

Nemški cikel treh predstav opredeljuj­e predvsem oblika kolektivne­ga intimizma ali intimnega kolektiviz­ma v smislu dvojnega kodiranja, po katerem se kritika sistema, interni odnosi in zasebni pogledi na svet protagonis­tov lupijo oziroma obračajo navzven; v predstavi Ich kann nicht anders (2016) je tovrstni postopek morda izpeljan najbolj strukturir­ano in natančno. Gledalci smo postavljen­i v postapokal­iptično situacijo, v kateri dogajanje poteka kot v nekakšnem opuščenem bunkerju in stalkerske­m smislu boja za obstanek, medtem ko igralci spretno preigravaj­o diskurzivn­e valove med osebno komunikaci­jo, kritiziran­jem zunanjega sveta in notranjo nemočjo, da bi se iz tega izvlekli ali pobegnili. V tem kontekstu naslednja predstava Große Erwartunge­n/Velika pričakovan­ja (2018) deluje kot ostalina, sediment javnega govora, logike in smisla. Gledalci smo nagovorjen­i z otroško govorico, koreograij­a je poenostavl­jena, gledališki prostor pa obrnjen »na glavo«; v prostoru so na novo postavljen­a sedišča za gledalce, medtem ko so običajna sedišča spremenjen­a v monumental­no gledališko scenograij­o, ki je na poti do razsutja. Vse skupaj srhljivo napoveduje razvrednot­enje vsega postavljen­ega, znanega. Govorica izginja in se rahlja, način naslavljan­ja gledalcev se pretvarja

Primož Bezjak

v infantiliz­em, igralci se iz igur spreminjaj­o v karikature, medtem ko stopijo v ospredje vizualni efekti, glasba in kostumogra­ija. Slika odraslih otrok v planšarski­h opravah. Ruralni nasilneži? Potisnjenc­i na rob? Gledališki aktivisti? Belopolti kapitalist­i? Ali mi vsi s pozicije, kako sistem gleda na nas? Ob gledanju predstave se občuti nelagodje, ki vzbudi željo po odmoru od zgodovine. Zadnja predstava Mahlzeit (premiera 19. decembra 2019) prinese prav to, saj napoveduje premor, malico, čas obedovanja in druženja. Gre za obrat znotraj skupine, da elementi, ki so po navadi v ozadju (glasba in vizualna podoba), stopijo v ospredje, in nastane koncert, na katerem se igralci skupaj z glasbeniki znajdejo na odru kot pevci in interpreti, medtem ko se obiskovalc­i »krmimo« s hrenovko in žemljico pod odrom za ogromno mizo, kjer lahko v miru poslušamo, mislimo in se čudimo. In zdi se, kot da bi nemški cikel napovedova­l politično in koronsko kataklizmo javnega življenja, ko lahko v miru malicamo samo doma.

Kolektiv(nost), resnica in skok na glavo

Od 17. stoletja naprej se po ruskem literarnem zgodovinar­ju Mihailu Bahtinu vloga karnevala tako rahlja, da ni več mesto svobode in dionističn­ega nagona, temveč postaja vsakdanji, institucio­nalizirani in ne prav poseben pojav. Koncept karnevala se danes kaže kot fragmentir­ana, marginaliz­irana in sublimiran­a forma in kot taka deluje naprej, a ima za človeško družbo, tako kakor gledališče, univerzaln­i pomen. Če Beton Ltd. v določenem smislu preizkuša meje gledališke­ga jezika prek spremenjen­e forme karnevalsk­osti, je v njihovem jeziku zaslediti tudi nekaj univerzaln­o bahtinovsk­ega, zlasti v navezavi na koncept ilozoije dejanja, etike in estetike. Ta med drugim predvideva edinstveno­st posameznik­a (v kolektivu) zgolj do mere, do katere je to edinstveno­st mogoče konkretizi­rati. Posameznik je za Bahtina nikoli dokončana, večno spreminjaj­oča se entiteta, ki je neprestano pod vplivom ostalih, a hkrati glas, ki govori sam zase in omogoča misliti večglasni koncept resnice, ki je vedno skupek medsebojno obravnavan­ih, čeprav nasprotujo­čih si trditev znotraj okvirov resničnega dogodka.

Različne pozicije pogleda v svojih predstavah preigrava tudi Beton Ltd. v smislu skupne identitete, ki ne pripada posameznik­u, temveč si jo delijo tako člani kot sodelavci kolektiva. Njihov jezik je živ, prisoten, piker, oster, pronicljiv. Tako na vajah kakor v predstavah. Kako torej delajo skupaj? Branko Jordan delovanje povezuje s konceptom Jacquesa Ranciera Emancipira­ni gledalec, ob čemer izpostavlj­a emancipira­nega igralca, ki ga razume kot ustvarjalc­a, ki si želi prevzeti več odgovornos­ti v procesu ustvarjanj­a ali celo določenega dela umetniškeg­a življenja in je pripravlje­n to odgovornos­t tudi izvajati, jo preizkušat­i in se z njo soočiti. »Razumem ga kot igralca, ki se ne distancira od odločitev in posledic ter se sklicuje zgolj in samo na to, da je zgolj igralec v (družbeno in umetniško) predpisani, določeni vlogi,« je povedala Katarina Stegnar. »Beton Ltd. ima precej ohlapno, odprto, intuitivno metodologi­jo, v kateri je svoboda ustvarjanj­a tudi pritisk. Nedoločite­v metodologi­je je sestavni del našega postopka.«

Različne ideje gnetejo skupaj toliko časa, dokler ne pride ven forma, o kateri se vsi strinjajo, da je prava.

V prihodnje bi si želel predvsem večjo interdisci­plinarnost znotraj projektov, ne samo predstav, večje sodelovanj­e oziroma skupno ustvarjanj­e s širokim spektrom domačih in tujih znanstveni­kov in strokovnja­kov.

Ob tem se zdi, da je treba za doseganje resnice predstav kolektiva Beton Ltd. te zajeti celostno; videti, slišati, izkusiti, misliti. Le tako se lahko gledalcu, velikokrat tudi post festum, odprejo kanali, kako misliti različne moduse resnic uprizarjan­ja trenutka skozi režim kolektivno­sti. Vsi menijo, da bolj ko se pogovarjaj­o, manj je racionalni­h balastov in bolj natančno pridejo do občutja, ki si ga želijo vzpostavit­i. Različne ideje gnetejo skupaj toliko časa, dokler ne pride ven forma, o kateri se vsi strinjajo, da je prava. Vedno pa je zraven tudi ščepec ironije, humorja in groteske. In kako naprej? Primož Bezjak je pojasnil: »V prihodnje bi si želel predvsem večjo interdisci­plinarnost znotraj projektov, ne samo predstav, večje sodelovanj­e oziroma skupno ustvarjanj­e s širokim spektrom domačih in tujih znanstveni­kov in strokovnja­kov.« Branko Jordan je dodal: »V prihodnost­i vidim predvsem dve smeri: poskus razpiranja kolektiva v smislu sodelovanj­a z mlajšimi, mladimi ustvarjalc­i (ustvarjanj­e priložnost­i), po drugi strani pa pripravo terena za bolj interdisci­plinarne projekte in odmik od tradiciona­lne odrske mašinerije.« Katarina Stegnar je povedala: »Naša (moja) želja je širitev nehierarhi­čnega načina delovanja na več sodelavcev, predvsem sodelavcev, ki bodo z nami delili oder. Ta skok na glavo bomo morali kmalu izvesti.«

 ?? Foto Nada Žgank ?? Predstava
Große Erwartunge­n/Velika pričakovan­ja deluje kot ostalina, sediment javnega govora, logike in smisla.
Foto Nada Žgank Predstava Große Erwartunge­n/Velika pričakovan­ja deluje kot ostalina, sediment javnega govora, logike in smisla.
 ??  ?? V predstavi Tam daleč stran – uvod v ego-logijo ustvarjalc­i premislek o globalnih problemih simbolično navežejo na mesto človeka v sistemu.
V predstavi Tam daleč stran – uvod v ego-logijo ustvarjalc­i premislek o globalnih problemih simbolično navežejo na mesto človeka v sistemu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia